megi_mp

Публикувана: Понеделник, 29-ти Ноември 2010, автор: Елица Кандева

Частни магазини, обществени сгради и кръстовища вече все по-често са с рампи за инвалиди и скосявания, които ги правят преодолими за инвалидна или детска количка. Макар и с просто око да се вижда напредъкът с всяка следваща година, приспособените места често остават като изолирани острови в градската среда и се случва пътят до тях да е отцепен от високи бордюри и стъпала.

Имам мазоли на ръцете от непрекъснатото усилие да тикам количката и да преодолявам препятствия, обръща длани Елица Арабаджиева. Тя е майка на момченце на година и ежедневно кръстосва квартал Кючук Париж в район „Южен". Няма скосявания на тротоарите, а корените на дърветата са повдигнали и нащърбили плочките. Само автобусите по линия 27 са с рампи, навсякъде другаде имам нужда от помощ, описва ситуацията жената. И добавя: „Няма жена да не е сменяла поне веднъж колело на детската количка".

Обиколка из района показва, че на входовете на банки и магазини вече са направени подстъпи. На обществени сгради като поликлиники и читалища обаче ги няма. Дворът на Кожния диспансер например се оказва зад две стъпала и врата, през чието едно отворено крило не може да мине инвалиден стол. Дори и да се преодолее тази преграда, следват 11 стръмни стъпала до поликлиниката, без никакви помощни съоръжения за хората, които трудно се придвижват. Бившето кино „Въстаник", в което е читалище „Христо Ботев", също е опасано от стълби. Само на късата страна има скосяване, но е стръмно и без парапет.

В „Централен" недостъпно е и кметството. Направихме проект за рампа и имаше осигурени 50 000 лева за изграждането й, но специалистите по паметници на културата не дадоха одобрение, казва районната кметица Райна Петрова. През последната година са поставени парапети и маркировка на библиотека „Иван Вазов". На много места са направени скосени тротоари. До края на годината ще се монтират релси на подлеза до Чифте баня и парапет на съоръжението пред „Тримонциум". Това е задължение на концесионерите, но от местната администрация се принудили да действат вместо тях заради порой от оплаквания. Поставени са парапети и на подлеза до Централна гара, която също е проблемно място с поток от много хора. 22 стъпала плюс още 5 отвеждат в подлеза, от който има още толкова, за да се стигне до коловозите. На 5-те действително има релси, но не отговарят на никакъв стандарт - тесни и под ъгъл почти 45 градуса, което ги прави непревземаеми от инвалид. Другият начин да се стигне до пероните е отгоре по пътека, която пресича направо релсите и е много опасна.

На паркинга отпред обаче е отделено задължителното едно място за кола на инвалид и на него наистина е спрял автомобил със стикер на човек с увреждане.

В районната администрация тези дни пристигнало и искане от организацията на слепо-глухите, които настояват за звукови светофари в 10 посочени от тях точки. „Като знам колко много им дължим и на колко малко са доволни, съм им благодарна за търпението", казва Райна Петрова.

В „Източен" също много се прави, но и доста остава. Вече има звуков светофар и релефна настилка за незрящите на кръстовището до бензиностанция „Хаджията Груев". Скосяват се тротоарите на улиците „Братя Свещарови" и „Богомил". Новите детски площадки „Каменица", „Чайка" и на Гладно поле също са достъпни - със специална настилка, на която при падане децата няма да се наранят. На всички паркинги, които сега се оформят, се оставя по една клетка за инвалид, обяснява районният кмет Петър Петров. Следващата година предстои да се постави нова светофарна уредба със звукова сигнализация на кръстовището преди Скобелева майка.

Отдавна сме привели всичко според стандартите - скосявания и рампи в пощата, училищата и болниците. Това ми беше приоритет, твърди районният кмет на „Западен" Здравко Димитров. Разходка там обаче показва, че още има непригодени сгради. Една от тях е на училище „Васил Петлешков", пред което има само стълби. Ръководството признава, че вади дървена рампа, т.е. дъски, само за изборите. В цялото училище има само едно дете със специални образователни потребности. То страда от детска церебрална парализа, но двигателният апарат не е увреден и недостъпната среда не е проблем. Препятствие е обаче за връстниците му в инвалидни колички и те „бягат" в СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в същия район - училището, което единствено има асансьор за хлапета в инвалидни столове с отделен вход към него.

В „Северен" също е проблем да се стигне до много обществени сгради. Частниците са се погрижили за скосяване пред хипермаркета „Мегамарина". Отсреща пред автогара „Север" обаче има бордюр, който не е скосен. Инвалид може да стигне до него само по вътрешното локално платно, ако се движи заедно с автомобилите и ползва чужда помощ, за да се качи после на тротоара. Сградата, в която са Търговско-промишлената камара и Регионалната служба по заетостта, също е с отрязан от стълби достъп. На входа има табела от трудовите посредници, които упътват инвалидите да се обърнат към Бюрото по труда на ул. „Чернишевски".

Обходът в „Тракия" също показва, че при собствениците на големите търговски вериги няма място за забележки. И пощата вече има рампа. На няколко крачки от нея обаче са стъпала, които човек във или с количка не може да премине сам. Елена е баба на Александър, който е на годинка и два месеца, и е свикнала да ги взима на заден ход, катерейки количката стъпало по стъпало. Казва, че това е най-трудното място в квартала, другаде почти не се сблъсква с проблеми.

До 15 декември ще бъде направено скосяване там, казва районният кмет Гиньо Матев. През последната година същото подобрение е направено на още 10 места в „Тракия". 75% от училищата имат рампи. Проблем остава „Димитър Матевски", където няма достъп от тротоара към школото. Изграждането на подход и рампа са планирани там за март-април.

ИЗТОЧНИК

Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy