ned

източник

Снимка архив

95 на сто от хората с увреждания у нас са безработни. Това заяви пред „Фокус" председателят на Асоциацията на хората с увреждания Минчо Коралски. Той посочи, че по-голямата част от работодателите избягват да наема хора с увреждания и така тези хора се превръщат в една от най-уязвимите групи на пазара на труда. „Самите работодатели смятат, че в условия на икономическа криза и безработица, е по-добре да не наемат хора с увреждания. Създава се един порочен кръг, от който излизане няма и от който страдат най-много хората с увреждания", коментира Коларски и отбеляза, че въпросът е комплексен и опира до много фактори като недостъпната среда, проблемите с транспорта и с комуникациите.

По думите на Минчо Коралски - според данните на средната европейска статистика, която показва, че хората с увреждания са около 16%, в България хората с увреждания са около 1 млн. души. „В това число са включени граждани с различни видове увреждания. Става въпрос не само за хора в инвалидни колички, а и за хора, които се нуждаят от някакво специално адаптиране в околната среда", подчерта Коларски. Според него - правителството трябва да започне една политика, базирана на конвенцията за правата на хората с увреждания, като само по този начин нещата ще започнат да се решават комплексно и ще има шанс за промяна в обществото за хората с увреждания.

Общо Коментари (2)Add Comment
katrinata
...
написан от katrinata, септември 01, 2013
КАК НЯМА ДА СМЕ БЕЗРАБОТНИ, КАТО ОБЩЕСТВО НИ ВЪЗПРИЕМА, КАТО ХОРА ВТОРА РЪКА. ЛОШ ЧОВЕШКИ МАТРЯЛ, КАКТО КАЗВАШЕ БОЙКО БОРИСОВ.
Русан
...
написан от Русан, септември 05, 2013
Вместо да се шири "шуробаджанащината" в държавните институции (министерства,областни и кметски администрации, общински организаци и др.)да се назначават с предимство хора с увреждания.Малко е, но все пак е нещо. В повечето места има достъпна среда, защото е задължение да я има.В повечето случай има хора с увреждания отговарящи на условията за работа. Първо държавата да помисли за своите граждани и тогава да обвиняваме частния работодател.Частния работодател е притиснат от ред изисквания за да назначи човек с увреждания, да не коментираме бюрокрацията при уреждане на документите.

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy