Русан

Няма пари за лекарства, търпи нечовешка болка

 
Радомир, България
31-годишната Мария Алекова страда от прогресивна мускулна дистрофия. Заради заболяването, от което мускулите й се разграждат, тя не може да се движи и има нужда от специално лечение. Тя не е излизала от дома си от 10 години, но не защото не може да ходи, а заради подигравките на хората навън, съобщава "24 часа".Мария живее заедно с майка си Ана и 5-годишната си племенница Назлъ. Жената е родом от Шумен, където в ученическите й години й била поставена тежката диагноза. Версиите са, че болестта е или генетична или е предизвикана от аварията в "Чернобил".
Мария се преместила с родителите си в Радомир, където живее сестра й, с надеждата, че тя ще помага в грижите. Това, обаче, не се случило. Двете имат брат, който е баща на Назлъ. Когато детето се родило, обаче, той не го признал, а избягал в чужбина. Майката на момичето пък го оставила на бабата, която обаче няма родителски права върху него.

Трите жени - Ана, Мария и Назлъ живеят заедно в апартамент в Радомир в много тежки условия. Инвалидната пенсия на Мария отива за погасяване на бърз кредит, взет заради сметката за тока. Ана пък получава 310 лв. като личен асистент, но нищо повече. Няма пари за обезболяващи на болната жена, която има голяма нужда от тях. Трябват й и 2000 лв. за нови изследвания, които няма откъде да извади.

Освен от недоимък, семейството страда и от хорската злоба. Заради подигравките на хората Мария отказва да излиза от дома си, въпреки че има инвалиден стол. От 10 години тя не е излизала, за да не чува как я одумват и й се присмиват.

От общината й подарили лаптоп, за да може все пак да поддържа връзка с външния свят. Контактувайки с хора по мрежата, Мария често плачела, защото много от тях я съветвали да сложи край на живота си. Все пак успяла да се запознае с друго момиче със същото заболяване, което й обяснило, че през 2014 г. се чака в САЩ да бъде открит лек.
Малката Назлъ пък трябва да се запише в предучилищна, но не е ясно дали ще може, тъй като бабата няма родителски права над нея. От общината дори я предупредили да внимава да не й отнемат внучката и да я пратят в дом.

Междувременно бабата Ана е открила дарителска сметка, в която се набират средства поне за лекарствата на Мария. На месец са й нужни около 200 лв. Ето и номера на сметката:
Общо Коментари (5)Add Comment
marko
...
написан от marko, август 17, 2013
Това е супер гадно , то и на мен са се подигравали , един комшия ама такъв пенсионер , на близо 80 години , е правеше ми мръстно , и какво спечели нищо , просто са такива хората има много гадове , като съм бил в училищата ми се смееха че заичам , и такива неща ,а сега някаква там пак от комшийте една пенсионерка се опитва да ме дразни - е това някой път прелива чашата , вика ни че сме ,, селяни '' значи в такива неща боя оправя нещата... То и аз сега се съм затворил вкъщи що то заради горещината ми става зле навънка , или пък изпадам в депресия и такива неща . Ама няма да се предаваш , там ругаиш ги , няма да мълчиш на такива не-хора. Даже една тъпа ми вика ,, ще извикам полиция '' това все едно в детската градина , няма да се даваш те Лошите Хора само това чакат те са Бесове , гледат че се справяш с живота и се изяждат в себе си , е такива са...
Русан
...
написан от Русан, август 18, 2013
В нормалните държави още от малки децата раснат и се развиват с деца с увреждания Учат, спортуват заедно, създадени са и условия да почиват заедно и си помагат.Но...там обществената среда е друга, нагласите на хората са други, стандарта на живот е друг.
marko
...
написан от marko, август 18, 2013
В другите , нормални държави можеш да съдиш човек който те нагрубява за външния вид , за това че си болен , един вид това е расизъм и онзи който те нагрубява или влиза в затвора или плаща на държавата - ако нашета държава или по-скоро съдебната система имаше някакви закони които признаваше , жената ще ше да осъди хората които я довеждат до това , и то в реалния живот , но тук закони няма и така... Те защитават - законите не жертвите а тези които причиняват вреда , сбъркана ни е държавата това е....
katrinata
...
написан от katrinata, август 20, 2013
Днес знаеш как си, а утре? Ако нещо се случи на тези, които се подиграват, или на техни близки? Дали ще се чувстват конфортно? В България не приемат различните. Може би защото не сме толерантни към хората с увреждания, злобни и лоши хора сме българите.
DankaHristova
...
написан от DankaHristova, август 20, 2013
Сигурна съм че на много хора тук ни се е случвало точно това.Но това не трябва да те смачква и колкото и да е трудно не трябва да ставаш отшелник и живота ти едва ли не да мине между четири стени.Защото и ти имаш право да живееш нормално като всички останали хора!

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy