ned

Източник

Неосигуряването на пълно или частично заплащане на скъпи имплантирумени медициснки изделия, предназначени за нуждаещи се пациенти със сколиоза е дискриминация. Това става ясно от становище на Комисията за защита от дискриминация във връзка с жалбата на пациент от Шумен.

Комисията е сезирана от Недко Ангелов за отказано му лечение. Той е с тежка форма на прогресивна сколиоза, като поради заболяването си е претърпял три операции за фиксиране на изкривяването на гръбначния стълб. За да се освободят нервните окончания между прешлените се е наложило стабилизация на гръбначния стълб с титаниеви импланти. Те не се заплащат от НЗОК. В своята жалба Ангелов отбеляза, че тяхната цена е непосилна за него поради трайната му нетрудосопосбност. Според него, като здравноосигурен гражданин, той е лишен от достъп до лечение, което му е гарантирано от Конституцията.

Междувременно жалбата на Ангелов се оспорва от НЗОК като неоснователна. От касата отбелязват, че по клинична пътека 205 „Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции“ се заплаща само стойността на дейностите, които са посочени в алгоритъма, но не и скъпоструващите медицински изделия. Заявява се, че въпросните импланти не са включени в списъка с изделията, които се договарят и заплащат от НЗОК в условията на болнична помощ.

От КЗД отправят препоръка към здравната каса и МЗ да предприемат мерки за премахване на дискриминацията спрямо пациентите, нуждаещи се от подобни медицински изделия.

Общо Коментари (1)Add Comment
ned
...
написан от ned, ноември 24, 2015
Търсете и се Борете за правата си приятели, ако наистина си ги желаете smilies/smiley.gif

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy