megi_mp

Как човек да излезе от конфузни ситуации, в които може да изпадне при кандидатстване за работа, са се обучавали чрез интерактивни игри участниците в продължилия година и два месеца проект "Преодоляване на цифровите пропасти". Нетрадиционният семинар е бил само част от програмата.
33 IT-специалисти - работещи, студенти и млади хора с увреждания, вместо предвидените 28, са били обхванати в обучението, съобщи Райчин Рачев, президент на реализиралата проекта фондация "Бъдеще 21-ви век", на пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Изненада за него било, че най-много кандидати имало не за програмисти, а за мрежови специалисти.
"Няма пречки незрящи да станат прекрасни компютърни специалисти, но макар че хората с увреждания са най-лоялните работници, поради предразсъдъци те все още не са достатъчно оценени", отбеляза Рачев. Особено недружелюбни към слепите били висшите държавни институции - като се изключел сайтът на Народното събрание, нито президентският, нито правителственият били достъпни за тях.
Загубилият зрението си след инцидент, когато е бил на 7 години, 19-годишният сега отличник в Математическата гимназия и победител в национални олимпиади Джовани Чемишанов още от 2008 г. участва в проекти на фондацията.
"Обучението се осъществява чрез специализиран софтуер, чува се всичко изписано на екрана, включително и командите", обясни Джовани. Още отсега той е наясно, че ще учи информационни технологии в Англия, а Рачев добави, че по света има хора и без предразсъдъци, за които най-важни са знанията и уменията, така че Джовани има шансове за професионална реализация.
Съвместно с Кралския колеж за слепи във Великобритания за първи път в света "Бъдеще 21-ви век" ще реализира проект за музикално обучение на незрящи чрез говорещ сетивен таблет, чрез който хората ще опипват петолинието, музикалните знаци и ноти и ще чуват звученето им. Пак с английско партньорство предстои и проект за създаване на учебна 3D среда с виртуална класна стая. 

 

Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy