ned

Източник БНТ- ВИЖТЕ И ВИДЕОТО ОТ - ТУК


НЗОК дискриминира хората с увреждания като ограничава правото им на достъп до персоналните кодове за здравните досиета. Това заявиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Пациентската организация е дала срок на Здравната каса да поправи проблемния текст, а в понеделник ще внесе жалба и до Комисията за защита от дискриминация.

Преди 4 дни Николай Димов отива до регионалната здравна каса във Варна, за да получи персоналния код за здравното си досие. Със себе си носи и нотариално заверено пълномощно, за да получи кода и на своя баща, който е тежко болен.

Димитър се обръща за помощ към Центъра защита правата в здравеопазването в София. Според пациентската  организация Здравната каса грубо нарушава правата и противоречи с конвенцията на ООН  за хората с увреждания. Оказва се, че текстът, поместен на страницата на Здравната каса дискриминира хората с увреждания като не приема  заявления от упълномощени лица.

Стойчо Кацаров-Център защита правата в здравеопазването: "Дадохме му дълъг срок 3 дни да може да поправи тези правила и да се впише, че ще може с нотариално заверено пълномощно, до днес не виждам да са поправени на страницата на НЗОК, така че понеделник сутринта ще внесеме жалбата като ще искаме от комисията за защита от дискриминация не само да отмени тези правила, но и да наложи глоба на  управителя на здравната каса за това нарушения".

БНТ 2 поиска коментар от Здравната каса, но такъв не ни бе предоставен. Ние ще продължим да следим случая. В понеделник пациентската организация ще внесе жалба в Комисия за защита от дискриминация за това.

Общо Коментари (4)Add Comment
ned
...
написан от ned, април 20, 2013
Освен глобата, която е финансовата страна, сега трябва да има и морални наказания за тези "началници"... например в случая да отидат на крак до всички трудноподвижни хора за да им занесат персоналните кодове за здравните досиета!
Русан
...
написан от Русан, април 21, 2013
В Пловдив не знам как човек с инвалидна количка може да си вземе персонален код, защото такива кодове се издават на третия етаж, в едно тясно коридорче. За да се качиш до там ползваш едно тясно асансьорче.Абе "българска работа"! То цялата здравна каса е недостъпна за хора с инвалидни колички, но ако е само това ще го посипем с пепел.
marko
...
написан от marko, април 22, 2013
тая здравна каса не я ползвам ама въобще - миналото лято ходих на дневен стационар в психото , вместо да се подобря станах по -зле , после ходих на рехибитация в един хоспис на 5 ден избягах от там ,, що то беше много хубаво '' за какво ми е само да ми разбиват здравето , няма смисъл да ми връщат парите , ама тя ако не фалира в което не се съмнявам че ще стане или ще се затворят някоя болница...
katrinata
...
написан от katrinata, април 24, 2013
НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. НИЕ СМЕ СИ БИЛИ ВИНАГИ ДИСКРИМИНИРАНИ, ТА СЕГА И ОТ НЗОК. ЩЕ ГО ПРЕГЛЪТНЕМ И ТОЗИ ЗАЛЪК.

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy