ned

Източник - bTV - ВИЖТЕ И ВИДЕОМАТЕРИАЛА ОТ - ТУК

Най-малко 20 организации от 10 града ще подкрепят протеста

Протест на родители на деца с увреждания
Снимка: Ладислав Цветков

На протест днес излизат родителите на деца с увреждания. Той е под надслов "Искаме права, а не ограничения". Най-малко 20 организации от 10 града в страната подкрепят недоволството.

В София протестът започна в 11.00 часа. Голяма част от майките са облечени в черно и носят черни знамена. Те искат да получават месечна помощ в размер на две месечни минимални заплати.

Те настояват да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата с увреждания, по заболявания. Хората с увреждания и родителите на такива деца да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет.

 

По думите им България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени.

 

Родителите дават срок от един месец на институциите да се задействат. Ако това не се случи и ако липсва диалог, те са готови на гладни стачни действия.

Една от майките на деца с увреждания, която ще протестира днес – Юлия Старчева, определи системата у нас като безумна. Причината е, че при навършване на пълнолетие на децата с увреждания, родителите им трябва да водят дела за попечителство над децата си. Процедурата струва около 1000 – 1200 лв, които родителите вадят от собствения си джоб.

„Ще им дадем около месец (на народните представители – б.ред.). Ако нищо не се промени, ще оставим децата си на грижата на министерството на труда и социалната политика и ще заемем гладни стачни действия”, закани се друг от протестиращите родители.

Лена Стойчева е една от майките на деца с увреждания, която също ще протестира днес. Когато преди 17 години родила сина си Веско, който има рядко генетично заболяване, ѝ казали, че няма да доживее и година. момчето все още се бори за живота си, а майка му - за неговите права.

Най-трудно е храненето на Веско. От 14 години той приема храната си чрез гастростома - тръбичка в стомаха. Само за храна и консумативи отиват около 600 лв. на месец. Нищо от сумата не се поема от държавата обаче, защото диагнозата на Веско – синдрома на Волф-Хиршхорн, е толкова рядко заболяване, че не е включено в наредбата за редки болести. В България само три деца са с тази диагноза.

„Дефакто аз съм лишила него от храна, за да платя тези дела. А без да имам документ за попечителство, в момента, в който стане на 18 г., аз няма да мога да му извадя лична карта” разказва Стойчева. Това е и причината ѝ да излезе днес на жълтите павета.

 

 

Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy