ned

ИЗТОЧНИК - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК

Жена работи на брайлов дисплей - лилавата платформа под клавиатурата. Снимка: Стоян Николов

Фирми от IT сектора назначават слепи програмисти. Не защото това е някаква форма на подпомагане, а защото слепите хора работят по-бързо от зрящите си колеги, понеже използват клавишни комбинации.

"24 часа" откри четирима такива българи, които са заети в IT сектора. 
Само в една от фирмите на бургаски доставчик на интернет вече работят две незрящи момчета - като координатор и като системен администратор.

Собственикът на компанията не желае да се афишира. Не се е интересувал дали има облекчения от държавата за работодатели, наели незрящи, защото за него те са част от екипа, която по никакъв начин не се различава от другите. По същата причина не му е известно и дали държавата помага при закупуването на специализиран софт- и хардуер, помагащ за работата на незрящите: "Мое задължение е да им набавя необходимата техника." Според работодателя "всичко е въпрос на мотивация и желание за работа".
Първото момче е наел още преди 8 г. Оценява високо усилията им. "Спрявят се доста добре, затова и двамата вече сана по-високи позицииот тези, на които започнаха", разказва шефът.

Калоян Деспотов е от истинските таланти в програмирането, който не вижда. Софиянец, на 21 години.
Ползва компютър, откакто се помни. Студент е трета година по информатика в Нов български университет и активно се занимава с интернет технологии и конкретно с изграждането на уебстраници. Искал да кандидатства и в УНСС, но нямало как - там премахнали приемния изпит по математика за незрящи.

Сега в университета има достъп до компютър с брайлов дисплей. И все пак много от нещата в университетския сайт са недостъпни за него, както и повечето български сайтове. Единствените напълно описани страници били тези на агенцията за хора с увреждания и на съюза на слепите. Сайтът на “24 часа” също е достъпен за слепи. Проблемът с достъпността се дължал на това, че програмистите не описват съдържанието на сайтовете. Често се случвало вътрешните търсачки на сайтовете да са описани като “некатегоризирани”. Около 18 000 са незрящите в страната според данни на съюза на слепите. Няма информация обаче колко са работещите сред тях.

До 20 000 лв. може да получи като помощ от държавата работодател, който назначи сляп работник, съобщи зам. социалният министър Лазар Лазаров. 10 хил. лв. е помощта за осигуряване на достъп на работника до офиса, като такава субсидия има и при наети инвалиди с двигателни проблеми. Още 10 000 лв. е помощта за оборудване на работно място. Допълнително фирми, които имат договори с Агенцията за хората с увреждания, могат да си възстановяват от внесените осигуровки на работниците инвалиди.

Общо Коментари (1)Add Comment
katrinata
...
написан от katrinata, септември 01, 2013
АДМИРАЦИИ ЗА ТАКИВА РАБОТОДАТЕЛИ, КОИТО ПОДАВАТ РЪКА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ.

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy