Организации


Фондация „Подслон за човечеството” (Habitat For Humanity Bulgaria)
Организации
Четвъртък, 02 Септември 2010 04:58

Фондация „Подслон за човечеството” (Habitat For Humanity Bulgaria) е филиал на Habitat for Humanity International в България.

Чрез своите дейности ние популяризираме идеята за адекватните жилищни нужди като основно човешко право и работим за активизиране на съзнанието на обществото в посока премахване на мизерните жилищни условия. Подпомагаме разрешаването на жилищните проблеми на лица и семейства, които не притежават собствен дом и нямат достатъчно средства за закупуването, построяването или наемането на такъв, както и на лица, живеещи в неадекватни жилища, които нямат достатъчно средства, за да ги ремонтират и подобрят.
Хабитат популяризира идеите и принципите на организационното партньорство, общественото сътрудничество, доброволната работа, загрижеността и уважението към нуждите на другите.
Създавайки адекватна жилищна среда, ние способстваме изграждането на устойчиви общности и личностната реализация на хората от тези общности.
Работим с хора от всички обществени групи и в партньорство с различни граждански и държавни организации, компании и частни лица.

Заедно с Фондация „ Център за Надежда” работим по проект „Моят дом не е моята крепост” , който е дава възможност на семейства на деца и младежи с увреждания ( до 25г) да ремонтират жилищата си с цел да създадат по-добри условия на живот за децата си – да могат те да се движат по-свободно и да посрещат ежедневните си нужди, колкото е възможно по-независимо и с минимална помощ от страна на роднините им, а също и да подпомогне родителите в ежедневните грижи за техните деца.

Преустройствата зависят от индивидуалните потребности на всеки потребител, но най-общо се състоят в:

 

 • отстраняване на прагове, монтиране на помощни хватки и други

 • преустройства в санитарните помещения

 • инсталиране на контакти на достъпна височина

 • разширяване на врати

 • инсталиране на помощни съоръжения в жилищните входове

 

Предоставят се суми до около 3500 лв. като заем, който се изплаща разсрочено и на малки вноски. Заемът не се облага с лихва, а само с инфлация и някои допълнителни такси. Процедурата на кандидатстване е значително улеснена и бърза. Необходим е един поръчител.

 

Хабитат България работи по проекта от повече от една година. До този момент 15 семейства са се възползвали от предоставената подкрепа. Благодарение на добрите резултати и натрупаните средства от погасените заеми, имаме възможност да финансираме още семейства. Обадете ни се!

 

За повече информация и включване в проекта, моля свържете се с Хабитат България.

 

Хабитат България тел. 02/983 24 10 , 0898 69 10 06 Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , www.habitatbulgaria.eu

 
ДНЕВЕН ЦЕНТЪР за възрастни с увреждания
Hristo Vatev
Организации
Понеделник, 09 Ноември 2009 21:49
Дневен център
за възрастни с увреждания

същност на предоставяната услуга

“Дневен център" е комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на възрастните с увреждания през деня, свързани с предоставяне на храна, задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, както и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти.

Предлага специализирано оборудване и обзавеждане, като осигурява и включваща, преодоляваща и стимулираща инициативността среда, в зависимост от конкретните потребности на възрастните с увреждания.

Дейности

   • Цялостно обслужване на потребителите през деня
   • Психологична дейност
   • Рехабилитационна дейност
   • Трудотерапевтична дейност
   • Организация на свободното време и личните контакти.
   • Организиран транспорт

Дневния център е предназначен за лица с увреждания от 18 до 60 годишна възраст.

Ползването на услугите в Дневен център става след получаване на социална оценка и издаване на Заповед от Общинска дирекция социално подпомагане гр. Плевен.

Лицата заплащат месечна такса на основание Закона за социално подпомагане в размер на 30% от личните им доходи/ чл. 2, ал. 1, т. 8 от Тарифа за таксите за социалните услуги, финансирани от Републиканския бюджет/.

Кой и къде реализира услугата

Социалната услуга се предоставя от Община Плевен и “БАЛИЗ” Плевен.

В Дневния център за възрастни с увреждания работи екип от специалисти, който включва: социален работник, психолог, трудотерапевт, кинезитерапевт, рехабилитатор, медицинска сестра, шофьор, санитар.

Действията на екипа са насачени към изграждане на изгубените социални умения и навици, придобиване на трудови и битови умения чрез ангажиране активността на потребителите в социално – позитивни дейности.

Дневния център се помещава в сграда с осигурена достъпна среда за хора с увреждания. Вътрешното обзавеждане е такова, че да осигури подкрепа и нормален живот на хората с увреждания.

Дневния център за възрастни с увреждания

се намира на адрес:


         гр. Плевен,

ул. “Цар Самуил” № 55.

Тел./факс: 064/80 79 20, 0886541766,

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
Сдружение “Армагедон”
Организации
Четвъртък, 23 Юли 2009 22:09

Здравейте,

Ние сме от сдружение “Армагедон” гр. София.

Някои от Вас са чували за нас, но повечето не са, защото по стечение на обстоятелствата няколко години бяхме спрели интензивните дейности на организацията. Сега с Божията помощ имаме възможност да възобновим работата си в сферата на социалната политика и в търсене на възможности за подобряване привлекателността и качеството на живот на хората с увреждания включвайки се в изграждането на едно съвременно културно общество.

Ние не искаме съжаление за хората с увреждания

Ние не искаме социални помощи за хората с увреждания

Ние не искаме подаяния за хората с увреждания

Ние искаме достъпна архетиктурна среда

Ние искаме трудова реализация за хората с увреждания

Ние искаме по висока покупателна способност за хората с увреждания

Ние искаме поле на творческа изява на хората с увреждания

Ние искаме да изведем на преден план успелите хора с увреждания

Ние искаме...

Това прокламира директорката на Сдружение Армагедон, която е с 80% увреждане и ние от екипа горещо я подкрепяме


Молим Ви да ни се доверите в желанието ни да сме активно полезни в по-горе описаните цели, защото без Вашето участие и подкрепа, те са неосъществими.

Чрез интернет страницата ни: Сдружение "Армагедон" - личностна и професионална реализация на хората с увреждания, може да се запознаете с нас, като искрено се надяваме, че ще откликнете на една от двете анкети, която сме пригодили с въпроси за хора с увреждания..


Сърдечни поздрави от екипа на сдружение “Армагедон”.

 
НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС 'УСМИХНИ СЕ С МЕН' - РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ
viki i mama
Организации
Събота, 11 Юли 2009 17:48
 
„Моят индивидуален житейски план“
Nikoleta
Организации
Вторник, 09 Юни 2009 15:30
02 June 2009 Източник

* Проектът „Моят индивидуален житейски план“ им помага да се ресоциализират в обществото

Image
Хората с увреждания в Бургас ще преодолеят своите проблеми и ще намерят своето място в обществото с помощта на нов проект с наслов „Моят индивидуален житейски план“. Той е разработен от фламандската федерация VFG и сдружение „Аркадия“. В рамките на седем сесии ще се обучават бургазлии, които заради своите ограничени физически възможности, имат нужда от подкрепа.

Целта е те да си съставят житейски план на базата на личния им опит и на познанията на всички останали членове от групата, заяви за „Компас“ ръководителят на проекта Светла Манасиева. Преди около две седмици тя се върна от белгийския град Остендюнкерке, където заедно с шестима представители от четири български градове бе на обучение. Подобно на своите приятели от младежката група към Националния център за социална рехабилитация Светла среща проблеми с предвижването си по стълбите на обществените заведения, но волята за пълноценен живот й помага да преодолее преградите по пътя към щастието. Чаровна и усмихната, тя е готова да помогне на всеки, който се нуждае от съвет.
„От 2001 г. участвам в младежката група към НЦСР, а сега така съм свързана с нея, че не мога да си представя живота без тези хора. От близо две години работя като социален консултант към Регионалното бюро на центъра и се надявам да бъда полезна. Ще споделя своя опит и своите възможности на тази кауза“, сподели дамата, която вече около двайсет години страда от спинална мускулна атрофия. Като възпитаничка на Музикалното училище в Бургас тя се надява да даде верен тон на своите приятели и те да намерят своето достойно място в обществото.
„Нашето партньорство с асоциация „Аркадия“ започна още през 2002 г., когато тя бе основана. В началото то се свързваше с кръглата маса по проблемите на хората с увреждания. Идеята беше да се инициира създаването на обществени съвети за интеграция на тези личности в няколко общини. Бургас бе един от тези центрове. Продължихме заедно с реализацията на проекта за предоставяне на услугата социален асистент. Той се финансираше по линия на програма ФАР и приключи преди около месец. Почти една година помагахме на самотно живеещите стари хора и на младите бургазлии, които имаха нужда от тази услуга“, каза Марионела Стоянова от НЦСР. Тя е координатор на новия проект. Надежда Коцева пък ще е отговорник по отчета.
Голяма част на това, което сме постигнали, се дължи изцяло на Марионела Стоянова, добави от своя страна Кольо, който от 25 години е преживял трудова злополука. Физическите увреждания обаче не са в състояние да пречупят неговия дух. Днес той се приема в гилдията на художниците като талант.
„Това, което сте постигнали, се дължи не на мен, а на вас самите. Аз бях точният човек, в точния момент. В същата роля може да е и някой друг социален работник. Вече минаха повече от 10 години. Доволна съм от своя професионален път. Работя това, което искам. Надявам се да съм една от многото, които да допринесат в тази страна и този град животът на хората, които са се родили с някакво увреждане или го придобили, да е по-качествен. Радвам се, че сме заедно в поредния проект на една от многото НПО-та. Склонна съм да подкрепя всеки подобен проект, ако чувствам, че се прави нещо сериозно, за да може животът на хората да стане по-пълноценен“, каза от своя Марионела.
Познаваме се, но има неща, които не сме си споделили през годините. Може би не сме имали куража за това, добави Светла Манасиева. Тя прикани деветимата от уязвимата група да участват в една атрактивна игра с топка. Всеки, в чиито ръце се спре плажното кълбо, трябваше да се представи и да сподели своите интереси.
„Ще продължа да уча. Аз съм една от най-борбените. Когато ме канят на срещи или по спортни състезания, никога не отказвам. Винаги съм готова да помогна“, заяви за „Компас“ Николинка Ганева, която през 2006 г. бе класирана на едно от призовите места в конкурса за красота „Мис Бургаско лято“.
С хобито да плете, чете и пее пък се представи Катя Мирчева. Изгаряне на очните дъна е диагнозата, която лекарите й поставят преди много време. Пред нейния възвишен дух преградите падат и тя има шанс за успешна ресоциализация.

 
НачалоПредишна12345678СледващаКрайСтраница 1 от 8