Здравейте, Гост
Username Password: Remember me

25.06.2018 Възможности,права с ТЕЛК50%,над50%
(1 разглеждат) (1) Guest
 • Page:
 • 1
 • 2

TOPIC: 25.06.2018 Възможности,права с ТЕЛК50%,над50%

25.06.2018 Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 5 years, 11 months ago #2618

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуализация 25 06 2018

Въпрос и отговор от моята електронна поща etvoev@abv.bg

• 23 юни 2018 М.С. Параноидна шизофрения. Участие в проекти на АХУ за безвъзмездна субсидия до 20 000лв. Запитване от М.С и отговор от Агенция за хората с увреждания(АХУ).

Здравейте искам да ви питам нещо, което е важно за мен. Преди няколко години след тежък емоционален срив, получих много неприятната диагноза параноидна шизофрения. Почувствах се много зле, изпаднах в дълбока депресия, лекуваха ме няколко месеца в Раднево и след това бях на ТЕЛК и ми дадоха 80% инвалидност с право на работа. Но е трудно да намериш работа с такава диагноза. Започнах да работя като чистачка на минимална заплата и парите не ми стигат до никъде, но не мога да си позволя някаква друга работа, защото не мога да се справям. Взимам пенсия, но тя е за срок от три години и не се знае дали при следващото ми явяване на Телк ще бъда пенсионирана отново. Възможно е комисията да реши, че вече съм добре и че нямам нужда от ТЕЛК. Та въпросът ми е. С това заболяване дали биха ми отпуснали средства за да опитам някакъв собствен бизнес, като например да си отворя малко магазинче. Дали се отпускат пари само за колички, проходилки и др. помощни средства или може да се дадат пари с които да се стартира собствен бизнес? Сега като четох информацията в сайта ви, видях, че за тази година вече съм изтървала сроковете, но бих искала да знам дали имам някакъв шанс, защото може да сметнат, че някой с такова заболяване е луд и не може да му се дадат пари. Благодаря ви за вниманието.

Финансиране
Възможности за финансиране и получаване на помощ за възрастни хора, инвалиди, хора с увреждания

* Въпроса и отговора от АХУ са предоставени от М.С. на Георги Воев за публикуване на тази страница в помощ на хора с подобни заболявания и проблеми.


------------


Субсидии безвъзмездни, участие с проекти без кредити! Обявени конкурси през 2018 на Агенция за хората с увреждания

Важно! Конкурсите за представяне на проекти са със срокове. Архив на всички обяви за субсидии с изтекли срокове може да намерите по-долу на страницата. Архива може да ви ориентира какво да очаквате през следващата година, за да се подготвите за кандидатстване когато се публикува обявата.


Финансиране на проекти насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места.


Актуална обява със срок до 28 май 2018!

Агенция за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места.Участници в конкурса могат да бъдат всички работодатели, регистрирани по действащото законодателство.

Проектите се изготвят по Методика за отпускане на средства за финансиране на проекти по чл.25, ал.1 от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Проектите за конкурса се подават в един оригинален екземпляр и две копия на хартия, и формуляр и бюджет на електронен носител.

Срокът за подаване на документите е до 17.30 ч. на 28.05.2018 г. Проектните предложения се подават в Деловодството на АХУ, ул. “Софроний Врачански” № 104-106, София 1233 r. или по пощата с обратна разписка с пощенско клеймо не по-късно от 17.30 ч. на 28.05.2018 г .

Конкурсната документация можете да намерите в рубрика: Проекти/програми, Работодатели по чл. 25 от ЗИХУ. Телефони за справка: 02/ 931 80 95, 832 90 73

=====

Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Максимален размер на субсидията – 20 000 лева

Актуална обява със срок до 26 април 2018. Субсидията – 20 000 лева. Не е кредит!

20.03.2018 Обява


=========

Актуално за февруари 2018!

Зададен въпрос в електронната ми поща • 06 02 2018 С.З. Тази година ще има ли субсидия?

Здравейте! Искам да попитам, тази година ще има ли възможност да се получи такава субсидия? Благодаря предварително!


Отговор на Георги Воев

Следете страниците от сайта ми voevmedical.com/

Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни.

Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни

Финансиране

Финансиране

Там публикувам обявленията за субсидията.
Обикновено до средата на февруари излиза обявлението.
Предполагам че до няколко дни ще излезе обявлението след което имате срок от един месец за подготовка и кандидатстване.
Условията са едни и същи през годините.
Докато чакате излизането на обявата, на горните страници може да се запознаете с обявата за миналата 2017г.

=============11.06.2017 Л. К Финансиране на фирма на инвалид 54%
Въпрос зададен ми в електронната поща etvoev@abv.bg Помощни средства, въпроси и отговори Част II

Имам 54% инвалидност с право на работа и съм собственик на ЕООД. Бих желала да кандидатствам по програмата за 2018 г., по програмата на АХУ за финансиране на фирми за козметично и фризьорски оборудване и за целта желая да си подготвя проект, какво ще ме посъветвате? Искам да си разширя дейността и обновя салончето си с цел по-добра печалба и нови клиенти.

Отговор на Георги Воев

На моята страница в сайта ми Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни
съм публикувал някои съвети. Като начало прочетете информацията на тази страница.
Част от съветите:
“ …Практични съвети от Воев за хората, които ще кандидатстват по проектите:

-следете в сайта на АХУ за обявяване финансиране по проектите

-още сега, предварително се запознайте с методиката, изискванията и условията за кандидатстване. Четете внимателно.

-щом се обяви финансиране, насрочете си среща в АХУ за консултации, откъдето може да получите ценни съвети/ако желаят да ви ги дадат/

-важни условия за успех са:

– спазване стриктно на всички изисквания по методиката

– темата на проекта трябва да е актуална и значима за АХУ.

– преди кандидатстване задължително насрочване консултация в АХУ.

– работното място да е трайно/не сезонно/

– предвиденото оборудване в проекта трябва да е свързано с работното място и методиката.

-Използвайте времето преди обявяване на финансиране на проектите да се запознаете с методиката, където са описани изискванията. Когато се обяви финансирането започва да тече срок, времето през който ви трябва за подготовка на документите…“========

Актуализация 24 01 2017 Финансиране на проекти


2017 Финансиране без кредити


Важно! Конкурсите за представяне на проекти са със срокове.

I. Актуално съобщение със срок до 07 март 2017

Конкурс за финансиране на проекти на тема: Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Участници в конкурса могат да бъдат физически лица с
50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане или фирми /ЕТ или ЕООД/
, чиито собственици са подобни лица.

Проектите се изготвят по Методика съгласно чл. 19, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ във връзка с чл. 31 от Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/.

Максимален размер на субсидията е до 20 000 лева.

Конкурсната документация можете да намерите на тази Интернет страница в рубриката Проекти и програми, самостоятелен бизнес.

Проектите се подават на хартиен носител в 3 екземпляра (един оригинал и две копия) и един електронен носител, на който се качват формуляр и раздели I и II на бюджета.

Срокът за представяне на проектите е 17,30 часа на 07.03.2017 год. в АХУ, ул. “Софроний Врачански” № 104-106, София 1233 или по пощата с обратна разписка с пощенско клеймо не по-късно от 17,30 часа на 07.03.2017 г.

Телефони за справка: 02/ 931 80 95, 832 90 73. Публикувано на 24.01.2017

II. Актуално съобщение със срок до 23 февруари 2017

Конкурс за финансиране на проекти насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места.


Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места.

Участници в конкурса могат да бъдат всички работодатели, регистрирани по действащото законодателство. Проектите се изготвят по Методика, съгласно чл.17, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, във връзка с чл.25, ал.1 и чл.8, т.5 от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Проектите за конкурса се подават в един оригинален екземпляр и две копия на хартия, и формуляр и бюджет на електронен носител.

Срокът за подаване на документите е до 17.30 ч. на 23.02.2017 г. Проектните предложения се подават в Деловодството на АХУ, ул. “Софроний Врачански” № 104-106, София 1233 r. или по пощата с обратна разписка с пощенско клеймо не по-късно от 17.30 ч. на 23.02.2017 г .

Телефони за справка: 02/ 931 80 95, 832 90 73. Публикувано на 20.01.2017III. Актуално съобщение със срок до 6 март 2017

Конкурс за финансиране на проекти на тема:“Осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хора с увреждания”.


Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти на тема:“Осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хора с увреждания”.

Участници в конкурса могат да бъдат юридически лица – държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство, притежаващи или стопанисващи обектите.

Проектите се изготвят по Методика за осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти, на основание чл.8, т.6 от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Максималният размер на субсидията е диференциран за различните компоненти както следва:

Компонент 1 – осигуряване на външен достъп до обект – до 12 000 лв.;

Компонент 2 – приспособяване на вътрешна среда на обект – до 15 000 лв.;

Компонент 3 – изграждане на нови и преустройство на съществуващи повдигателни съоръжения – до 50 000 лв.

Проектите за конкурса се подават в един оригинален екземпляр и две копия на хартия и на електронен носител.

Срокът за подаване на документите е до: 17,30 часа на 06.03.2017 г. Проектните предложения се подават в Деловодството на АХУ, ул. “Софроний Врачански” № 104-106, София 1233 или по пощата с обратна разписка с пощенско клеймо не по-късно от 17,30 часа на 06.03.2017 г.

Проектните предложения могат да се подават и по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронния подпис на официалния електронен адрес на АХУ – ahu@mlsp.government.bg в срок до 17,30 часа на 06.03.2017 г.

Телефони за справка: 02/ 931 80 95, 832 90 73. Публикувано на 20.01.2017

IV. Актуално съобщение със срок до 20 февруари 2017

Конкурс за финансиране на проекти на тема „Рехабилитация и социална интеграция на хора с увреждания”


Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти на тема „Рехабилитация и социална интеграция на хора с увреждания”

Участниците в конкурса могат да бъдат неправителствени организации на и за хора с увреждания, регистрирани по Закона за юридически лица с нестопанска цел, както и национално представени организации на хора с увреждания, регистрирани по Закона за кооперациите.

Проектите се изготвят по Методика за кандидатстване, отпускане на средства, наблюдение и отчетност на конкурсни предложения на организации с нестопанска цел, финансирани от Агенцията за хората с увреждания (АХУ) на основание чл. 8, т. 6 от Закона за интеграция на хората с увреждания, утвърдена от Изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания, със Заповед № 0023 – 0165 / 13.01.2014 г.

Максималният размер на субсидията е определен за различните компоненти както следва: по компонент 1 – до 16 000 лв, по компонент 2 – до 15000 лв, по компонент 3 – до 4 000 лв, по компонент 4 – до 15 000 лв.

Конкурсната документация може да намерите в Интернет страницата на Агенцията: ahu.mlsp.government.bg/

Срокът за подаване на проектите е до 17.30 ч. на 20.02.2017 г. Проектните предложения /4 екземпляра/ на хартиен и един екземпляр на електронен носител /формуляр и бюджет/ се подават в Деловодството на АХУ, ул. „Софроний Врачански” №104-106, София 1233, или по пощата с обратна разписка с пощенско клеймо не по-късно от 17.30 часа на 20.02.2017 г.

Телефони за справки: 02/931 80 95, 832 90 73. Публикувано на 17.01.2017
Актуализация 30 03 2016Целева помощ за придружител или за ползване на жестомимични услуги Съгласно чл. 51, чл. 52, чл. 53 и чл.53а от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/.

*Чл. 51. Лицата с увреден слух, Чл. 52. Лицата с увредено зрение,

Чл. 53. Трудноподвижни лица, Чл. 53а. Лицата с интелектуални затруднения и с психични разстройства

Пълния текст може да намерите на страница Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни


====================

Финансиране на проекти за 2016г. Обявления на 26 и 27 януари 2016 за стартиране на финансиране на проектите.

Ново. Безвъзмездна субсидия до 20 000лв. Не е кредит!

Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Актуално до 07.03 2016!

Участници в конкурса могат да бъдат физически лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане или фирми /ЕТ или ЕООД/, чиито собственици са подобни лица. Проектите се изготвят по Методика съгласно чл. 19, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ във връзка с чл. 31 от Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/. Максимален размер на субсидията е до 20 000 лева.Срокът за представяне на проектите е 17,30 часа на 07.03.2016 год.

На страница Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни може да намерите пълния текст на обявлението, както и съвети за кандидатстване по проектите „Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.“

Също така още една възможност за работодатели, които наемат хора с увреждания. На 27 01 2016 има обявен конкурс за финансиране на проекти насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места. Участници в конкурса могат да бъдат всички работодатели, регистрирани по действащото законодателство.

Публикувано от инж. Георги Воев на 28 01 2016
Управител на "Воев-София" ЕООД, http://voevmedical.com/
Удостоверение 099/2008г. МТСП-Агенция за хората с увреждания

Накратко

Важно! За да успеете и проекта ви да бъде приет

Подготовка. Преди да кандидатствате.

Тези проекти се обявяват и финансират вече няколко години. Ако можете използвайте времето преди обявлението, за да подготвите успеха на идеята си.

1. Прочетете внимателно обявлението. Трябва да се спази срока за кандидатстване.

2. Трябва да подготвите проекта си съобразен с изискванията на Методика съгласно чл. 19, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ във връзка с чл. 31 от Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/.
В тази методика подробно са указани изискванията. Всяко неспазване на тези изисквания ви дисквалифицира и труда ви отива напразно.

3. Не всяка ваша идея за проекта представлява интерес за агенцията която финансира проектите. Тези проекти имат определени цели за постигане, които не зависят от вашите желания, но ако вие се съобразите с тях вероятността ви за успех се увеличава.

Какво ви препоръчвам?

Ако вече имате идеята за вашия проект, поискайте консултация от агенцията.

Като хора с увреждания/ТЕЛК над 50%-едно от изискванията!/ вие сте в правото си да поискате консултация
Искането на консултация става с предварително ...
Какво трябва да имате предвид?... Подробностите на страница Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни

------------


Важно !!! Актуално до 17.30 ч. на 17.08.2015 г.
Публикация Воев 11 07 2015

This image is hidden for guests. Please log in or register to see it.Нова актуална информация! Финансиране на проекти свързани с хора с увреждания. Безвъзмездна субсидия. Краен срок за подаване на документите до 17.30 ч. на 17.08.2015 г.

Обявен е конкурс за финансиране на проекти насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места.Участници в конкурса могат да бъдат всички работодатели, регистрирани по действащото законодателство.


На страница права на инвалиди съм публикувал подробности и текста на обявата. Практически съвети.
==============
Актуално до 4 март 2015г.
Публикация Воев 08 02 2015


Обявено е финансирането за 2015г.
Субсидия с максимален размер до 20 000лв. Безвъзмездна субсидия за спечелилите проекти. Не е кредит.

Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Участници в конкурса могат да бъдат физически лица с
50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане или фирми /ЕТ или ЕООД/, чиито собственици са подобни лица.

Важно! Краен срок за кандидатстване 4 март 2015г.

целият текст на съобщението, съвети и указания от Георги Воев
на страница Права на инвалидите, възрастните хора, хората с увреждания, болни

http://voevmedical.com/имаме-право-на


от http://voevmedical.com/


===================

Актуализация 01.04.2014г.
През месеците април и май следете за обявяване на второто за годината финансиране по проектите.
Запознайте се предварително с методиката за кандидатстване, както и с указанията които съм дал на страница Права на инвалидите, възрастните и хората с увреждания
http://voevmedical.com/на-какво-имаме-право
от сайта voevmedical.com/


Актуализация 01.02.2014г.


Обявено е първото финансиране на проекти за 2014г. Субсидия до 20 000 лв.

31.01.2014


Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Участници в конкурса могат да бъдат физически лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане или фирми /ЕТ или ЕООД/, чиито собственици са подобни лица.Важно!!!
Има срок за кандидатстване!!!

Пълния текст на обявата с коментари и съвети за кандидатстване, особености на проектите може да намерите в сайта на Воев www.voevmedical.com/
на страница Права на възрастните хора, инвалидите и хората с увреждания
http://www.voevmedical.com/на-какво-имаме-право

Актуализация 31.01.2014г.


По повод зададен ми въпрос в електронната ми поща от Р.В. на 30.01.2014:

Исках да попитам тази програма която е за финансиране на хора с увреждания за стартиране на бизнес кога ще е отворена?Аз съм инвалид от 1 година.Имам идея за нов бизнес и съществуващ такъв за който имам нужда също от малко финансова помощ.Мога ли да кандидатствам за 2 неща?Моля да ми помогнете,тъй като не съм наясно с тези неща.

Отговор

Следете от 01 февруари публикациите в моя сайт. Аз публикувам съобщение на страница Права на инвалидите, хората с увреждания и възрастните хора http://www.voevmedical.com/на-какво-имаме-право
от сайта http://www.voevmedical.com/


Актуализация 03.06.2013г.
Субсидия до 20 000 лева.

Откривам нова тема за възможностите на хората с трайни увреждания, инвалидизирани с ТЕЛК с 50 % или над 50% степен на намалена трудоспособност или степен на увреждане.

От моята дългогодишна практика съм установил, че много хора не знаят за правата,които имат и поради тази причина не се възползват от тях.

Една от възможностите човек с увреждания:
- да води пълноценен и независим от други живот, свързан с работата му/ако увреждането му го позволява/ е кандидатстването и спечелването на описаните по-долу проекти. По тези проекти се получават безвъзмездно субсидирани средства и е една добра възможност. Не са кредити.
-другата възможност е да бъде назначен от работодател. Такъв работодател получава субсидия за откриване на работно място за човек с увреждания.

Актуална информация към 03.06,2013 г. за инвалиди с ТЕЛК с над 50% увреждане.
Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.
Максимален размер на субсидията е до 20 000 лева.

Открито е второто за годината финансиране.

Подробности на страница http://www.voevmedical.com/на-какво-имаме-право


Актуализация 19.03.2013 г.

Кандидатстването по първото финансиране за 2013 г. завърши.
Въпреки това темата е актуална и сега.

Тези за които темата представлява интерес могат да използват времето за подготовка по проектите и да кандидатстват след като се обяви второто финансиране.

Обикновено второто финансиране за текущата година се обявява през месец май или юни.Актуализирана информация на 04.02.2013г.

Важно !!! Обявено е вече финансирането по проектите /31.01.2013г./

Има срокове за кандидатстване:
-за самостоятелен бизнес до 04.03. 2013г.
-за работодатели, които ще назначат хора с увреждане до 11.03.2013 г.

Повече подробности и практични съвети за кандидатстващите. Размера на субсидиите по компоненти.
Коментари и извадка от методиката-кои и за какво могат да кандидатстват по проекта за самостоятелен бизнес,
на страница "Права и активен живот на инвалиди с ТЕЛК и на хора с увреждания".
http://voevmedical.com/?p=2147
в сайта на "Воев" http://voevmedical.com/

..............


[b]Във връзка с очаквано финансиране за 2013 г. по проекти, извадка от съобщението:

-за започване и разширяване на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайни увреждания
на основание чл. 19, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ във
връзка с чл. 8, т. 5 и чл. 31 от Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/

-НА РАБОТОДАТЕЛИ/ОРГАНИ ПО НАЗНАЧАВАНЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ, ПРИСПОСОБЯВАНЕ И ОБОРУВАНЕ НА РАБОТНО МЯСТО
ЗА ЛИЦА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ И ПРЕДОСТАВЯНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ СЪС СРЕДСТВА НА АГЕНЦИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖАНИЯ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.17, АЛ.1 ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ /ППЗИХУ/, ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ.25, АЛ.1 И ЧЛ.8, Т.5 ОТ ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ /ЗИХУ/,

са публикувани нови М Е Т О Д И К И ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ, ОТПУСКАНЕ НА СРЕДСТВА, НАБЛЮДЕНИЕ И
ОТЧЕТНОСТ НА ПРОЕКТИ

Кратки разяснения от Георги Воев


Хората с увреждания с издаден ТЕЛК

съгласно чл. 19, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ във връзка с чл.8, т. 4 и чл. 31 от Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/ -Приложение 1, могат да кандидатстват в Агенция за хората с увреждания /АХУ/ за разкриване на самостоятелен бизнес. При одобрен проект получават субсидия.

Могат да бъдат наети от работодатели на основание чл.17, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ във връзка с чл.25, ал.1 и чл.8, т.5 от Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/

Финансирането по тези проекти обикновено се обявява обикновено два пъти в годината и срока за кандидатстване е един месец от датата на обявяване.

Първото обявяване обикновено е през февруари или март и поради това темата е актуална в момента.

Накратко
1. Единият проект е за хора с увреждания, инвалидизирани с ТЕЛК, които желаят да започнат собствен бизнес.
Финансирането е до 20 000 лв.
2. Другият проект е за работодатели, които ще открият работно място за човек с увреждане, инвалидизиран с ТЕЛК, регистриран в Бюро по труда.

Финансирането:по компонент 1до 10 000 лв.,по компонент 2...,по компонент 3...

Това са реални проекти. Кандидатстващия трябва да отговаря на определени изисквания описани в методиките, работното място да е трайно, а не сезонно.

Познавам хора, които са спечелили и реализирали такива проекти.
Предварително искам да заявя, че НЕ ИЗГОТВЯМ такива проекти и информацията , която публикувам не е продиктувана от такъв интерес.
Както във всички други теми открити от мен или мои коментари са свързани с това да информирам хората с увреждания за неща които може би не знаят и не познават.

Съвет към всички, които ги интересува кандидатстването по проектите:

Използвайте времето преди обявяване на финансиране на проектите да се запознаете с методиката, където са описани изискванията. Когато се обяви финансирането започва да тече срок, времето през който ви трябва за подготовка на документите.Повече подробности и практични съвети за кандидатстващите. Размера на субсидиите по компоненти.
Коментари и извадка от методиката-кои и за какво могат да кандидатстват по проекта за самостоятелен бизнес,
на страница "Права и активен живот на инвалиди с ТЕЛК и на хора с увреждания".
http://voevmedical.com/?p=2147
в сайта на "Воев" http://voevmedical.com/
Last Edit: 6 months, 3 weeks ago от etvoev.
Потребители казали Благодаря: SIGI, Veni1

Re: Актуално!Възможности и права с ТЕЛК 50% и над 50% 5 years, 11 months ago #2627

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Важно !!! Обявено е вече финансирането по проектите /31.01.2013г./

Има срокове за кандидатстване:
-за самостоятелен бизнес до 04.03. 2013г.
-за работодатели, които ще назначат хора с увреждане до 11.03.2013 г.
Last Edit: 5 years, 11 months ago от etvoev.

Re: Актуално!Възможности и права с ТЕЛК 50% и над 50% 5 years, 10 months ago #2663

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуално към 19.03.2013 г.

Кандидатстването по първото финансиране за 2013 г. завърши.
Въпреки това темата е актуална и сега.

Тези за които темата представлява интерес могат да използват времето за подготовка по проектите и да кандидатстват след като се обяви второто финансиране.

Обикновено второто финансиране за текущата година се обявява през месец май или юни.

Re: Актуално!Възможности и права с ТЕЛК 50% и над 50% 5 years, 7 months ago #2720

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуализация 03.06.2013 г.

Актуална информация към 03.06,2013 г. за инвалиди с ТЕЛК с над 50% увреждане.
Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.
Максимален размер на субсидията е до 20 000 лева.

Открито е второто за годината финансиране.

Подробности на страница http://www.voevmedical.com/на-какво-имаме-право

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 5 years, 7 months ago #2724

 • marmalad
 • Офлайн
 • Junior Boarder
 • what is this
 • Posts: 31
 • Karma: 3
Значи от както съм в това състояние всички саитове за хора с увреждания не дават никаква информация за нищо ние сме в информационно затъмнение МИСЛЯ ДА НАПИША ЖАЛБА ДО МЕЖДУНАРОДНИТЕ ИНСТИТУЦИЙ

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 5 years, 7 months ago #2728

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
marmalad wrote:
Значи от както съм в това състояние всички саитове за хора с увреждания не дават никаква информация за нищо ние сме в информационно затъмнение МИСЛЯ ДА НАПИША ЖАЛБА ДО МЕЖДУНАРОДНИТЕ ИНСТИТУЦИЙ


Здравейте "marmalad",
В сайтовете http://www.voevmedical.com/ и
http://www.etvoev.com/
редовно публикувам актуална информация за хората с увреждания. Реално много хора с увреждания са се възползвали от тази информация и съм и помогнал за конкретният им случай.
За по-голяма информираност на хората с увреждания публикувам в кратко информация по различни теми и в този сайт www.network-hv.com/ във "форум".

Най-лесно може да следите новите неща, като посещавате периодично страница "Ново публикуване в сайта" http://www.voevmedical.com/нова , както и
страница "Права и активен живот на инвалиди с ТЕЛК и хора с увреждания без ТЕЛК"
http://www.voevmedical.com/на-какво-имаме-право


Ако ми пишете каква ви е диагнозата, документите с които разполагате за заболяването ви, състоянието, какви права сте ползвали и т.н. мога конкретно да ви отговоря за правата и възможностите ви. Ако ви е неудобно да пишете тук във форум, може да ми пишете на електронната ми поща etvoev@abv.bg.

С това реално мога да ви помогна.
На първо време разгледайте в този форум темите по които съм писал, и разгледайте по-подробно информацията в двата ми сайта. Може би ще намерите информацията която ви трябва и може би ще намерите разликата между "всички саитове за хора с увреждания" и двата сайта на "Воев":
http://www.voevmedical.com/ и
http://www.etvoev.com/

Георги Воев

ПП
Публикация 04.06.2013 "Субсидия до 20 000 лв. за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност. Не е кредит."

Публикация от мен в друг сайт http://bglog.net/blog/VoevSofiaEOOD/site/posts/
.....
Статията е предназначена за всички близки, познати, колеги, приятели и други, които познават инвалиди с ТЕЛК 50% и над 50 %. Чрез тях могат да научат за тази субсидия и да кандидатстват по проектите.

Това може да са млади или не толкова млади хора претърпели ПТП, вследствие на което да са получили трайни увреждания. Може и да са хора в активна възраст с неочаквано установена МС/Множествена склероза/ или мускулна дистрофия. Хора които доскоро са ходили на работа и вече нямат тази възможност. Както и всички останали които са образовани, имат сили и възможности за активен живот въпреки уврежданията.......
.......
Last Edit: 5 years, 7 months ago от etvoev.

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 5 years ago #2999

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуализация 11.01.2014г.


За всички които се интересуват за безвъзмездните субсидии до 20 000лв. отпускани по проекти на Агенция за хората с увреждания - АХУ напомням за тази възможност.
Ако искате да кандидатствате сега е момента да се запознаете с методиката, възможностите за вас и условията на които трябва да отговаряте. Това са действащи програми и може да се възползвате от тях. Когато се обяви финансиране срока обикновено е 1 месец и ако нямате предварителна информация и подготовка практически не мове да ви стигне времето за да кандидатствате.
Подробна информация със съвети има на страница Права на инвалидите, хората с увреждания и възрастните хора http://www.voevmedical.com/на-какво-имаме-право
от сайта http://www.voevmedical.com/

Там ще публикувам и съобщението от АХУ, когато обявят финансиране за 2014г.

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 4 years, 11 months ago #3078

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуализация 31.01.2014г.


По повод зададен ми въпрос в електронната ми поща от Р.В. на 30.01.2014:

Исках да попитам тази програма която е за финансиране на хора с увреждания за стартиране на бизнес кога ще е отворена?Аз съм инвалид от 1 година.Имам идея за нов бизнес и съществуващ такъв за който имам нужда също от малко финансова помощ.Мога ли да кандидатствам за 2 неща?Моля да ми помогнете,тъй като не съм наясно с тези неща.

Отговор

Следете от 01 февруари публикациите в сайта на Агенция за хората с увреждания в раздел Новини. Аз в моя сайт също ще публикувам съобщение на страница Права на инвалидите, хората с увреждания и възрастните хора http://www.voevmedical.com/на-какво-имаме-право
от сайта http://www.voevmedical.com/
Потребители казали Благодаря: ned

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 4 years, 11 months ago #3084

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуализация 01.02.2014г.


Обявено е първото финансиране на проекти за 2014г. Субсидия до 20 000 лв.

31.01.2014
О Б Я В А

Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти на тема:

Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Участници в конкурса могат да бъдат физически лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане или фирми /ЕТ или ЕООД/, чиито собственици са подобни лица.Важно!!!
Има срок за кандидатстване!!!

Срокът за представяне на проектите е 17,30 часа на 28.02.2014 год. в АХУ, ул. “Софроний Врачански” № 104-106, София 1233 или по пощата с обратна разписка с пощенско клеймо не по-късно от 17,30 часа на 28.02.2014 г. Пълния текст на обявата може да намерите в сайта на АХУ.

Пълния текст на обявата с коментари и съвети за кандидатстване, особености на проектите може да намерите в сайта на Воев www.voevmedical.com/
на страница Права на възрастните хора, инвалидите и хората с увреждания
http://www.voevmedical.com/на-какво-имаме-право

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 4 years, 11 months ago #3137

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуализация 11.02.2014г.03.02.2014
О Б Я В А

Агенция за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места. Участници в конкурса могат да бъдат всички работодатели, регистрирани по действащото законодателство.

Проектите се изготвят по Методика, съгласно чл.17, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, във връзка с чл.25, ал.1 и чл.8, т.5 от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Срокът за подаване на документите е до 17.30 ч. на 10.03.2014 г. Проектните предложения се подават в Деловодството на АХУ, ул. “Софроний Врачански” № 104-106, София 1233 r. или по пощата с обратна разписка с пощенско клеймо не по-късно от 17.30 ч. на 10.03.2014 г .

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 4 years, 9 months ago #3219

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуализация 01.04.2014г.
През месеците април и май следете за обявяване на второто за годината финансиране по проектите.
Запознайте се предварително с методиката за кандидатстване, както и с указанията които съм дал на страница Права на инвалидите, възрастните и хората с увреждания
http://voevmedical.com/на-какво-имаме-право
от сайта voevmedical.com/
Потребители казали Благодаря: ned

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 4 years, 8 months ago #3243

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуализация 04.05.2014


29.04.2014
С Ъ О Б Щ Е Н И Е

АГЕНЦИЯТА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ИНФОРМИРА ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА, ЧЕ ПОРАДИ ИЗЧЕРПВАНЕ НА СРЕДСТВАТА, ДО КРАЯ НА 2014 Г. НЯМА ДА СЕ ПРИЕМАТ ПОВЕЧЕ ПРОЕКТИ ПО МЕТОДИКА ЗА КЛАСИРАНЕ, ФИАНСИРАНЕ, НАБЛЮДЕНИЕ И ОТЧЕТНОСТ НА ПРОЕКТИ ЗА ЗАПОЧВАНЕ И РАЗШИРЯВАНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ ОТ ЛИЦА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 19, АЛ.1 ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ /ППЗИХУ/ ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ. 8, Т. 5 И ЧЛ. 31 ОТ ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ /ЗИХУ/
Потребители казали Благодаря: HristoVatev

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 3 years, 11 months ago #3477

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Актуално до 4 март 2015г.

Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Субсидия до 20 000лв
Обявено е финансирането за 2015г.

целият текст на съобщението, съвети и указания от Георги Воев
на страница Права на инвалидите, възрастните хора, хората с увреждания, болни

http://voevmedical.com/имаме-право-на

Re: 03.06.2013Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 3 years, 10 months ago #3501

 • gorianin1
 • Офлайн
 • Fresh Boarder
 • Posts: 5
 • Karma: 0
etvoev wrote:
Актуализация 01.04.2014г.
През месеците април и май следете за обявяване на второто за годината финансиране по проектите.
Запознайте се предварително с методиката за кандидатстване, както и с указанията които съм дал на страница Права на инвалидите, възрастните и хората с увреждания
http://voevmedical.com/на-какво-имаме-право
от сайта voevmedical.com/
napi6ete za 2015 godina kakvo se predvijda. KAKVI PROGRAMI 6TE IMA ZA XORA S YVREJDANE I 6TE IMA LI TOKIVA SLED MART MESES. ZA PROEKTI ZA STARTIRA6T BIZNES.

Re:10.03.2015Възможности,права​ с ТЕЛК50%,над50% 3 years, 10 months ago #3502

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Този въпрос може да го зададете на Агенция за хората с увреждания/ АХУ/.
АХУ обявява конкурсите, субсидиите и сроковете.

ahu.mlsp.government.bg/home

Адрес:
1233 София
ул. Софроний Врачански № 104-106
тел. 931 80 95; 832 90 73
факс 832 41 62

email: ahu@mlsp.government.bg

РАБОТНО ВРЕМЕ – АДМИНИСТРАЦИЯ
ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК
09.00 – 17.30
обедна почивка 12.30 – 13.00

РАБОТНО ВРЕМЕ – ЗВЕНО ЗА АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ
ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК

Re: 08.02.2015 Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 3 years, 10 months ago #3503

Вече го направих кандидатстването-не намерих инфо колко е срока за разглеждане но не мисля, че е повече от месец, нали?
Предоставянето на офертите беше голям проблем-всички фирми казват по телефона цени и не дават оферти-една Варненска излезе стабилна и ми изпрати на хартия оферта за машини и съъръжения.
Следващия проблем са таблиците - уча втора магистратура по финанси а първата ми е по маркетинг е НЯМА толкова тъпо направена таблица за приходи и разходи и Бизнес план с тъпи въпроси-дано мина и ми одобрят идеята.....

Re: 08.02.2015 Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 3 years, 9 months ago #3508

Бихте ли ми отговорили какви преференции ползва при операция, свързана с основното заболяване инвалид? И изобщо, има ли такива.

Re: 08.02.2015 Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 3 years, 6 months ago #3556

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Важно !!! Актуално до 17.30 ч. на 17.08.2015 г.
Публикация Воев 11 07 2015

Нова актуална информация! Финансиране на проекти свързани с хора с увреждания. Безвъзмездна субсидия. Краен срок за подаване на документите до 17.30 ч. на 17.08.2015 г.

Обявен е конкурс за финансиране на проекти насочени към интегриране на хора с трайни увреждания в обичайна работна среда, чрез осигуряване на достъп, приспособяване и оборудване на работните им места.Участници в конкурса могат да бъдат всички работодатели, регистрирани по действащото законодателство.


На страница права на инвалиди съм публикувал подробности и текста на обявата

Re: 28.01.2016 Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 2 years, 11 months ago #3635

 • etvoev
 • Офлайн
 • Gold Boarder
 • Помощни средства за хора с увреждания
 • Posts: 189
 • Karma: 2
Ново. Безвъзмездна субсидия до 20 000лв. Не е кредит!

Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Актуално до 07.03 2016!

Участници в конкурса могат да бъдат физически лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане или фирми /ЕТ или ЕООД/, чиито собственици са подобни лица. Проектите се изготвят по Методика съгласно чл. 19, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания /ППЗИХУ/ във връзка с чл. 31 от Закона за интеграция на хората с увреждания /ЗИХУ/. Максимален размер на субсидията е до 20 000 лева.Срокът за представяне на проектите е 17,30 часа на 07.03.2016 год.

На страница Права на инвалиди, възрастни хора, хора с увреждания, болни може да намерите пълния текст на обявлението, както и съвети за кандидатстване по проектите „Започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност от лица с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.“

Публикувано от инж. Георги Воев на 28 01 2016
Управител на "Воев-София" ЕООД, http://voevmedical.com/
Удостоверение 099/2008г. МТСП-Агенция за хората с увреждания

Re: 08.02.2015 Възможности,права с ТЕЛК50%,над50% 2 years, 11 months ago #3640

 • бител
 • Офлайн
 • Junior Boarder
 • Posts: 22
 • Karma: 0
evtimov@abv.bg wrote:
Вече го направих кандидатстването-не намерих инфо колко е срока за разглеждане но не мисля, че е повече от месец, нали?
Предоставянето на офертите беше голям проблем-всички фирми казват по телефона цени и не дават оферти-една Варненска излезе стабилна и ми изпрати на хартия оферта за машини и съъръжения.
Следващия проблем са таблиците - уча втора магистратура по финанси а първата ми е по маркетинг е НЯМА толкова тъпо направена таблица за приходи и разходи и Бизнес план с тъпи въпроси-дано мина и ми одобрят идеята.....
ЗДРАВЕЙ
КАКВО СТАНА

одобриха ли те и би ли помогнал с инфо за формуляри и попълване
мерси
 • Page:
 • 1
 • 2
Модератори: venko1978
Time to create page: 0.51 seconds