Здравейте, Гост
Username Password: Remember me

НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ
(1 разглеждат) (1) Guest
 • Page:
 • 1

TOPIC: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ

НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 5 months ago #3671

 • бител
 • Офлайн
 • Junior Boarder
 • Posts: 22
 • Karma: 0
dnes.dir.bg/news/vot-nedoverie-zdraveopo...ri2013-21745182?nt=4


НА ПРОТЕСТ ПРЕД Н.С. СРЕЩУ ПРОМЯНАТА НА ТЕЛК

Не одобрявам това че инвалидите трябва да минават на втора комисия то ще падне голямо чакане по огромни опашки и тази комисия ще решава какво може да работи даден инвалид.Това означава масово лишаване на болни хора от пенсии .Калфин каза че инвалид в количка може да работи като юрист,програмист.Тъпотия,безумие.


Край на ТЕЛК-овете през тази година.

На среща със синдикалисти и работодатели здравният министър Петър Москов представи в аванс основната рамка на новата система за отпускане на инвалидни пенсии, като детайлите по идеята на правителството ще станат ясни в четвъртък.

ТЕЛК като обособена комисия се разпада, а експертизите стават две - медицинска и социална, обясни Москов. По думите му системата ще бъде върната към смисъла си - да бъде реинтегрираща, а не отхвърляща.

Новият модел ще има следния принцип: до седмица след приключване на лечението след инвалидизация лекар експерт ще предостави експертиза за степента и вида на увреждането.

До сега това се извършваше от ТЕЛК комисиите, а лекарите в тях нямаха право да работят другаде. Така масово медиците не искаха да поемат тази работа и в много населени места няма сформирани комисии.
За Москов това е нон сенс практика. Затова с колегата си Ивайло Калфин ще предложат на обществено обсъждане оценката да се прави от местни лекари с нужния стаж, специализация и държавен сертификат.

Така медиците могат да работят спокойно в болници и да имат време за прием по ТЕЛК. За това допълнително задължение те ще бъдат допълнително възнаграждавани. Ако увреждането засяга повече от един орган, експертизата ще се готви от комисия медици, а не само от един лекар.

Веднъж готови с медицинската експертиза, те ще я изпращат по електронен път до социалната комисия. Така хората няма да трябва да чакат за документацията.

Социалната комисия пък ще решава на база увреждането и работното място на инвалида какви мерки трябва да бъдат приложени за ресоциализация и какви помощи да бъдат отпуснати.

Ако инвалидът се върне на работа със същото заплащане като преди травмата, помощите спират. Инвалидните добавки обаче остават, ако заплатата е по-ниска от преди.
Според Москов ще има промяна и във функцията на НЕЛК - ще бъде методическа и контролна.

С новата предлагана система министърът обещава:
- облекчен достъп
- ясни критерии
- ускорена процедура
- обективни индивидуални мерки

След общественото обсъждане правителството си е поставило за цел да внесе за обсъждане в Народното събрание до лятото всички нужни законови промени.
Реформата предвижда закриване на ТЕЛК-овете в сегашния им вид. На тяхно място ще заработят два вида нови комисии – едните ще са в болниците и ще издават медицинската експертиза, а другите - в сградите на Осигурителния институт и ще решават какво можем да работим и имаме ли право на пенсия
Кoнцeпциятa пpeдвиждa дa бъдaт cъздaдeни двe кoмиcии. В пъpвaтa щe paбoтят лeкapи oт бoлницaтa и тe щe oпpeдeлят видa и cтeпeнтa нa yвpeждaнe пo тaблицa нa Свeтoвнaтa здpaвнa opгaнизaция. Слeд тoвa диaгнoзaтa щe ce пpaщa eлeктpoннo дo втopaтa кoмиcия зa eкcпepтизa зa тpaйнo нaмaлeнa paбoтocпocoбнocт. В тaзи кoмиcия влизaт лeкapи пo тpyдoвa мeдицинa, coциaлни paбoтници и eкcпepти нa НОИ, кoитo щe oпpeдeлят дoкoлкo чoвeк мoжe дa paбoти и oт кaквa финaнcoвa пoмoщ ce нyждae.
Пpeдлoжeниeтo нa миниcтъp Мocкoв coчи oщe, чe дeцaтa дo 16 г. и пeнcиoнepитe щe минaвaт caмo пpeз втopaтa кoмиcия, кoятo щe oтчитa нyждитe им oт coциaлни пoмoщи. Пpeдвидeнo e cъщo дoceгaшнитe лeкapи oт TЕЛК дa paбoтят в нoвитe кoмиcии и пo cпeциaлнocттa cи в бoлницитe. Зa тpyдa cи в двeтe кoмиcии тe щe пoлyчaвaт дoпълнитeлнo зaплaщaнe. Щo ce oтнacя дo интeгpaциoннитe дoбaвки нa пeнcиoнepитe, тe нямa дa oтпaднaт тaм, къдeтo дoхoдът нa чoвeкa e пo-ниcък oт тoзи, кoйтo e взимaл, пpeди дa ce инвaлидизиpa. Пeнcиoнepитe oбaчe нямa дa пoлyчaвaт дoпълнитeлни инвaлидни пeнcии.
Спopeд миниcтъpa вcичкитe тeзи пpoмeни ce пpaвят, зa дa ce cъкpaтят cpoкoвeтe дo пoлyчaвaнe нa инвaлиднитe пeнcии. Очaквa ce дo ceдмицa хopaтa c yвpeждaния дa имaт мeдицинcкaтa eкcпepтизa, a дo мeceц дa пoлyчaт и coциaлнaтa. Taкa нямa дa чaкaт c мeceци, дopи и гoдини, aкo имa oбжaлвaнe, зa дa пoлyчaт някaкви дoхoди.

Моля, цитирайте откъде е взета статията!
втората комисия, в която ще има лекар по трудова медицина, представител на осигурителя, социален работник, ще изработи неговия социален план и спрямо неговата работа и специфика на труд, мястото където работи, ще му бъдат присъждани съответните интеграционни добавки и помощи, за да бъде този човек реинтегриран обратно на работа.
Last Edit: 2 years, 4 months ago от бител.

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 4 months ago #3681

 • бител
 • Офлайн
 • Junior Boarder
 • Posts: 22
 • Karma: 0
летвата за

бедността

(от 286 лева за 2015 година) и така няма право на социални помощи.
Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически увреждания. Тук също ще внесете хаос и безмислици - защото аз самата се подписвах над 4 години в БТ, за да започна по проект работа. накрая се оказа , че съм компетентна, повече от колкото вашите проекти допускат, но никой от БТ и Агенията по заетостта не ми даде отговор на : КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВА РИСК СТАБИЛНОСТ НА РАБОТНО МЯСТО В СЛУЧАИТЕ НА НАМАЛЕНА РАБОТОСПОСОБНОСТ. Затова отговорете и на този въпрос : Длъжни сте по новите си наредби за ТЕЛК/НЕЛК да отговорите- Как по чл 48 (2) ще създадете условие за пациенти ,с физически увреждания, като моите заболявания, които от РЕМИСИЯ ДО ОСТРА ФАЗА ГИ ДЕЛИ ЧАС ИЛИ НЯКОЛКО ЧАСА - това се случва много често - как ще се процедира на работно място с такъв човек? Той не може да знае колко пъти , в какъв интервал, в какъв часови пояс( ако има работно време - от...до..часа) или колко дни седмично или месечно ще продължи това остро състояние.
www.bnews.bg/article/204642
Last Edit: 2 years, 4 months ago от бител.

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 3 months ago #3684

 • amelia
 • Офлайн
 • Fresh Boarder
 • Posts: 7
 • Karma: 0
Тези промени влезли ли са в сила вече ?

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 3 months ago #3685

 • ребител
След общественото обсъждане правителството си е поставило за цел да внесе за обсъждане в Народното събрание до лятото всички нужни законови промени.

ТИ КОГА си на телк
Last Edit: 2 years, 3 months ago от .

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 3 months ago #3687

 • ребител
Правителството прави всякакви трикове за да лиши от така нужните им за лекарства и оцеляване инвалидни пенсии !
Схемата е мащабна и няма болнично заведение, което да не участва в нея !
Съкратени здравни пътеки с който се лишават болните от достъп на лечение и профилактика както и от БЕЗЦЕНИЯТ ИМ ДОКУМЕНТ НУЖЕН ЗА ПРЕД ТЕЛК – ИЗДАДЕНАТА ЕПИКРИЗА!

Всички лекари нарочно или по команда пишат в амбулаторните листи на пациентите, който са тръгнали да събрат нужният набор от документи за пред ТЕЛК, че пациента е добре, както че показателите от предходната година не са се влошили, което е заложен капан, който ще се отрази на процентът им пред самият ТЕЛК !
Всички ТЕЛКОВЕ са инструктирани да намалят процентите и така много от инвалидите, който са на ръба за получаване на инвалидна пенсия ще останат без нея и препитание !

Готви се и схема за самите ТЕЛКОВЕ, където да се спре приемът на хора под различни причини и в момента казват, че комисиите отлагат разглеждането на документи, а в доста места като по учебник Главните Лекари на ТЕЛК комисията излизат в Болнични и така се спира целият ритъм !

В схемата са и личните лекари, който изведнъж им свършиха направленията или пък казват, че сега са на протести и все оправдания за да не ви дадат направление и така да не можете в срок да си набавите нужните документи !

Истината е, че трябва стотици хиляди хора в нужда да бъдат ограбени и процентът инвалиди разглеждани от правителство като много „лош матерял” да намалее драстично, че видите ли държавата да не ги ХРАНТУТИ САМО според управляващите!

И как така правителството реши, че не зрящите са прогледнали, а на други са им поникнали ампутирани крайници, а трети са се подобрили ей така внезапно само преди ТЕЛК можем да се досетим всички !
Схемата е следната – огромен процент трябва да загубят пенсиите си, а много голям процент от останалите да загубят право на три пенсии, защото ако ви забатачат документите и ви намалят точките, ако пропуснете дата и ви забавят чисто математически вие няма да можете да спазите прагът наложен от държавата за трите месеца, а според действащият закон след третият месец губите правото си да получите трите пенсии на куп и те остават за държавата !

Правителството е твърдо решено да ограби най-неравнопоставените в нашето общество и ще го направи само гледайте !

Ние от Blife.eu алармираме обществото за този ГРАБЕЖ предварително, а само след месец-два ще излезе схемата на ГЕРБА за тотално обявената ВОЙНА срещу БОЛНИТЕ ХОРА В НУЖДА !

А след 4 месеца всички ние ще видим и реално ограбените по тази мутренско-мафиотска схема, а стотици хиляди ще са останали без пенсии !

Равносметката – правителството на ГЕРБ воюва с всички нас – Инвалидите, болните и хората в най-неравностойно положение! Борисов е твърдо решен да ни остави без пукната пара за храна и животоспасяващи лекарства !

И ако всеки от нас щом се събуди благодари на Господ, че и днес е жив то правителството реши, че за нас инвалидите утре не бива да се събудим и не бива да ЖИВЕЕМ !

След като превърнаха лекарите в търговци, а търговията си има математически параметри то бялата мафия начело с МОСКОВ и правителството на ГЕРБ си направиха сметката без вас !

Това е правителството на ГЕРБ 2! Да произведе следният алгоритъм – работите до изцеждане в заводите, а заводите произвеждат инвалиди и правителството води ВОЙНА с тях ! С две думи всички председатели на ТЕЛК комисии са членове на ГЕРБ, а за останалото сами ще се сетите !

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 3 months ago #3689

 • ребител
www.facebook.com/events/986753508081680/...ink/989471111143253/


Време е правителството да спре спекулациите в публичното пространство, че хората с увреждания в нашата страна са необичайно много. Бегъл поглед върху статистиката на заболеваемостта от онкологични, сърдечно съдови, психиатрични и други социално значими заболявания показва, че броят на болните многократно надвишава броя на освидетелстваните от ТЕЛК. По данни от Национален център по обществено здраве и анализи броят на болните от злокачествени заболявания през 2013 г. е 277456 души, броят на психично болните е 144203, на тези със сърдечно-съдови заболявания - 313601, със захарен диабет- 76940 или общо 811750. Ако към това се добавят травматично болните, хората с увредено зрение и слух, вътрешни, неврологични заболявания, вродени аномалии, аномалии на развитието, ортопедични заболявания и др., със сигурност ще се окаже, че броят на болните е значително по-голям от този на освидетелстваните в ТЕЛК с 50 и над 50% намалена работоспособност, които към момента са 560000 т.е .8% от населението, а в Европейския съюз този процент надхвърля 16,7% по данни на Евростат.
Last Edit: 2 years, 3 months ago от .

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 2 months ago #3696

 • ребител
www.24chasa.bg/Article/4867692
сумата вместо за пряко подпомагане да бъде насочена, за да се насърчава работодателят да назначи човек с увреждания. Това не изключва плащанията за асистенти, други помощни средства и прочее”, заяви Калфин.

Новата система на инвалидните пенсии е заимствана от Германия, където с нарастване на заплатата на човека с увреждания се намалява социалното плащане към него.

Оценката на работоспособността вече няма да се извършва от сегашните ТЕЛК-ове. Те ще продължат да оценяват само заболяванията на хората.

След това медико-социална комисия в НОИ ще прави оценка на индивидуалните потребности на инвалида, както и заболяването му какъв тип работа му позволява да върши. След това ще се търси възможност за преквалификация на инвалида и включването му в пазара на труда.

“Въпреки увреждането си тези хора са пълноценни за определени работи, примерно счетоводители”, посочи Калфин.

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 2 months ago #3700

 • ребител
Не посягайте на пенсиите за инвалидност!

ДО: ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
Министерство на труда и социалната политика,

Министерски съвет,
Президента на Република България,
Медиите

И ДО ВСИЧКИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В СТРАНАТА
ГРАЖДАНСКА ПЕТИЦИЯ
НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ!

Уважаеми дами и господа,Най-кардинална ще бъде промяната в отпуснатите пожизнени пенсии. Дори и лекарите да преценят, че заболяването е за цял живот, пенсията ще се дава за срок от 5 години.

И още - според готвените промени, право на инвалидна пенсия ще имат само хората с увреждания в работоспособна възраст и то само тези от тях, които се осигуряват за пенсия, т.е. които работят. Преценката за отпускане на пенсия ще зависи и от конкретното работно място, което заема човекът с увреждане.”

И още: „...хората, които в момента получават пожизнени пенсии, няма да бъдат ощетени. Законът ще важи само за новите случаи. В промените е залегнало и създаването на нови експертни комисии към НОИ, за съществуването на които ще са необходими допълнителни поне 5 милиона лева годишно.”

Инвалидните пенсии у нас са едни от най-ниските в целия Европейски съюз. При непрекъснатото повишаване в последните няколко години на цените на горивата, тока, водата, лекарствата и храните, пенсиите - и тези на инвалидите, и тези за прослужено време и старост, не са мръднали или са увеличени почти символично. Стигнахме дотам, че започнахме да умираме бавно, но сигурно!

Тук отправяме и конкретните си въпроси към създателите на текстовете за промените:

Създадени ли са критерии, по които да се определи кой човек с увреждане може или не да упражнява професията си или дадена такава? Доколко компетентно ще е лицето, което ще прави оценка на тези, които се осигуряват, за да получават част от пенсията си? Човекът с увреждане има ли гаранция, че ще получи справедлива оценка, защото „сит на гладен не вярва”, т.е. в случая само човек, който е минал през ада на страданията и мъките да живее без дадено сетиво в стремежа си да бъде равен на нормалните, може да ни разбере? А НОИ, като ще определя кой инвалид може да работи, ще им осигурява ли работни места? Защото в момента на пазара на труда няма работа за млади и здрави хора, какво остава за хората с увреждания! На всеки сто души от тях само един работи – вижте статистиката в Бюрата по труда!

Какво ще правят хората с увреждания, които не работят и разчитат единствено на пенсията си, за да оцеляват?!? С всеки изминал месец техният брой расте! Важен факт е, че те все още са в работоспособна възраст! И като им спрат и последния мизерен доход, какъв избор ще имат тези хора, освен да умрат?

Някой изобщо има ли представа, че у нас реално работодателите не знаят какво да правят, ако при тях кандидатстват за работа хора с увреждания? Те просто решават, за да не си слагат главата в торбата, въобще да не наемат такива. Редки са случаите на обратното и то за някои по-нискоквалифицирани професии. И още - в условията на криза няма работодател, който да инвестира в създаването на подобни специфични условия на труд за лице с увреждане. В повечето случаи, ако наеме над един такъв работник, то потребностите им може да са съвсем различни - да речем, ако единият служител е с двигателни увреждания и има необходимост от достъпна среда, а другият е със зрителни и има нужда от приспособяване на компютъра на работното му място?

6. Известно ли ви е какви оценки на трудоспособността дава в момента ТЕЛК, защото с подобни оценки за един човек с увреждане е трудно, дори невъзможно да си намери работа?

След като държавата редуцира до почти санитарен минимум пенсионерите, сега стигна до инвалидите - най-беззащитната и изстарадала част от обществото ни.

Повече от очевидно е, че в България ще се въведе правилото „има човек – има проблем, няма човек – няма проблем”. Т.е. най-добре е да няма инвалиди и пенсионери, нали?

Уважаеми дами и господа, тези пари, които получаваме под формата на инвалидна пенсия, не са подарък от държавата за нас, хората с увреждания! Те са една мъничка възможност да не бъдем отхвърлени от обществения живот и да не легнем изцяло на ръцете на държавата. И да бъдем равностойни на здравите, така, както повелява Конвенцията! Ние си оставаме дискриминирани във всяко едно отношение, независимо от членството ни в ЕС, независимо от всякакви препоръки на ООН и неговите конвенции!


Последният ни въпрос е: как с чиста съвест си раздавахте бонуси за стотици хиляди и милиони и това не ви прави впечатление, а мизерните пенсии на инвалидите ви бъркат в очите?!? Запомнете едно - никой не е застрахован и ще дойде ден, в който някой от вас и семействата ви може да стигне до нашето положение! Затова призоваваме: спрете поредната гавра с нас, хората с увреждания!!!

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 1 month ago #3702

 • amelia
 • Офлайн
 • Fresh Boarder
 • Posts: 7
 • Karma: 0
Аз минах вече и .. нямам думи и мен ме орязаха .. и отношението беше безобразно.. ама не ми се коментира всички знаете как е.. няма да обжалвам защото не ми се ходи още по мъките да вадя документи
Сега чакам за печат дори и това не знам колко ще е 14 дена или 30ли все някакви промени има
Слели били телковете .. не е вярно , общите заболявания са в едни кабинет , в съседен очни, в друг психотелк и кой за каквото е минава някои и през трите кабинета .На практика са си отделно само дето са в една обща сграда ..Говоря за 5 градска - София ..Прословутите реформи се изчерпват с едно колкото може повече да се намаляват проценти за да спестят пенсии и др.
четох по горе за някакви готвени промени при които хората с инвалидни пенсии ще ги получават
„ ако работят.. не ми стана ясно какво е предвидено в ти промени за хората в трудоспособна възраст които нямат трудов стаж поради заболяванията си. Значи ли че остават без единствения си доход -пенсията ?! Това енщо ако се въведе аз мисля ,че няма да имаме избор освен да отидем пред парламента и да
сезираме Европейския съд по правата на човека .
Last Edit: 2 years, 1 month ago от amelia.

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 2 years, 1 month ago #3705

 • ребител
ТРЯБВАШЕ ДА ОБЖАЛВАШ все пак

и,да-взимат пенсията на работещите

Предстои подготовка заедно с Министерство на здравеопазването на законодателните промени за реформа на системата на ТЕЛК“, заяви министър Русинова. Тя подчерта, че МТСП разчита на активност от страна на организациите на хората с увреждания, за да може в условията на диалог да се предприемат балансирани промени, с които да се подобри ефективността на помощта от държавата. „Ресурсът трябва да се насочи към социалното включване на тези хора и да се изготви реална оценка за трудоспособността им“, допълни министърът.
Last Edit: 2 years ago от .

Re: НЕ НА РЕФОРМИТЕ НА МОСКОВ--ПЕНСИОНЕРИТЕ БЕЗ ПЕНСИИ 1 year, 10 months ago #3715

 • avenger
 • Офлайн
 • Junior Boarder
 • Posts: 35
 • Karma: 1
Честно казано пич,комисиите трябва да са поне 3 и да се дават добавки според нуждите на лицата,а не както е сега-на всички за всичко.
Примерно.
1.Медицинска комисия - там ти правят оценка на здравния статус и ти казват черно на бяло какво,как и къде можеш да работиш или не можеш.
2.Трудова комисия - отиваш с медицинските документи,те ти ги разглеждат и те насочват към конкретна програма или мярка за заетост,а не както сега-регистрираш се на бюрото и чакаш до безкрай.Трябва ясно да е разписано,че най-много месец след като си минал през комисията,започваш работа.
3.Социално-битова комисия,която разглежда реалните ти нужди и отпуска каквото е нужно-пенсия,добавки,помощни средства.Така за едни хора добавките ще са по 50-100 лв,съобразно потребностите им,а не както сега някакви си 9,75 лв на месец за всички,които за какво стават?
 • Page:
 • 1
Модератори: venko1978
Time to create page: 0.32 seconds