Здравейте, Гост
Username Password: Remember me

скандалния Калфин
(1 разглеждат) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: скандалния Калфин

скандалния Калфин 2 years, 10 months ago #3690

  • ребител
МВР проверява скандалния европроект на Калфин, облагодетелствал олигарсиСкандалната схема „Обучение и заетост“ по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за наемане на безработни хора със заплата от Брюксел се проверява от МВР. Срещу схемата е подаден сигнал от некласиран кандидат в Дирекцията за защита на финансовите интереси на ЕС към вътрешното ведомство. В него се твърди, че една от фирмите е одобрена неправомерно. АФКОС има три месеца да се произнесе дали всичко в проекта е изрядно.

Схемата, която е за наемане на безработни със заплата и осигуровки от ЕС, бе отворена за кандидатстване само няколко часа на 25 март, въпреки че срокът за приемане на заявки беше до 1 април. Така стотици фирми не успяха да подадат документите си. От над 3700 кандидати за няколко дни агенцията по заетостта успя да класира 181, от които одобрени са 156. Те ще си поделят 8.1 млн. лв, пише в. „СЕГА“.

Сред одобрените има фирма, създадена по-малко от месец преди отварянето на схемата – на 2 март. В сигнала обаче, с който редакцията разполага, е посочен още по-фрапантен случай. Една от компаниите е регистрирана с капитал от 100 лв. на 23 март в София, а на 25 март вече е подала документите си в бюрото по труда в друг град. В тях се заявяват 29 служители, основно медицински лица. За да кандидатстват по схемата, фирмите задължително трябва да представят 4 вида удостоверения от различни институции – НАП, общината, НСИ за код за икономическата дейност и от съда. Удостоверението от НАП например отнема до 7 дни, но обикновено се издава по-бързо, особено ако фирмата е нова и няма история. За другите удостоверения административният срок е по 3 дни, но например в общината (нормалният срок е 7 дни) може да се плати и експресна поръчка и то да стане веднага. Друг от изискваните документи от АЗ е отчет за наетите лица за последните 12 месеца, какъвто очевидно тази фирма няма как да представи. От агенцията по заетостта заявиха пред „Сега“, че кандидатът е представил всички необходими документи.

В сигнала се изтъква и друг проблем – защо работодателите, подали много повече заявки от допустимата максимална сума, не са отхвърлени заради несъобразяване с изискванията, а се изчакват да намалят броя на заявените работни места. Така две големи фирми, управляващи курорти – „Албена“ АД и „Дюни“ АД – са подали заявки за общо 350 работници – или 25 на сто от всички места. Но вместо да бъдат отстранени, Агенцията по заетостта ще ги изчака да подадат нови заявки с по-малко хора.

МВР проверява скандалния европроект на Калфин, облагодетелствал олигарси
  • Page:
  • 1
Модератори: venko1978
Time to create page: 0.10 seconds