Здравейте, Гост
Username Password: Remember me

За хора с болестта на Бехтерев
(1 разглеждат) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: За хора с болестта на Бехтерев

За хора с болестта на Бехтерев 2 years, 2 months ago #3720

  • etvoev
  • Офлайн
  • Gold Boarder
  • Помощни средства за хора с увреждания
  • Posts: 189
  • Karma: 2
За хора с болестта на Бехтерев как да живеят самостоятелно, без да зависят от близките си. Помощни средства в ежедневието.


С разрешението на доц. Божидар Ивков и указанията в неговият "КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА ХОРА С БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ. КАК ДА ЖИВЕЕМ САМОСТОЯТЕЛНО, БЕЗ ДА ЗАВИСИМ ОТ БЛИЗКИТЕ СИ..." публикувам помощните средства, които могат да се ползват от хората с болестта на Бехтерев.

Със снимки и преки връзки на страница Болестта на Бехтерев може да намерите помощните средства, които могат да ви помогнат за самостоятелен живот без да зависите от близките си. На същата страница има и пряката връзка към "Кратък наръчник..." на доц. Ивков,специалист по Социология на инвалидността.
Вижте също Помощни средства в ежедневието за здрави и болни хора от сайта на Воев http://voevmedical.com/С ваше съдействие може да обогатим страницата с още помощни средства, които са подходящи за хората с болестта на Бехтерев, както и да споделите свързани с болестта проблеми, които могат да се решат с взаимопомощ.

Цитат от доц. Ивков за заключение

„Всеки трябва сам да реши за себе си: а) дали се нуждае от някакво помощно средства, б) от какво помощно средство се нуждае и в) как да го намери.
Както се казва: „Нуждата е голяма сила, закон променя”.
Не трябва да чакате някой друг да ви подсеща, от какво се нуждаете. ЗАПОМНЕТЕ! НИКОЙ, С НИЩО НЕ Е ВИНОВЕН ЗА ВАШЕТО СЪСТОЯНИЕ! НИКОЙ С НИЩО НЕ ВИ Е ДЛЪЖЕН! ПРЕДИ ДА ОЧАКВАТЕ ИЛИ ДА ПОМОЛИТЕ ЗА ПОМОЩ, ТРЯБВА САМИ ДА СЕ БОРИТЕ ЗА СВОЯТА ФУНКЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ“

*Болестта на Бехтерев – кратко определение: Заболяване на гръбначния стълб със засягане на съседни стави.

Болест на Бехтерев дефиниция на болестта от Институт по редки болести

Анкилозиращият спондилит (АС, от гръцки ankylos, схванат; spondylos, гръбначен стълб; болест на Бехтерев) е системно хронично възпалително заболяване, което уврежда аксиалния скелет и сакроилиачните стави. Част е от групата на т.нар „серонегативни спондилартропатии. Анкилозиращият спондилит е възможно да причини и евентуално сливане на гръбнака – състояние, познато като гръбнак като “бамбукова пръчка”. Заболеваемостта е приблизително 1 на всеки 1000 души. Обикновено се среща по-често в определени семейства (установена фамилност). Съотношението мъже:жени е 3:1. Първоначалната изява е преди 40 годишна възраст. Над 95 % от заболелите са положителни за HLA-B27.
Last Edit: 2 years, 2 months ago от etvoev.
  • Page:
  • 1
Модератори: venko1978
Time to create page: 0.09 seconds