Деца за помен
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
MyBlog

от ЛЮБА МАНОЛОВА

Деинституционализация, интергрирана държавна политика, индивидуална адекватна оценка за дефицит на детето, райониране на услугите, оценка на потребностите, насочен ресурс, превенция на изоставянето, адекватна инфраструктура от услуги. Думи, думи, думи, отчети, доклади, съвещания, кръгли маси, четвъртити маси, ръбести маси, форуми, семинари – пари за проекти, държавни агенции, интервюта от загрижени политици – и в резултат: три ракъсани деца и три детски гроба.

В други държави децата са първа и основна грижа – в нашата държава, първата основна грижа са политиците. Без да са деца, без да се нуждаят от родителски грижи. А грижа за останалите, ако хартиса...

В други държави се грижат да се раждат деца. У нас се полагат грижи да умират деца. Там увеличават прираста, ние увеличаваме детската смъртност.

Там живеят, учат се и растат, за да вземат живота си в свои ръце. Тук ги насилват, гаврят се с тях, проституират.

Там до пълнолетие не пият, тук влизат в пълнолетие алхохолизирани, зависими от наркотици, заразени със СПИН.

Там имат покрив и храна, тук имат избор да крадат, убиват и предлагат секс.

В чужбина болните деца ги лекува държавата – тук чакат да умрат, докато им дойде редът за лечение.

В Китай тези, които отвличат и продават деца ги екзекутират. Държавата е оставила децата ни да се екзекутират помежду си, в случай, че няма кой да ги отвлече и продаде я за органи, я за – проституция.

В други държави дете, за което родителите не полагат грижи го взема държавата. У нас държавата прибира децата, за да не полага за тях грижи. Затова децата ни падат от третия етаж на дома за сираци, педофил ги убива с ловна пушка, а по-„късметлиите” се оттървават с изнасилване и гаври.

Навън дават пари, за да раждат деца, у нас раждат деца, за да получат пари от продажбата им.

В други държави се борят да не изтичат мозъци, у нас детските мозъци ги размазват по паважа автомобили, куршуми, или взривни устройства.

В други държави прибират децата в домове, за да не растат в риск. Нашите деца са в сигурен риск в домовете за сираци.

В други държави имат база данни кой, къде и колко съхранява и продава взривни вещества. Ние имаме списъци на инциденти с взривни устройства и разкъсани на парчета хора.

В чуждите държави се знаят всички, които могат да приготвят взрив, у нас се знае само статистиката на избухнали коли, жилища, и взривяване на хора.

В други държави децата от домове за социални грижи се прибират, за да се знае как и с какво се занимават и да бъдат под закрила. У нас децата сираци пребивават в пансионите, за да не се знае какво им се случва и да ги ползва криминалният контингент.

В чужди държави кметствата се грижат за живота и здравето на децата, у нас общините се грижат за погребенията и помощите за опечалените близки, загубили деца.

Те имат дни празници за децата си. Ние имаме дни на траур за българчетата без родителска грижа.

Те имат състезания, шампионати и конкурси за деца. Ние имаме арестувани, заподозрени и разследвания за смърт, изнасилване и убийства на деца.

Три деца бяха разкъсани от взрив. Деца, оставени в дом за социални грижи. Един баща загуби сина си, заради бедност. Довери го на държавата и му го върнаха мъртъв. Така както връщат американски войници от Афганистан. Разликата е, че Домът за социални грижи не е бойно поле, а стряха, покрив, храна и надежда за оцеляване.

Майка, със съпруг в психиатрия и още две деца, бе дала сина си в Дома, за да е сигурна, че поне това дете няма да живее в обор, без ток и вода, и ще бъде на топло с храна, и възможност да учи. Получи сина си разкъсан и студен. Няма даже снимка от него!

Парнаджията, дал на трите деца взривател от противотанкова мина с детонатор, се самонарани с джобно ножче, когато отишли да го арестуват. А защо не е потърсил клечка за уши?

„Правилото е който си създава деца, да си ги гледа, а не държавата да му ги гледа”. Така премиерът Бойко Борисов коментира инцидента в Дома в Крумовград. Борисов бе попитан дали не е по-добре държавата да подпомага родителите да отглеждат сами наследниците си, вместо да ги оставят в социални заведения като загиналите.

„Ролята на държавата е да подпомага, ако са в такава социална позиция, че не могат с малко да не им достига да ги гледат. Но не може да създадеш дете и да чакаш някой да ти го гледа”.

„Така че съжалявам за случилото се, пратили сме министъра там, задържани са хора, надявам се да ми предложат концепция, която да отговаря на съвсем нормални европейски условия”, обясни Борисов.

Той очаква концепция, която да отговаря на европейските условия. Той не приема, че родител, който няма пари за децата си, може да ги даде на държавата, за да имат те покрив, храна и училище.

А може би трябва да се върнем към традицията на прехода – майка остави новородено в тоалетна, майка уби бебето си, майка продаде детето си...

Ситият на гладния не вярва. Няма как всички да сме богати, някои са по-малко богати, други – направо са си много бедни. Те са мнозинство. Статистиката и социологическите проучвания го твърдят. Трябва ли бедните да имат деца, или може би ще се мине към стерилизация?

Децата на България не са само онези, чийто бащи политици са ги пратили в чужбина да учат и живеят. Децата на държавата са и тези, чийто родители са без работа, без поминък, без надежда за светлинка в тунела – деца на онзи, всеки пети българин, който оцелява. Президентът ни е президент и на тях. Премиерът ни им е премиер и на тях. Държавата ни е една – както на тях, така и на другите. Разликата е, че другите гладуват, живеят без ток и вода в обори и са принудени да дават децата си на държавата, вместо да ги обричат на глад, студ и мизерия.

Връщат им ги мъртви, научават, че са ги насилвали – детството, осигурено от държавата е присъда без право на помилване. Борба да оцелееш и останеш жив.

Докато заравяха децата, разкъсани от взрив в земята, Прокуратурата повдигна обвинения за „убийство по непредпазливост”. Да дадеш на деца да си играят с взривател от противотанкова мина с детонатор, вместо да им купиш игра, или футболна топка – това ли е непредпазливост по българския закон?

Защо не си признаят политиците ни, че са се провалили и продължават да се провалят в грижите за децата от социалните домове?

Да преживееш детето си, и да го погребеш. Човек прегаря, пресъхва и се вкаменява и не знае – останала ли му е душа, или има още само тяло. Няма вчера, няма и утре. А днес е непоносимо...


Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy
 

Потребители

От форума + Анкети

Чат

Последно съобщение: 1 month преди
 • guest_3222 : Здравейте, къде трябва да цъкна, за да се регистрирам, не виждам къде е регистрацията...
 • guest_4175 : Az li ne6to ne moga da razbera no nikade nqma opciq za registraciq
 • guest_4874 : «link» v 4est na Anna
 • MilenaGeorqi : Здравете някои можели да ми.каже.сьс.дцп.сьс 1пьрва сьс чужда помож.100 процета.бгодарьви.предваритално
 • avatar
  bogdan69 : Имате ли представа,от къде точно стават новите регистрации на сайта на Христо Вътев?
 • avatar
  tanyakoleva : Интересно, защо не мога да изпращам съобщения до потребители?
 • avatar
  tanyakoleva : Здравейте, има ли някой, буден и иска да си пишем?
 • guest_1642 : kak da si naprava registracia
 • guest_9336 : Здравейте, как бих могла да се регистрирам?
 • avatar
  Йордан : Здравейте!Пише ли му се на някой?
 • guest_9250 : Zdraveite,tarsq si priqteli s koito da si pi6a i 4uvame.Imam mnogo svobodno vreme.Tuk nemoga da se registiram i aztova pi6a skaipa mi iveniti 6te se radvam ako otkriq priqteli
 • avatar
  smile_bg_ru : нещо май е замрял този сайт
 • avatar
  smile_bg_ru : привет
 • guest_1147 : Здравейте, Изпращам ви 5-минутен филм за параолимпийския шампион по тенис в инвалидни колички Зоя Чавдарова/Варна/. Въпреки че е израснала в домове за деца лишени от родителска грижа, българската състезателка завоюва десетки международни отличия. Филмът е независима проду
 • guest_8828 : Здравейте, в България има нов, абсолютно революционен, щадящ и работещ безотказно метод за възстановяване на стъклените кости независимо дали става дума за дете или за възрастен. Този метод е разработен от наш български учен от БАН и дава резултати, които с нито една операц
 • guest_770 : Може ли някой да ми каже как да се регистрирам? Благодаря!
 • guest_5943 : Абе как по дяволите да се регистрирам? кои "гении" е направил тоя саит?
 • Сашо : Моля ви, помогнете ми да се регистрирам
 • Сашо : Ще ми каже ли някой как да се регистрирам
 • Сашо : Как мога да се регистрирам
 • Алекса : Някой да ми каже как мога да се регистрирам в сайта
 • guest_7511 : «link»
 • Doctor Kenne : Добре дошли в Доктор Кенет клиника. Искате ли да продадете бъбреците или друга органи ако да кандидатстват за продажба днес и ще се даде максимума удовлетворение, че ме need.Contact чрез имейл: «email»
 • avatar
  HristoVatev : «link»
 • avatar
  HristoVatev : Това е домейна на новия сайт които иска да заповяда все още не е преведен на български и има още много работа по него
 • avatar
  HristoVatev : Работим по нова версия на тови сайт.
 • avatar
  HristoVatev : Здравейте приятели
 • guest_2869 : И какви са последиците след нея ?
 • guest_3395 : kak da se registriram
 • avatar
  trakata : Zdr. na vsichki az sym s travma c 5 shiq zaguba na qkolaciq nqkoi s moita travma ima li qkolat molq za info.
 • Мери : Някой ще отговори ли най-накрая как да се регистрира човек?Или никой не чете за какво молят хората?
 • guest_8943 : zdravey Tanya,kak da se registriram v saita..nevijdam opcia
 • guest_8943 : zdraveite,kak stava registraciqta v saita??
 • avatar
  tanyakoleva : Zdr ,kak ste?
 • Мери : Къде се прави регистрацията в този сайт ? Благодаря !
 • guest_4008 : здравейте ! как да се регистрирам ?
 • guest_9475 : zdr
 • avatar
  tanyakoleva : Здравейте на всички, има ли като мен нощни птички? :) :D
 • Ziyneti : Zdraveyte.Imam dvoyno grajdanstvo.Jiveya v Istanbul.Na 57 god?n? sam.Tarsya pr?yatel?.Blagodarya
 • guest_8958 : Как става регистрирането в този сайт
 • Elika : Pozdravyavam vsichki smeli i borbeni hora i pozhelavam na drugite da se osmelyat i da probvat! «link»
 • avatar
  vantara : Нещата са много зле интервюто приключва в момента в който споменеш ТЕЛК с думите това не е от значение ще се обадим ако Сте одобрен за позицията(никога не се обаждат)
 • avatar
  Мариян : Иска ми се да чуя какво е мнението на хората с право на работа, лесно ли си намират работа в техния град, на какви реакции се натъкват и как успяват да преодолеят проблемите си.
 • avatar
  yanek_68 : много ми е приятно аз сам сас увредане
 • avatar
  yanek_68 : здравеите
 • Dobripoeta : Ти Гергана ли се казваш-ЧИД!Бъди жива и здрава и много щастлива.
 • Dobripoeta : ако имате скайп потърси ме на dobrin.baichev за да се видим и поговорим
 • Dobripoeta : Здравей Гери,как си.
 • geri vasieva : iskam da ob6uvam s xora s moqta satba
 • Dobripoeta : Аз съм вашия поет искам всички в България да вярваме в своя късмет
 • Dobripoeta : Здравейте казвам на всички добри душички
 • Dobripoeta : Пожелавам ви всичко най-хубаво и сърцето ви в друго да е влюбено.
 • Dobripoeta : Здравейте на всички добри душички.Аз съм вашия поет искам и вие като мен да имате късмет.
 • avatar
  dina : Zdraveite,tarsq priqteli s koito da si pi6em i 4uvame ponqkoga.Imam mnogo svobodno vreme
 • avatar
  yanek_68 : здравеите искам помош да ми кажете как да си пиша с др хора като мен
 • avatar
  yanek_68 : здравеите
 • Стефан : ЗДРАВЕ ЖЕЛАЯ ПРИЯТЕЛИ
 • Стефан : Здраве желая приятели по съдба. Моля за помощ. Търся контакт с Йоана от гр.ЛЕВСКИ по правен въпрос.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
 • ПРОБЛЕ : ЗА ПРОБЛЕМИ СЪС САЙТА, ПИШЕТЕ ТУК: «link»
 • avatar
  nicky_blue : «link» Ето как може да публикувате стихове във форума.
 • avatar
  Иванич : Здравейте. Регистрирах се преди малко в този сайт и явно още не знам как точно да си публикувам стиховете. Излязоха ми на половина. Някой ако може да ми обясни да не би да има ограничение в символите или аз нещо не правя както трябва. И ако може да ми обясните как бих могла да и
 • avatar
  Georgi jekov : Здравейте групата асам инвалид 100% + чужда помошт движасе с инвалидна количка имам и автомобил преостроен смисал педалите са изведени с специален механизам и ги натискам с рацете интересуваме как стоят нештата с подмяната на шофиорската книшка с медицинско от личния лекар
 • avatar
  toni_ga : Здравейте,съпругът ми има карцином максиларис последен стадий,но не иска да стои у дома,а иска да бъде в болнично или подобно заведение.Моля помогнете!
 • guest_6698 : Здравейте. Къде бих могъл да намеря наредбата, която опоменава, че инвалидите с над 80% нетрудоспособност имат право на парко място пред блока си
 • avatar
  Мили : Каква е сума за пенсия на хората с увражденя с добавки?
 • диляна : здравейте как сте какво правите
 • avatar
  varban : Приятели, поради големият интерес към почивката в Поморие Ви съобщавам: Който иска може да се запише при мене Върбан Мончев за почивка от 27.07. или от 01.08. 2015г. на телефони: 0888331532 и 0878265230 . За целта хората, които се записват по социална оценка трябва да имат отметка за балнеоле
 • avatar
  Сандо : искам да се запозная с жена нямам претенции за възраст
 • avatar
  Пламен : Здравейте ,някой учил ли е от вас през периода1980-1987в гр.Луковит в училище за деца с увреждания или икономическият техникум в гр.Луковит?
 • guest_5653 : zdraveite kompanya dobro utro na vsi4kite vi kakste
 • Mitko : iskam dasi pi6a s invalidi bolni neznam v koi 4at sa ok
 • avatar
  ели : здравейте имам проблем с чата дайте съвет как да оправя проблема
 • avatar
  Йордан : здравейте!да поизгубим малко време с чат,а?
 • avatar
  Йордан : Здравейте!Да поизгубим малко време с чат,а?
 • avatar
  ned : ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ПРИЯТЕЛЧЕТА :)
 • avatar
  ned : От 2015 г. се отменя втората инвалидна пенсия, която е в размер на 25% от социалната пенсия за инвалидност и се дава на пенсионери с над 70% неработоспособност. Пенсиите за инвалидност като втора пенсия, отпуснати до влизането в сила на новия регламент, ще продължат да се изплаща
 • avatar
  ned : Да в момента има проблем с качване на снимки в профилите както и на качване на клипчета от ютуб. Най вероятно ще се направи цялостно обновяване на сайта с което тия проблеми ще се решат.
 • avatar
  gstojchev : Здравейте.Как мога да кача снимка в сайта.Предварително Ви благодаря.
 • avatar
  yanek_68 : как мога да се сложа снимка на профила
 • avatar
  yanek_68 : tisi zdr
 • avatar
  yanek_68 : здр ице ка да си пиша сас др че сам забравил
 • avatar
  stefko : niakoi znae li kade e ochen TELK za Starozagorska oblas.da li sa go premesti li ot Plovdiv
 • avatar
  krumovvv : Стефан Кирилов
 • avatar
  HristoVatev : проба
 • guest_4239 : Каква е тази фондация
 • avatar
  tanqst : здравете приятели
 • guest_2135 : Да ни е честито новото увеличение на пенсията.Вместо очакваното увеличение от 8лв , днес разбрах , че е 7.41лв. Не много , но ще има за истинско СИРЕНЦЕ
 • avatar
  tisi : Моля подкрепете каузата на Фондация "Искам Бебе", за да помогнем на повече семейства да имат дете просто се регистрирайте през този линк. Благодаря. «link»
 • guest_8467 : Днес 30.06.2014г-16:31 с голямо задоволство открих , че правителството ни е отрязало праричките по ЧЛ.25(1) Т от ППЗИХУ .Какво ти отрязване , ама те хич ги нема
 • avatar
  6tastliviq D : «link»
 • avatar
  6tastliviq D : «link»
 • avatar
  svetla_bolne : Тц тц тц....ясновидец :))))Как пък прецени, че е летаргия?
 • guest_7523 : Шиииит! Никой да не разваля тишината!Хубаво сте си свикнали да сте в летаргия ;)
 • avatar
  ned : този проблем може да е от браузъра на отсрещния човек, ето с Теодор си пишем и няма такъв проблем
 • avatar
  Teodor Razhe : и аз имам същия проблем с чата когато някои ми пише ми излиза само Изпратено на: 5:33PM Apr 02nd а текста липсва ако някои знае как да го оправя моля да ми помогне
 • avatar
  ned : «link» - повече за въпросните програми
 • avatar
  vantara : Здравейте. Искам да разбера как мога да стигна до програмите от ЕС които финансират отваряне на ново работно място за хора с ТЕЛК 50 й над 50%. Както и да разбера какви точно са те.
 • avatar
  Gencho horch : Здравейте имам проблем със чата когато някои ми пише ми излиза само Изпратено на: 5:33PM Apr 02nd а текста липсва ако някои знае как да го оправя моля да ми помогне
 • avatar
  smile_bg_ru : има ли някой тук
 • avatar
  smile_bg_ru : здравейге


Включете се и вие за да направим картата по полезна и актуална.

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава

Здравей

Статистика

Статистики
Потребители : 2745
Групи : 47
Дискусии : 73
Албуми : 445
Снимки : 4901
Клипове : 608
Бюлетини : 53
Активност : 25
Коментари : 998
Събития : 40

Банери

pozitivnoto.info
sebepoznanie.com
dyulgerov.com
Порталът към съзнателен живот
Земя на заем
Емоционално здраве
Техника за Емоционална Свобода
Сайт за екология и вегетарянство
За Да Остане ПРИРОДА
списание за самопомощ и по-добър живот
Тайната
Чудеса
v