ЦЕРЕБРАЛНАТА ПАРАЛИЗА, ЩО ЗА ЖИВОТНО Е ТОВА
dido1985
MyBlog
Неделя, 31 Януари 2010 23:10

Приятели, искам да Ви кажа, че това май е най сносната статия, която съм чел досега по темата!

Терминът „церебрална парализа” означава буквално „мозъчна парализа”. Това е инвалидизиращо състояние, което засяга движенията и телесната стойка. Причината е в мозъчно увреждане, което възниква преди, по време или след раждането. Засегнати са само части от мозъка, най-вече тези, които контролират движенията. Веднъж засегнати мозъчните части не се възстановяват, нито се влошават. Проблемите с движенията и координацията, обаче, могат да се влошават в зависимост от лечението и степента на засягане. Колкото по-рано се започне с рехабилитацията, толкова по-голяма част от функциите могат да бъдат възвърнати.

РАННИ СИМПТОМИ НА ЦЕРЕБРАЛНАТА ПАРАЛИЗА

• При раждането детето често е отпуснато.

• Детето може да не започне да диша веднага след раждането и може да посинее и да се отпусне. Забавянето на първото вдишване увеличава риска от възникване на мозъчно увреждане поради кислородния глад.

• Забавено развитие – детето по-късно започва да държи главичката си изправена, да сяда, да пълзи.

• Детето не използва ръцете си или използва само едната ръка.

• Проблеми с храненето. Налице са затруднения при сученето, преглъщането и дъвченето. Чести задавяния. Тези проблеми не отзвучават при порастването.

• Трудности с обгрижването. Тялото се втърдява при тоалет, къпане, обличане или при игра. По-късно може да не се научи да се облича само, да се обслужва, да играе с другите деца.

• Затруднения с общуването. Бебето не съумява да реагира като връстниците си поради затруднения контрол върху засегнатите мускули. Някои деца закъсняват с проговарянето или развиват неясна реч.

Въпреки че родителите понякога се затрудняват да разберат какво иска бебето, те постепенно откриват начини да разбират повечето му нужди:

• Интелект. Някои деца изглеждат изоставащи в интелектуално развитие поради отпуснатостта си и забавените движения. Други се движат много и несръчно. Гримасите понякога са неадекватни, може да е налице изтичане на слюнка поради слабите лицеви мускули и затрудненото преглъщане. Всичко това може да придаде вид на изоставащ на едно иначе интелигентно дете.

На практика понякога умните деца с ДЦП по-лесно получават комплекси и изпадат в отчаяние. ..... обща отпадналост, сърцебиене, учестена сърдечна дейност (тахикардия) в ...... задух, кашлица и отделяне на жълтеникави и кръвенисти храчки.

Близо половината от децата с церебрална парализа са със забавено интелектуално развитие, но не трябва да се прибързва с поставянето на подобна диагноза. Понякога е нужно просто детето да бъде научено как да изразява нуждите си.

• Засягане на слуха и зрението. Ако има такъв проблем и той не бъде разпознат навреме, детето погрешно може да бъде сметнато за изостанало.

• Припадъци също се наблюдават при някои деца с диагноза детска церебрална парализа.

• Неспокойно поведение. Внезапни промени в настроението могат да бъдат резултат от неспособността на детето да извършва волеви движения, но могат да бъдат и пряка последица от мозъчното увреждане.
• Чувствителността към допир, болка, топлина, студ и положение на тялото не е загубена. Налице е обаче затруднение в движението на тялото и запазването на баланс.
• Необичайни рефлекси. Бебетата притежават някои ранни рефлекси, които изчезват в първите месеци след разждането. При деца с мозъчна увреда тези рефлекси могат да просъществуват и по-дълго. Те са от значение само ако влияят по някакъв начин върху движенията. Сухожилните рефлекси често са засилени.


ВИДОВЕ ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА

Церебралната парализа протича различно при всяко дете. Съществуват различни начини да бъде охарактеризиран типа на парализата, но каквито и да са те, обикновено това няма голямо значение за лечението. Все пак е важно да се познават три основни начина на проява на заболяването:

1. МУСКУЛНА РИГИДНОСТ ИЛИ „СПАСТИЧНА”

У дете, което е „спастично” наблюдаваме мускулно втвърдяване или мускулно напрежение. Това води до втвърдяване на части от тялото. Движенията са бавни и непохватни. Често положението на главата води до необичайна стойка на цялото тяло. Ригидността се засилва, когато детето е разстроено или превъзбудено или при някои положения на тялото. Типични спастични положения при лежане по гръб:


Едната ръка може да е сгъната, другата – разгъната, коленете са притиснати или краката са разтворени, а ходилата са завъртяни навътре. Юмруците обхващат палците. Главата може да е усукана настрани или да оказва натиск назад.

Вдървяване със сгънати колене или разделени крака – предимно при деца с комбинирани симптоми на спастична и атетоидна парализа.

По-рядко се среща случай на главата и раменете стегнати напред.

2. НЕКОНТРОЛИРАНИ ДВИЖЕНИЯ ИЛИ „АТЕТОИДНА”

Бавни, гърчови или внезапни движения на крака, ръката, лицевите мускули. Ръцете и краката изглеждат сякаш потрепват нервно или едната ръка извършва безпричинни движения. При извършване на волеви движения те са прекалено бързи и задминават целта. Балансът е нарушен и детето пада лесно.
Повечето деца с атетоидна ЦП имат нормален интелект, но поради засягане на мускулите, участващи в речта, те се затрудняват да общуват:


НАРУШЕН БАЛАНС ИЛИ „АТАКСИЯ”

Дете с атаксия се затруднява в началото на сядане или ставане. Често пада и използва ръцете си несръчно. Това често е нормално при малки деца, но при децата с атаксия тези проблеми продължават понякога до живот. Поради непохватността си тези деца често стават обект на подигравки от страна на връстниците си.

За да запазва баланс, това дете се придвижва приведено напред с разтворени крака и неправилни крачки подобно на пиян човек


ТРИ ХАРАКТЕРНИ ФОРМИ НА ЗАСЯГАНЕ

ХЕМИПЛЕГИЯ (засегнати са крак и ръка от една и съща страна)
ПАРАПЛЕГИЯ (засегнати двата крака)
КВАДРИПЛЕГИЯ (засегнати са и четирите крайника)

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА ЦЕРЕБРАЛНАТА ПАРАЛИЗА

1. От какво се причинява?

Детската церебрална парализа е последица от въздействия върху главния мозък на детето по време на вътреутробния живот (облъчване с йонизиращи лъчи, инфекция), родова травма (налагане на форцепс, увиване на пъпната връв около врата, прекаран енцефалит, мозъчна травма). При всички тези случаи се установява и мозъчен кръвоизлив с последващо образуване на мозъчни кисти.


2. Заразна ли е?

Не! Болестта не може да се предава от човек на човек.


3. Може ли човек с церебрална парализа да има деца?

Да. Болестта не се унаследява. Децата на родител, болен от церебрална парализа, няма да са носители на заболяването.


4. Какво може да се направи при ДЦП?

Увредените части на мозъка не могат да бъдат възстановени, но човек може да се научи да използва неувредените. Важно е какви са очакванията на родителите на такива деца. Децата с церебрална парализа ще израстнат като възрастни с церебрална парализа. Търсенето на излекуване само може да донесе допълнителни разочарования. По-добре е усилията да се насочат към помощ и обучение на детето.
Обикновено децата със запазен интелект се научават да се адаптирват успешно към състоянието си. Не винаги интелигентността е главният фактор. На практика понякога умните деца с ДЦП по-лесно получават комплекси и изпадат в отчаяние.
Не бива да се забравя и проблемът с контрактурите. Подходящата рехабилитация ще предпази от възникване на вторични усложнения, съпровождащи обездвижването.

5. Ще може ли някога моето дете да ходи?

Това често е главното притеснение на родителите. Ходенето е важен физиологичен и социален процес. Що се отнася до нуждите на детето обаче, други умения могат да бъдат по-важни. Сред тях са: доверието във възможностите си, самоуважението, общуване с връстниците, самообгрижването, придвижването и евентуално ходенето. Много деца с ДЦП се научават да ходят, макар често това да става със закъснение.

Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy