Къде да лекуваме децата си
Danielanp
MyBlog
Понеделник, 21 Януари 2008 22:48
Приятели, попаднах на една статия за Детския санаториум в гр.Банкя.И тази година пак го затвориха за зимните месеци. Децата няма къде да се лекуват. Квалифицираният персонал е без работа за няколко месеца. Изтъкват се причини, но явно зад тях има нещо друго.Прочетете материала и вижте какво прави министерството за нашите деца. Вижте с какви проблеми се сблъскват чужденци, които искат да подпомогнат лечението на децата ни. Аз съм просто възмутена и вече ми омръзна от това отношение към децата с увреждания в България.

Това е материала:

 

Ще бъде ли открит отново клинико-рехабилитационния център за детска церебрална парализа в Банкя!

 

 

 

Обществено-правните Баварски радио и телевизия и германската благотворителна организация "Звездни часове" отдавна подкрепят финансово проекти в полза на деца в България, към които съдбата не е била благосклонна.
Детска градина за деца от малцинствените групи или Рехабилитационен център за детска церебрална парализа са само някои от проектите. Част от тях бързо биват прекратени или се намират в застой. Жени Георгиева Кайзер, инициатор и координатор на проектите, разяснява с какви проблеми трябва да се преборят германските дарители.
През 2000 година към Специализираната болница за активно лечение на детски болести в Банкя се открива клинико-рехабилитационно отделение за деца с церебрална парализа. Изграждането му се финансира от Обществено-правните Баварски радио и телевизия и германската благотворителна организация "Звездни часове". Влагат се над половин милион лева в модернизирането на етажа, където е отделението. Строят се рампи за придвижване с инвалидни колички, вгражда се асансьор, слагат се плъзгащи се врати, за да могат децата да влизат и излизат, както и да се придвижват без проблеми из сградата. Жени Георгиева Кайзер:

"Отделението в Банкя за деца с церебрална парализа бе модернизирано и открито, защото по това време в София имаше само един единствен център, а това е центърът на д-р Чавдаров, който беше и по-различен. Той е дневен център за рехабилитация, а не стационарен. Освен това е на общински принцип и приема деца само от София."

"Подобен действащ център на територията на страната в момента няма"

Отделението в Банкя приема деца с церебрална парализа и други неврологични болести от цялата страна и им осигурява стационарно лечение. 25 са местата за тези пациенти, като стаите са пригодени и за постоянен престой и на придружител. От 1 декември центърът обаче затваря врати. На 22 ноември 2007 година е издадена заповед за преустановяване на дейността на центъра за три месеца. Причините са недостатъчната ползваемост на легловата база през зимния сезон и повишените разходи за отопление и електроенергия, се посочва в заповедта. Жени Георгиева Кайзер обаче се съмнява, че центърът ще бъде открит отново догодина:

"Това е практика, която беше приложена и миналата година и само с много големи усилия отделението за деца с церебрална парализа бе открито наново. През 2006 година подобна заповед беше връчена на 28 декември. Всъщност тогава въобще не беше предвидено откриването на рехабилитационния център в Банкя."

Жени Георгиева Кайзер не вярва, че всички хора, съдействали тогава за откриването на центъра, ще намерят сили още веднъж да се преборят с проблема.

"Всяка година е имало проблеми с отоплението, откакто центърът съществува. И тогавашната завеждаща д-р Захариева с много усилия успяваше да спаси ежегодно центъра от затваряне, но и хората се уморяват."

За проблема с отоплението на центъра Жени Георгиева Кайзер разговаря с отговорни лица в Министерството на здравеопазването още през лятото. Там тя изразява готовността на германските дарители да продължат да съдействат за модернизирането на центъра, в това число и за финансирането на нов проект за осигуряване на отопление на сградата. Отговор все още няма.

Никой не защитава интересите на малките пациенти

Жени Георгиева Кайзер:

"Няма истински аргументи. Аз предлагам да платим отоплението. Те не пишат и не искат. Според мен зад цялата история се крият съвсем други причини."

Една от тях е липсата на интерес към проблемите на деца с подобни заболявания, казва Жени Георгиева Кайзер. И то не само от страна на държавните институции. Според нея подобно отношение проявяват и неправителствените организации:

"Къде са протестите на всичките тия организации? Има най-малко 10 организации, които се занимават с церебрална парализа или с деца-инвалиди. Или къде е Агенцията за защита на правата на детето? И тя би трябвало да реагира."

Децата с подобни заболявания нямат лоби в България, обобщава Жени Георгиева Кайзер. Отлагането на лечението им обаче може да има фатални последици. За повечето дългата рехабилитационна пауза ще доведе преди всичко до застой в развитието им. Временното закриване на центъра е свързан и с друг проблем.

"Междувременно част от персонала напусна, което е понятно, когато те пуснат в неплатена отпуска. Въпреки че в заповедта отчасти се казва, че персоналът ще бъде поет в педиатрията на Медицинска академия, например лекарката, завеждаща отделението, е в неплатен отпуск. А какво означава това, знаете."

Липсата на квалифицирани кадри при възможно откриване на центъра би се отразило отрицателно на лечението на децата с церебрална парализа.
Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy