Станете част от нашата общност!

  • Можете да публикувате дискусии
  • Можете да разглеждате профилите
  • Можете да добавяте снимки и видео
  • Можете да създавате собствени групи

За потребители

Забравена / ?

Нови събития

wall
smile_bg_ru написа отговор в тема Re: Отг: Игра на думи във форумите.
Известен футболен отбор
Б-------А
продължава>
преди 1 ден
wall
Лекарите нехаят, социалните работници не разбират, инвалидите страдат


Държавната субсидия за помощните средства вече няма да се дава на хората с увреждания, а на търговците, които често продават боклуци. Автор Искра Ценкова

Нова публикация по темата за хора с увреждания: Вестник Сега, брой 6193 (128) 04 Юни 2018


Снимките от публикацията, пряката връзка и текста по-долу са с разрешение и предоставени от авторката Искра Ценкова
„След 1 юли 2018 г. държавната субсидия за медицински изделия и помощни средства ще промени посоката си. Парите няма да влизат в банковите сметки на хората с увреждания със закъснение, понякога фатално. Те пък, макар и болни и трудноподвижни, нечуващи и невиждащи, няма да обикалят търговците на дребно, за да купят нужните им помощни средства. След това да тръгват пак по мъките, за да се отчетат пред държавата. С промените в нормативната уредба целевата помощ ще отива към лицензираните търговци и производители на медицинските изделия, добавката за социална интеграция и целевата помощ за медицински изделия пък ще се отпускат по настоящ адрес, а медицинските изделия ще се изработват по мярката на конкретния пациент. Новите правила обаче ще променят и лимитите за част от изделията – държавата ще покрива по-малка част от цената, но това ще е за сметка на разширения списък. Дали промененият ред ще спре безогледното източване на милиони от държавата?
Да тръгнеш на море с току-що купена инвалидна количка и тя да те изостави, защото прогнилите железа, от които е сглобена у нас, се чупят като геврек малко след като за пръв път си седнал в нея…И да трябва личният ти асистент да те носи на гръб до таксито… Или пък да не можеш да се прибереш у дома, защото механизмите на количката са блокирали, тя не ще да се сгъне, за да влезе в автомобила, а ти си на другия край на България.“
продължава>
преди 8 дни
wall
Зорница Войничанска написа отговор в тема Re: Добавка за чужда помощ във форумите.
Добавката за чужда помощ се изплаща заедно към пенсията след като решението влезе в сила.
Не се притеснявайте със забавените срокове. Ще ви се плати всичко на куб със задна дата.
продължава>
преди 12 дни
wall
Зорница Войничанска написа отговор в тема Re: Работа за хората с увреждане във форумите.
Здравейте! Бих искала да попитам ако човек с ТЕЛК, в който е написано "Може да работи според възможностите, образованието и квалификацията" и все пак успее да си намери работа, например на пълно работно време вярно ли е, че щом започне да получава заплата, то той автоматично ще губи пенсията си за инвалидност? Ако е така губят ли се и другите социални добавки за транспортни услуги, за храна, телефон, помощта за отопление и балнеолечение?
И още един въпрос: Говори се за промени в Закона за хората с увреждания, които са над 18години и ще получават помощ в размер на 510лв месечно. При кои случай се отпуска? Всички хора ли над 18 годишна възраст ще я получават и какви са критериите при които тя се отпуска и в кои случай може да бъде отказана?
продължава>
преди 12 дни