УРОЦИТЕ НА НОРБЕКОВ
Hristo Vatev
Любопитно
Събота, 25 Юли 2009 03:00

Съдържание

Предговор на автора към второто издание 5

Увод 8

Първи урок 10

Втори урок 24

Трети урок 48

Четвърти урок 56

Пети урок 71

Шести урок 92

Седми урок 108

Осми урок 131

Девети урок 138

Десети урок 149

Единадесети урок 161

Дванадесети урок 168

Заключение... ..175

Предговор на автора към второто издание

Скъпи читатели!

Налага се да ви предпазя!

Напоследък излязоха десетки книги от мое име: някаква система на Норбеков, друга система на Норбеков, разширена, допълнена, усъвършенствана, ускорена и още Бог знае каква! Преди няколко години излезе книга за лечение на захарен диабет, която НЕ СЪМ ПИСАЛ, но на корицата се мъдри моето име. Вече разбрахте какво искам да кажа, нали? Вкъщи съм събрал цяла библиотека с подобни трудове.

Наскоро излезе още една книга от същия род с подзаглавие "Пълна система на Норбеков". Тя е прекрасно издадена и привлича вниманието. Но нека ви обясня как стоят нещата.

Онова, на което искам да ви науча, не ми принадлежи. То не е и не може да е ничия еднолична собственост. Тези знания аз получих от своите наставници, а те - от своите наставници. И така през вековете и хилядолетията. В дълбините, в самата основа на системата, са залегнали много древни знания. Това е цял мироглед, той съдържа такива тънкости, които не всеки може да овладее!

Няма да задълбавам тук в подробности. Ще кажа едно. За да стане майстор, ученикът се обучава четиридесет години! Можете ли да си го представите? А преди да се насочи към този трънлив път, му трябват три години, за да стане ученик. Следва дванадесетгодишно чиракуване и едва тогава започва истинското обучение. Наставникът зрънце по зрънце предава знанията си на ученика.

През лятото на 2002 година се навършиха трийсет години от моето обучение.

Какво искам да кажа?

От една страна, и аз самият още не съм завършил. От друга, и една десета от знанията, които вече съм овладял, още не съм предал на учениците си. Да не говорим за писане на книга! Откъде тогава, кажете ми. може да се появи ПЪЛЕН КУРС? Още съм много далече от пълен курс. Аз само се подготвям, подготвям и подготвям за това, защото то е делото на живота ми.

Благодарен съм на хората, които пишат от мое име за системата, а по този начин - и за мен. Но искам ла кажа -аз самият бих я представил ПО СЪВСЕМ ДРУГ НАЧИН.

А те пишат нещо съвсем различно. Аз не бих си приписвал чужди заслуги. Предпочитам да си изградите представата за мен по собствените ми книги. Вие ще познаете написаното от мен веднага, още от първата страница.

Ако сте мъж. първо, ще почувствате здравото ми ръкуване. ако сте дама - как ви целувам ръка... и чак тогава ще ви тупна по тиквата или ще ви шляпна по дупето. Тези неочаквани усещания ще ви подскажат, че книгата е написана лично от мен.

"Върни си здравето и младостта. Практически наръчник за мъже и жени" - това е първият ми жалък опит да напиша книга на руски език.

След нея излезе преработено и допълнено издание -"Път към младостта и здравето. Практически наръчник за мъже и жени". Преиздаването се извърши без моето съгласие и книгата излезе мъртвородена.

А "Опитът на един глупак, стигнал до прозрението..." е моята първа любима рожба, първата ми нежна, светла и чиста любов.

Тръпнех от страх да не ви обидя с моите "нападки", но все пак я издадох така. както я подсказа душата ми. Аз присъствам в нея. Тази книга е визитната ми картичка и главният ви ориентир за в бъдеше. А за най-близко бъдеще съм планирал цяла поредица книги, във всяка от които имам какво да споделя с вас.

Книгата, която сега държите в ръце, е написана "по мотиви" на първите ми книги. Това е учебник, по-скоро даже методическо помагало, за онези, които са готови да се сбогуват с недъзите си, които истински са решени да работят върху себе си, които искат да научат на какво е способна силата на собствения им дух. Вашите мнения и натрупаният ми опит ме накараха да внеса някои допълнения и промени в това издание. Надявам се, че книгата ще ви бъде полезна.

Казано е: "Който не умее да работи, учи другите. Който не умее нито едното, нито другото, пише книги." Е, какво да правя, след като. уви, умея да работя?!

От все сърце с вас -Мирзнкарим Норбеков


Увод

Хиляди лечители предлагат хиляди пътища, ала всички те водят към единствения храм на здравето и младостта. Така казват древните мъдреци. Те не са се занимавали с наука в днешния смисъл на думата, но са направили твърде много за самопознанието, те са умеели да церят недъзите, без да прибягват към странични средства.

Сега пътят на самопознанието пред нас е изпълнен с препятствия. В днешната цивилизация човек е затрупан със знания за външната природа на нещата и е абсолютно неук относно вътрешната си същина. Действията му почти не са посветени на съзиданието, в работата той е винтче в задействан не от него механизъм, вкъщи е потребител на храна, енергия и лекарства. Стигнал е дотам, че вече не пее. Вместо него пеят телевизионните звезди. Станал е раздразнителен, плашлив, пасивен, болнав. Не умее да се измъква от трудна ситуация без чужда помощ. Пътят към самоизцелението му е непознат. Говоря за даденост, а не че имам намерение да критикувам целия свят или да плаша някого.

Целта на книгата ми е да върна човека към самия себе си. Навярно ще ми кажете поговорката "Лекарю. изцери се сам!" Аз искам днес всеки един от нас да може да обърне към себе си този израз, защото е възможно всеки да стане властелин и ваятел на собственото си здраве.

Вече десет години имам щастието да работя в тази насока по оригинална методика, която обединява древните изследвания на човешката природа и модерните представи за възможностите на човешкия организъм.

Методиката е изцяло патентована и включва 18 авторски изобретения. В нея няма нищо екстрасенско и хипнотично, тя не предлага на пациентите никакви супер лекарства или други церове. Тя само сочи пътя, по който трябва да премине болният, за да надмогне недъга си, който му пречи или го държи на ръба на живота и смъртта.

Клиничните проучвания потвърдиха, че предлаганата методика прекрасно подпомага излекуването от такива тежки болести като язва, хронични заболявания на стомашно чревния тракт, дисбактериоза, бронхиална астма, захарен диабет, увреждания на щитовидната жлеза. Освен това улеснява борбата с болести, които официалната медицина смята за нелечими - такива като неврит на слуховия нерв, неврит на зрителния нерв, доброкачествени новообразувания (особено гинекологични от рода на киста и миома) и др.

Сега по тази методика работят много лекари в Русия, в Израел, в Германия, в САЩ и постигат резултати, които могат да се нарекат феноменални. Новообразуванията изчезват, глухият започва да чува, слепецът - да вижда.

Споменавам това не за да подгрея интереса на публиката към това издание. Просто мисля, че информацията за успешно прилагане на методите на самолечение. изложени в книгата, ще помогне на мнозина нуждаещи се да повярват в тях. Вярата и стремежът към победа са двата основни жизнеутвърждаващи фактора. Неверието убива волята, скептицизмът води към небитието.

Откъде знае страдалецът, че болестта му наистина е нелечима? Може би просто личният опит, изтъкан от разочарования и поражения, му шепне, че няма изход. Но моят опит ми позволява да твърдя, че винаги има изход и той сочи пътя, по който вече са минали хиляди хора, благополучно възвърнали здравето и бодростта си. Щастлив съм, че донякъде съм успял да им помогна. Желая ви успех, радост и сполука във всички начинания!Първи урок

 1. Същина на метода.

 2. Основни правила, заповеди и забрани.Модерният човек нарича себе си цар на природата, погрешно предположил, че това право му дават брадвата, автомобилът и пушката, Този цар обаче е толкова неориентиран относно подвластното си царство, че всяко зверче (дори домашната котка) се чувства в него много по-комфортно от самозванеца владетел.

Животните винаги постъпват така, както им подсказва интуицията, те никога не действат в собствена вреда. Да, когато воюват за свое жизнено пространство, те често влизат в жестоки схватки. И те са уязвими като нас и също боледуват, но защо ли не тичат по лекари? Нито вълкът, нито мечката, нито глиганът ходят по поликлиники, не викат спешна медицинска помощ. Те сами са си доктори, защото имат система за вътрешна самозащита. Такава система имаме и ние.

Сълзата без никакви наши указания измива прашинката, влязла в окото, драскотините по кожата заздравяват от само себе си, счупеното зараства, отоците спадат - нашият организъм знае как да ликвидира подобни проблеми. Значи ли това, че той може да се справи не само с физически увреждания, но и с други, по-сериозни и мъчителни, заболявания? Източната медицина казва -- да.

Лечителите в древния Изток гледат на болестта като на нарушено равновесие между силите на организма. Правилният начин на живот поддържа защитата на нужното ниво, смятат те. Болестта показва, че зашитата някъде е отслабена или разкъсана. Щом се установи причината за пробива и се възстанови балансът, зашитата ще се укрепи и болестта ще се махне. При това от само себе си се подразбира активното участие на болния в процеса на лекуването с мобилизация на всичките му вътрешни — и физически, и душевни, сили.


Днешната европейска медицина за разлика от източната се мъчи да изкорени непосредствено заболяването, тоест захваща се да "кърпи дупката" с помощта на лекарства, хирургия и други помощни средства. Пациентът обикновено остава пасивна фигура по време на процедурите. Той е безучастен като вещ, с която нещо се прави. "Кръпката" за някое време задържа напъна на външната агресия, но в края на краищата започва да се къса по шевовете, защото, първо, причината, довела до заболяването, продължава да активизира вредните сили, и второ, вътрешните сили за самозащита на увредения организъм, смазани от прострацията на пациента, са в дълбока анабиоза.

Нашата задача е да пробудим тези сили и да ги поведем към противниковия лагер. По-нататьк всичко ще стане без нас. Схватката може да е мълниеносна, може и да се попроточи, но краят на битката е предрешен. Врагът непременно ще бъде унищожен, защото вътрешният ни енергетичен ресурс е практически неизчерпаем. Нямайте капка съмнение, че е точно така.

А къде се намират тези гигантски сили? Ето отговора - в съкровените глъбини на душата. Ако този израз ви прозвучи претенциозно и глупаво, най-добре веднага да затворите книгата - тя няма да ви помогне, вземете да четете някоя кримка. Но този, чиято душа не е закоравяла, а е възприемчива и податлива, нека се подготви за пътешествие в удивителната страна на своето "аз".

Нека ви предупредя. Тази книга е учебник, не лечебник. Тя само ще ви подскаже какво да направите и накъде да се движите. Резултатите обаче зависят от вас. тоест от степента на вашата устременост към целта, от вашата добросъвестност и способността ви за обучение и самодисциплина. Ще трябва доста да поработите, за да развиете у себе си качества, които сега дремят.

И още нещо. Нека не се занимават със самолечение бременни жени, както и хора:

 • прекарали тежки психически разстройства и
  регистрирани в психиатрични лечебници;

 • страдащи от тежки онкологични заболявания;

 • прекарали инфаркт на миокарда, инсулт;

 • с порок на сърцето;

хипертоници с артериално налягане над 180/90-100 мм
живачен стълб.

Във всички тези случаи са необходими индивидуални занимания под контрол на специалист.

Сега да поговорим какво се иска от вас.

Всъщност, за да не се отплеснем в поменици, от вас се искат две неща: предразположение и доверие към автора на тези страници. Подгответе се душевно да приемете на доверие или поне да не се настройвате срещу нещата, които засега не са очевидни за вас в обкръжаващото ви всекидневие - онова, което не може да се измери с апаратура, да се пипне с ръка, да се изпробва. И бъдете готови безрезервно да повярвате в три постулата, които са основата на дадената методика.

 1. Човекът не е комплект органи (здрави или немного
  здрави), а цялостна система, в която всички физически
  компоненти са неразривно свързани с други,
  нематериални от гледна точка на официалната
  медицина - такива като емоции, психика, душа,
  интелект. Официалната медицина се опитва да направи
  здраво тялото, в други дълбини надничат само
  психиатрите, но пък техните джобове са пълни с
  транквилизатори, които потискат волята и духа на
  пациента.

 2. Всякакви лекарствени препарати, а така също и
  хирургични вмешателства, екстрасенси, кодиране,

хипноза - всичко това е външна хуманитарна помощ , натрапване на чужда програма за действие.

3. Самовъзстановяването и саморегулацията са присъщи качества на нашия организъм. Сега са потиснати, забулени с мрежа, изтъкана от фалшиви понятия и представи. Гответе се за вътрешно духовно преразглеждане и за големи промени в себе си.

Придобиването на душевно равновесие, което води до оздравяване на тялото и до подмладяване на целия организъм - това е смисълът и целта на бъдещата ви дейност. Да видим какви ще са насоките.


Първо. Упражнения за гръбнака и масаж на главата.

Това е основният физически аспект на нашите занимания. Гръбнакът е опорният стълб на тялото ни. В него са съсредоточени всички нерви, които водят към вътрешните органи. Ако нервът е притиснат, функциите на органа се нарушават, започват сърдечни болки, влошава се зрението и т.н., да не говорим за болестта на века - остеохондрозата, чиито симптоми се откриват често и у съвсем млади хора.

Повърхността на главата също има много биологически активни точки, чийто масаж влияе благотворно на организма.

Второ. Тренировка на образното мислене, на емоциите, на въображението, на чувствата.

И. Сеченов пише, че мисълта е задържано движение. С други думи, мисълта определя готовността на тялото за бъдещо действие. Когато си кажем, че трябва да направим еди-какво си, в организма ни се активизира определена група мускули и постъпва съответното количество хормони, необходимо за реализация на замисъла. Това раздвижване представлява материалната част на мисловния процес.

Мисълта е мощен инструмент за въздействие върху организма. Както и емоциите ни. Отдавна е забелязано, че раните на победителя зарастват по-бързо, а потиснатото състояние води до бързо развитие на ужасни заболявания.

Да си представим лимон. Веднага усещаме кисел вкус в устата. Да се опитаме мислено да отхапем от лимона. Устата ни се пълни със слюнка. А сега да си въобразим грамаден паяк или скорпион, който пълзи към босия ни крак. Неприятно усещане, нали? Кракът ни неволно се дръпва, побиват ни студени тръпки. Това означава, че организмът ни е хвърлил в кръвта доза адреналин. Нашият организъм ни привежда в състояние на съответствие със ситуацията независимо дали тя е реална, или съществува само в представите ни.

И какво следва оттук? "Имам проблеми с черния дроб ще кажете вие, - а тук ми говорите за някакви паяци! Какво ме е грижа?!" Не бързайте с изводите. Ще започнем от малкото и ще тренираме образното си мислене, за да формираме у себе си ярък и ясен образ на здравето. Нашите чувства, усещания, мисли - това е програма за действие на вътрешните ни органи. Щом се научим да управляваме емоциите си, ще добием ключ за задействане на оздравителния механизъм.

Трето. Възпитание на волята. Работа с определени усещания.

Нашият организъм в никакъв случай не е стабилизирана твърда субстанция. Образно казано, той тече като река. Знае се например, че стомашната лигавица се обновява за 7-10 дни, кръвта- за 3-4 месеца, и т.н. Но ако организмът ни е река, мислите ни са нейното русло. Нашата цел е да насочим руслото в нужната посока (а именно към младостта и към здравето), тоест ще се наложи да проявим воля, която може и трябва да се тренира.

Ние живеем в тялото си като квартиранти и по съответния начин се отнасяме към онова, което става в него. Дошло е време да приватизираме временното си обиталище и да го стегнем като добри стопани. Първо да се огледаме. Какво става тук? Капят чешми, тоалетната е запушена, изметнали са се врати, прозорците са мръсни, отвсякъде духа. Няма да ни е лесно. Предстои ни много работа. "Ох-ох! - възкликвате вие. - Ами сега? Аз съм си мързел по природа!" Значи ще трябва да надвиете себе си, а това може да се направи само с волеви усилия. Освен това е много важно да се настроите на работна вълна и да повярвате в неизбежно предстоящия успех. Вярата в победата крепи човека и го изпълва с нови сили.

Не се стряскайте - надали ще ви се наложи лично да миете прозорците, да разчиствате боклуците и да отпушваше клозета. За щастие нашият организъм е прекрасен работяга. Трябва само да му дадем свобода и да го насочим откъде да започне.

Спомнете си приятния сърбеж на заздравяваща рана. Болното място боцка, обливат го студени и топли вълни. Ние ще се научим нарочно да създаваме у себе си тези усещания (топлина, бодеж, студ) и да ги насочваме към болния орган, като го масажираме и галим мислено -така както човек потърква ударено място, за да мине по-бързо.

Сега няколко думи за това, което ни очаква.

Оле в началната фаза на тренировките (след някой и друг ден) организмът ви ще пристъпи към капитален ремонт на болното място и здравата ще го разбута. Дръжте се - може да ви се стори, че болестта дори се изостря. За щастие това състояние обикновено отшумява на другия ден. Занапред ви предстоят по-приятни неща.

Много хора. минали учебен курс по настоящата методика, отбелязват, че по някое време душата им внезапно се изпълва с безусловна вяра в оздравяването и започва период на умиротворено очакване. Това чувство остава у пациента и се усилва с всеки изминал ден. Надявам се, че ще го изпитате и вие, ако сте внимателни, настойчиви и усърдни. Измъкването от болестта започва непосредствено след старта. При едни - след два-три дни, при други - след три-четири. Както се случи.

Учебният курс в аудиторията продължава 10 дни. През това време много от курсистите успяват да научат методиката и основните упражнения, по-нататък процесите на оздравяване и подмладяване започват да протичат много бързо, да не кажа лавинообразно.

За съжаление при самостоятелните занимания (само по книгата) темпото е по-ниско и обучението продължава поне 40 дни. Помощта на преподавателя сама по себе си е от много голямо значение, а и успехите на останалите мотивират курсиста. Но не се отчайвайте. Ако сте решили да се захванете самостоятелно, непременно ще успеете, само си пошепнете: мога да го направя!

В края на всеки цикъл занимания всеки път. Курсистите се променят - и външно, и вътрешно. Тези промени са невероятно впечатляващи. И как да не изпитам тих възторг, щом пред очите ми хората се избавят от болести, които понякога са ги мъчили десетилетия. Такива факти са документално фиксирани, те са потвърдени от клинични изследвания с най-модерна точна апаратура.

Забрани, заповеди, правила

Прочете тази част с изключително внимание. Не бива да започвате тренировките без детайлно вникване и вътрешно приемане на посочените изисквания.


Забрани

 1. Не избързвайте напред. През първите три-четири дни -
  никакви глобални съждения за себе си, за своето
  състояние и перспективи, както и за дадената методика.

 2. Не слушайте мърморковците, не се съветвайте с
  умниците.

 3. Не се разсейвайте по време на заниманията (дори да
  звъни телефонът).

 4. Не се превръщайте в механизъм. Помнете смисъла и
  целта. Тренировка заради самата тренировка е път
  заникъде.

 5. Не се пренапрягайте. Работете до появата на лека
  умора. Белег за пренатоварване е усещането за тежест в
  главата. В такъв случай трябва да намалите
  интензивността на упражненията.

 6. Не започвайте занимания, ако ви се спи.

 7. Не започвайте занимания, ако сте гладни или уморени.

 8. Мързелът и пасивността са недопустими. За тях няма
  оправдание.

9. Основен съвет - не се помайвайте. Не проточвайте процеса на оздравяване до безкрайност.

Заповеди

 1. Събуждайте се с чувство на радост, щастие, летеж.
  Останете целия ден в това състояние. Ако отначало
  това чувство не ви спохожда от само себе си, направете
  усилие да го предизвикате, като си спомняте най-
  прекрасни моменти от живота си.

 2. По време на заниманията трябва да усещате в главата
  си пълна лекота. Не позволявайте на мозъка си да
  анализира, да размишлява. Не възприемайте външна
  информация. Прочистете разума си от условности и
  ограничения.

Настройте се за пълно оздравяване. Увереността в победата помага за реализация на идеята ви повече от всичко друго. Не се отчайвайте, ако нещо не става. Доверете се на интуицията си, и тя ще ви подскаже какво трябва да се промени.

4. Забравете думата "болест", изхвърлете я от съзнанието
си. Повтаряйте си възможно най-често наум и гласно:

Аз съм здрав...

Аз съм щастлив,..

Аз съм млад...

Аз съм неуязвим...

Аз мога всичко...

 1. Винаги си представяйте, че сте такива, каквито искате да сте вътрешно и както искате да изглеждате външно.

 2. Отнасяйте се към себе си с обич и с уважение. Никога - дори мислено, не се самонападайте и самоунижавайте. Похвалвайте се и за най-малкото постижение. Помнете,
  че сте властелини на съдбата си и на телата си, а не аморфни жалки създания, които вечно чакат нечия милост и помощ.

И освен това помнете, че всички наши стремежи са насочени към реализиране на духовните сили, които самата природа е заложила у нас. Възстановяването на здравето, което ни отваря вратите към страната на неувяхващата младост, е само етап по дългия ни път към съвършенството. Оздравяването ще дойде един вид пътьом, но не по магичен начин. Трябва да се движим към него стъпка подир стъпка, прилежно да изучаваме учебния материал и да усложняваме тренировките. Нека повторим, че процесът на излекуване винаги се съпътства от известна активизация на болестта. При хипертония са възможни кратковременни кризи, при пикочни камъни - бъбречни колики. Помнете, че подобно изостряне на болестта свидетелства за начало на оздравяването.

Ето какво подсказва, че имаме позитивно развитие:

 • повишена температура в областта на болния орган с
  възможно незначително общо повишаване на
  температурата;

 • поява на приятно пулсиране в областта на болния
  орган;

 • леки бодежи, слабо парене, подръпване;

 • приятен лек сърбеж, както при зарастване на рана;

 • изострено чувство за глад, повишен апетит,
  подобряване дейността на стомашно-чревния тракт
  (организмът се нуждае от "строителни материали");

 • повишена сънливост;

 • при бързо нормализиране на кръвното са възможни
  кратковременни главоболия.

Самостоятелните занимания не бива да продължават повече от един час дневно при усвояването на методиката (първите 7-10 дни), после им отделете по 30-40 минути дневно. Заниманията са 3-5 пъти седмично (почивката е два поредни дни). Продължителността и режимът за по-нататъшни тренировки се определя според показателите. Загрявката е максимум 15 минути.

Прекаляването с тренировките и пренапрежението са недопустими. В дадения случай "от много глава боли". Признаците са: безсъние, раздразнителност, главоболие. Неприятностите приключват веднага щом намалим натоварването.

Хора под лекарско наблюдение в никакъв случай не бива да намаляват самоволно лекарствените си дози, камо ли да спират лекарствата си. Това може да стане само след консултация с лекуващия ви лекар. Предупреждението засяга най-вече хора с хипертония, с бронхиална астма или със захарен диабет, а също и такива, които взимат хормонални препарати.

Бързото подобряване на състоянието още не означава излекуване. Подгответе се за методично изкореняване на болестта. Движението към целта трябва да стане стъпка по стъпка, в никакъв случай не прескачайте стъпалата. Това предупреждение е насочено най-вече към младите максималисти.

Да изброим основните насоки, в които ще работим.

 1. Възстановяване на душевното равновесие чрез
  тренировка на емоциите, на чувствата, на
  въображението; възпитание в самоконтрол и
  запазването му завинаги.

 2. Тренинг на потиснатите способности на организма за
  саморегулация и самовъзстановяване (подмладяване).
  Включване на самооздравителния механизъм.

 3. Повишаване съпротивителните сили на организма:


 • укрепване на имунната система;

 • нормализиране обмяната на веществата;

 • нормализиране дейността на нервната система и на
  психиката;

- възстановяване на сексуалната потентност и
постигане на хармония в интимните отношения.

 1. Подобряване (възстановяване) функциите на сетивата:
  зрение, слух, обоняние.

 2. Премахване на много видове последици от травми,
  операции или заболявания: белези, шевове, подутини,
  стрий, пигментни петна (с изключение на бенките).

 3. Подмладяване на лицето и шията.

 4. Възпитание на воля за постигане на целите. Стартова
  нагласа: в най-кратък срок (не повече от месец и
  половина-два) да възстановите нездравия орган, както
  и целия си организъм.

 5. Нормализиране на теглото,

 6. За жените - гинекологичен медитативен автомасаж
  (свиване на матката), подобряване формата на гърдите.


Преди да пристъпите към следващия урок, си подгответе дневник и се настройте задължително да

изпълнявате следното.

 1. Още утре накратко фиксирайте в дневника изходното
  си състояние и после (до края на курса) отбелязвайте
  всички промени, които ви се случват. Не разчитайте на
  паметта си. Знам от опит, че курсисти, които не си
  водят записки, започват да си объркват представите
  още след първите 2-3 дни.

 2. Всекидневно контролирайте състоянието на утринната
  си урина. Напълнете чист буркан и опишете цвета,
  прозрачността, количеството, има ли утайка (след
  престой 10-15 минути). Данните непременно
  записвайте в дневника си.

 3. Два пъти дневно непременно правете водни
  процедури. Сутрин - разбуждаш душ или изтриване с
  груба мокра топла кърпа, докато кожата не се зачерви
  и не почувствате парене. Вечер — топъл душ -
  успокояваш, отпускаш. Тези процедури освен
  оздравителното си значение ще помагат на кожата ви
  да се справя с нарасналото натоварване, защото по
  време на заниманията, особено първите дни,
  очистващият ви механизъм рязко ще се активира и ще
  започне да работи с пълна мощност. Къпането
  донякъде ще ви спаси от неприятното потене, което
  през първите дни може да се усили.

 4. Сутрин на гладно и вечер преди лягане непременно
  изпивайте до една чаша приятно гореща (като чая.
  който пиете) преварена вода. Това е необходимо за
  нормализиране дейността на стомашно-чревния тракт.

 5. В дневника със свои думи формулирайте целта си -
  вашата цел. Не изброявайте всичките си болежки и
  диагнози. Забравете ги. Пишете в положителна форма:
  след някое си време ще съм наред с еди кое си.


Например: "Зрението ми ще се възстанови напълно след 10 дни." Или: "Черният ми дроб на 8-ия ден ще функционира нормално." Изчислявайте тези срокове, като изхождате от факта, че целият курс е 40 (плюс-минус 5) дни (виж "План за бъдеща работа" в 12-и урок).

Разделете на етапи предстоящата работа. Нека са например три.

I етап - усвояване на методиката, включване на
очистващия механизъм. (Това е подготвителен етап, но за
вас е най-важният. С него полагате основите на бъдещия
успех.)

II етап - усвояване на основните упражнения.
Начало на оздравяването с последващ лавинообразен
процес на подобряване на самочувствието.

III етап - фиксиране на постигнатото и начало на
биологичното подмладяване.

Запомнете: за успешно постигане на целта дадената методика трябва да се усвоява последователно, без да се прескача и без да се прибавя нищо към предложеното.

И последно. Винаги леко вдигайте летвата, когато се готвите да превземете поредното препятствие. Точно между "отлично" и "удовлетворително" се намира онзи здрав резерв, който никога не е в повече. Няма да дойде в повече и за вашия организъм.
Втори урок

1. Загрявка:

 • автомануален комплекс (масаж на биологично
  активните точки на главата);

 • упражнения за гръбнака;

 • упражнения за ставите на ръцете и на краката. 1. Дихателна медитативна гимнастика.


На този етап ви се предлага да овладеете комплекс от

най-полезни упражнения, специално подбрани за курса по подмладяване на организма. Тъй като всяко следващо занимание ще започвате именно от него, по-нататък този комплекс ще се нарича просто "загрявка".

Масажът на биологично активните точки на главата не изисква никакви специални умения и е достъпен за всекиго. Той е разработен и утвърден в базата на Института по ориенталистика към Академията на науките на Узбекистан и при цялата си елементарност има невероятна ефективност. Много скоро ще се убедите в това от собствен опит. Например хора с намалено обоняние още след първата минута въздействие върху съответната точка започват ясно да различават миризмите. Такъв масаж е незаменим при синузит на горната челюст, при фарингит, при безсъние и пр.

Защо въздействието върху някакви си незнайни точки повлиява функциите на сложно устроени органи? Защото, както вече казахме, човешкият организъм е цялостна и взаимосвързана система.

Освен това в биологично активните места на тялото ни има много повече рецептори, отколкото в други, там се намират повече клетки, изработващи биологично активни вещества, чието форсиране рефлекторно стимулира един или друг орган. Често през активната точка минава нерв или кръвоносен съд, заобиколен от нервни влакна. Знае се, че размерите на тези точки и електрическите им параметри се променят при резките промени на времето или по време на сън, а също така зависят от общото състояние на организма. 13 екстремни ситуации (например болест) диаметърът на точката може значително да се увеличи - до 1 сантиметър и повече.

Ще съчетаем въздействието върху биологично активните точки с други упражнения, подбрани по много строги критерии. Те са предназначени най-вече за гръбнака. Толкова са лесни, че в началото на практиката ми понякога се съмнявах дали ще има някаква полза от тях. Обаче успехът надмина всичките ми очаквания.

Нека споменем кошмара на градските (малко подвижни) жители - остеохондрозата. Днес гарантирано лекуваме това заболяване. Анкета сред бивши курсисти, две години след обучението, показа, че 90 процента от тях дори не си спомнят проблема. А защо 10 процента пак страдат от остеохондроза? Много просто - защото мързелът не прощава. След като са постигнали облекчение, те са решили, че всичко е наред и са спрели профилактичните загрявки, за да се върнат към предишния си начин на живот. И наказанието ги е сполетяло.

Мнозина смятат остеохондрозата за досадно, но не много сериозно заболяване. Не забравяйте, нелекуваната остеохондроза води до различни невралгии, до радикулит, а понякога и до сколиоза. Практически всичките ни вътрешни органи се управляват по нервните канали от гръбначния мозък. Това е добре показано на рис. 1. Ако гръбнакът има заболяване, притискането на нервните окончания затруднява функционирането на един или на друг жизненоважен участък в организма и това на свой ред провокира развитието на различни болестотворни процеси.

Следователно може да се каже, че гръбнакът е не само основната част от арматурата на тялото ни, но и стожер на здравето. Трябва да му треперим и да се отнасяме с уважение към него, редовно да го поддържаме в "спортна форма" със съответните тренировки. Две думи за един интересен ефект от упражненията. След постоянните тренировки курсистите видимо порастват. Естествено не става дума за порастване в биологичния смисъл, а възстановената еластичност на между прешленните дискове връща някогашната форма на гръбнака. Човек не се прегърбва и изглежда по-висок. Упражненията за загрявка имат предимството да са абсолютно безопасни. Те са много лесни и прилича! на обикновена сутрешна гимнастика. Но... не бързайте с изводите, приликата е само външна. И не се пренатоварвайте, защото всичките ви усилия ще отидат на вятъра.
Рис. 1. Разположение на биологично активните точки


Автомануален комплекс

Масажът на биологично активните точки на главата и най-вече на лицето се прави с три пръста - с показалеца, със средния и с безименния. На рис. 2 е показано положението им. Може да ползвате и само един пръст (рис. 3).

С пръстите не се натиска, а леко с възглавничките се масажира нужното място. Посоката на въздействие е абсолютно вертикална - без разтъркващи движения. Силата на въздействие трябва да е такава, че усещането да е между болезнено и приятно.

Активните движения стимулират кръвообращението в крайчеца на пръстите и активизират кръвотока в други части на тялото. Тъй като нервните окончания на пръстите са непосредствено свързани с мозъка, дейността им подпомага успокояването на психиката и дори предпазва от мозъчна склероза.

Рис. 3. Правилна насока при натиск върху биологично активните точки

Неслучайно в Ориента имат навика да премятат броеница, а в Китай въртят в ръка орехи и потриват ръце.

Препоръчителният масаж на главата и лицето е предназначен за общо стимулиращо въздействие, което да подготви организма за основните упражнения.

Масажът на многофункционалните точки подобрява мозъчното кръвообращение. Усилва движението на лимфната течност (което регулира кръвното налягане), активизира структурите на подкоровите образувания (хипоталамус, хипофиза, ретикуларна и лимбична система), които отговарят за така нареченото подсъзнание, където протичат процесите, свързани с медитацията и интуицията. От тези структури зависи всичко, което ни се случва, включително поведението и емоционалното ни състояние.

Рис. 4. Биологично активни точки на главата

Да разгледаме внимателно рис. 4. и да пристъпим към масажа (по 8-10 движения във всяка точка. Правим го в следния ред:

 1. точката на челото между веждите ("третото око");

 2. симетричните точки, встрани от ноздрите (масажът
  им възстановява обонянието);

 3. точката по централната вертикална ос, в която се
  разполовява разстоянието от долната устна до горната
  линия на брадичката;

 4. симетричните точки по слепоочията;

точките, малко над чертата на косата отзад, в ямката при външния край на трапецовидния мускул (където се усеща вдлъбнатина);

 1. точките между външния ушен канал и края на долно челюстното съединение.


Масаж на ушните миди

Да разгледаме внимателно рис. 5. Виждаме ушна мида с посочени върху нея всички по-известни проекции на различните органи и участъци от човешкия организъм. Върху дясната мида обикновено се намират точките на органите, разположени вдясно, върху лявата - на разположените вляво органи, но има и хора с кръстосано разположение на точките.

Ушната мида е много интересен участък от тялото. Днес са известни 170 биологично активни точки, разположени върху твърде малката й повърхност. При това точки с по-ниско електрокожно съпротивление не се откриват при нормално състояние на организма - те се проявяват само при развитие на патологични процеси

С търсенето на тези точки се занимава аурикулодиагностиката. Въздействието върху тях лекува и прогонва болестта. Понякога тези точки проличават от зачервяването (побеляването) на част от ушната мида, понякога съответното място на ухото се лющи или боли при натискане.

 1. Ухото се инервира (свързва) с нервните влакна на шийния плексус (преплитане), а също с троичния, лицевия, езиково гълтачния и блуждаещия нерв. Богатата инервация осигурява богатство от реакции при външно дразнение. Накратко казано, трябва внимателно и с голям пиетет да се отнасяме към ушите си. И естествено с голямо прилежание да ги масажираме (така че да се зачервят, да "пламнат от удоволствие").

Рис. 5. Проекции на области и органи върху ушната мида.

(Иглоукалывание, М., Медицина, 1988)

1. пръсти на крака, глезен; 2. матка; 3. седалищен нерв; 4. дебело черво; 5. апендикс; 6. тънко черво; 7. диафрагма; 8. уста; 9. трахея; 10. сърце; 11. бели дробове; 12. трите части на туловището; 13 зрение; 14 език; 15. очи; 16. китка; 17. корен на китката; 18. коляно; 19. бъбреци; 20. корем; 21. панкреас; 22. лакът; 23. черен дроб; 24. рамо; 25. област на гърдите, 26. стомах; 27. далак; 28. шиен сегмент на гръбнака; 29. раменна става; 30. плешка; 31. шия; 32. точка тхан мон; 33 седалище;34. хемороиди; 35. външни попови органи; 36. пикочен канал; 37. долна част на правото черво; 38. хранопровод, 39. връх на хрущяла пред ушния канап; 40. гърло; 41. нос; 42. надбъбречна жлеза; 43. носна кухина; 44. зрение; 45. тестис; 46. точка на регулиране на дишането; 47 чело; 48, 49. аналгетични точки; 50. вътрешно ухо; 51. сливици; 52. хипотензивна канавка; 53. главоболие; 54. бъбреци; 55. сърце; 56. долен крайник; 57. задна повърхност на ушната мида.


Ще действаме в следния ред, извършвайки по 8-10 движения.

1. Подръпваме с умерена сила висулката на ухото надолу.

2. Подръпваме ушната мида нагоре от слуховия канал.

3. Подръпваме средната част на ушната мида навън от ушния канал.

4. Правим кръгови движения на ушната мида по часовниковата стрелка.

5. Правим кръгови движения на ушната мида, обратно на часовниковата стрелка.

След като поработим добре с всяка ушна мида. правим лек успокояващ масаж на лицето с длани (по начин, който обикновено ви помага да преодолеете умората).

Ще отбележа, че по ходилата също имаме голямо количество активни точки и зони, които отговарят за различни органи и участъци в организма.

Така че, ако потичате боси по росата, това не само ще ви напомни за детството, но и ще ви подейства здравословно. Помъчете се да ходите боси колкото се може по-често, от време на време масажирайте ходилата.


Упражнения за очите

Те също идват от народната медицина и са полезни при неврози, при хипертонии и повишено вътре черепно налягане.

Работим (непременно!) без напрежение, свободно, без да примижаваме. Всяко движение повтаряме по 8-10 пъти.

1. Вертикални движения. Очите се завъртат нагоре (сякаш се мъчим да видим отвътре собственото си теме), после надолу ("да видим" гръкляна).

2. Хоризонтални движения. Очите се завъртат наляво и надясно, движенията са леки, игриви.

3. Кръгови движения с очи - отначало по часовниковата стрелка, после обратно.


Упражнения за гръбначния стълб

Застоялият начин на живот ни заплашва с много неприятности. Една от тях е деформацията на междупрешленните дискове. Кръвоснабдяването в заобикалящите ги тъкани се влошава и гръбначният стълб се сковава. Много хора с годините губят до няколко сантиметра височина, някои старци направо се препъват надве. Да запазим гъвкав гръбнака си, означава да запазим младостта и здравето. Нали към това се стремим. Затова да проявим усърдие и прилежание в усвояването на този материал.

Курсисти с травми на гръбнака, както и хора с операции в тази област, трябва да са пределно внимателни и предпазливи.

Преди да започнем тренировката, да разделим гръбнака на сегменти: шиен. горен гръден, долен гръден и поясен. Ще тренираме всяка част (или няколко части), като насочваме към нея цялото си внимание и се мъчим да задържим другите неподвижни. Основните движения са следните: сгъване - разгъване, компресия-декомпресия (свиване и отпускане); усукване -разсукване. Всяко движение се изпълнява по 8-10 пъти. От еднотипните упражнения избираме по едно-две за всяка тренировка.

Дишаме само през носа, за да упражняваме лигавицата и кръвоносните съдове. Така подобряваме рефлекторния приток на кръв към мозъка. Който диша през носа, мисли по-добре. Освен това кислородът в синусите се йонизира (става отрицателно зареден), а в кръвта се усвоява само такъв кислород.

Ако гръбнакът не е здрав, тренировките развиват мускулен корсет, който го предпазва от прекалени сгъвания. Извежданията и обръщанията масажират междупрешленните дискове, хрущялите и прилежащите сухожилия и ставни капсули. Те по-добре се кръвоснабдяват, стават еластични, предпазват се от изхабяване и постепенно се излекуват. Да, излекуват се въпреки присъдата на официалната медицина. Необратимото става обратимо. Солите в ставите се смилат, а и да се отлагат, това не става върху триещите се повърхности, а встрани, без да пречи на движенията (което нагледно се потвърждава от рентгеновите снимки).

В процеса на тренировките прешлените се наместват в правилно положение и деформираните хрущяли нарастват. Хрущялите имат изумителна способност за възстановяване. Човек може да си "отгледа" млад гръбнак независимо от възрастта.

Чрез разтягането на гръбнака фактически се подобрява функцията на всички вътрешни органи. Освен това всяко упражнение изпълнява свои целеви задачи. Позицията "лък" например работи активно срещу главоболието, срещу умората на очите и срещу стомашни проблеми.

Упражненията за шията тренират вестибуларния апарат, премахват световъртежа, помагат против морска болест, което е особено важно, ако ви прилошава при пътуване. От тези упражнения ще започнем тренировката.

Шиен сегмент на гръбнака

1. "Чистене на перцата". Брадичката се спуска надолу, докосвайки гърдите. Главата естествено следва брадичката. Шията е леко напрегната. Птичка си чисти перцата.

2. "Костенурка". Главата плавно се отмята назад, тилът докосва гърба. В тази позиция се опитваме да я свием вертикално в раменете. Следва плавен наклон на главата напред. По същия начин съвсем вертикално я свиваме в раменете. Брадичката е притисната в гърдите, нейната свръхзадача е да докосне пъпа. Отначало работим без усилие, после с леко напрежение. Правим по 8-10 движения във всяка посока.

3. Наклони на главата надясно и наляво с неподвижни рамене. Гръбнакът от опашната кост до гърба постоянно е прав. Движенията са плавни, раменете са абсолютно неподвижни. Накланяме глава и се опитваме без усилие да докоснем с ухо рамото (8-10 движения във всяка посока). Не се притеснявайте, ако не можете да постигнете целта. След време ще го правите с лекота.

4. "Кученце". Представете си, че през носа и през тила ви минава неподвижна ос. Започваме да въртим глава спрямо нея (все едно около носа). Брадичката се вдига странично нагоре. Кученцето слуша гласа на своя господар. Упражнението се прави в три варианта:

с изправена глава;

с наведена напред глава;

с отметната назад глава.

5. "Сова". Главата е изправена (в една плоскост с гърба). Бавно местим поглед надясно или наляво и въртим глава в посока на очите, сякаш се опитваме да видим какво става зад гърба ни. С всяко обръщане се опитвайте да отвоювате още по един-два милиметра, но без особени усилия. Не забравяйте, че все пак не сте сова. Във всяка посока правим по 8-10 движения.

6. "Тиква". Кръгови движения на главата, обединяващи предишните упражнения. Шията е като дръжка на тиква. Главата е тиквата, която се търкаля по раменете. Без пренапрягане, но с необходимото усилие на шийните мускули изпълняваме последователно усвоените елементи. "Чистим перцата", докосваме с

ухо рамото, "костенурка" - брадичката докосва гърдите, стремим се да стигнем пъпа, после докосваме с ухо другото рамо, след това тилът тръгва към гърба -свиваме глава в раменете като в коруба, и продължаваме към другото рамо.

Горен гръден сегмент на гръбнака

1. "Намръщен таралеж". Раменете са напред, брадичката сочи към гърдите, ръцете са пред гърдите, дланите обхващат лактите. Кръстът е неподвижен. Долепваме брадичка към гърдите и както е притисната, я плъзваме надолу към пъпа. Горната част на гръбнака трябва да се огъне като лък. Същевременно раменете с леко напрежение се движат напред едно към друго. Представяме си. че на гърба - от врата до плешките -имаме таралежови игли. Ежко е недоволен, цял се е наежил. Концентрираме вниманието си върху горната гръдна част от гръбнака. Опитваме се хубаво да я огънем. Без да спираме, започваме обратно движение. Главата е отметната назад, тилът докосва гърба. Движим главата си надолу и се опитваме да долепим плешки, но без да вдигаме рамене. В това положение се мъчим да огънем горната част на гърба.

2. "Везна", Китките са полусвити върху раменете. Едното рамо се движи нагоре, другото - надолу, като главата леко се накланя в същата посока. Огъваме гръбнака в горната гръдна част и непрекъснато се мъчим да усилим огъването. Правим същото и в другата посока. Вниманието ни е приковано към гръбнака. Започваме да изпитваме удоволствие от движенията. Дишаме свободно. При изходната позиция в началото на упражнението издишаме; при връщане към нея - вдишваме.

3. Вдигане и спускане на раменете. Главата е неподвижна, гърбът е изправен, ръцете са по шевовете. Отпускаме раменете, спускаме ръцете надолу, в крайния момент увеличаваме усилието. После вдигаме раменете докрай, и пак увеличаваме усилието. След 5-6 тренировки ще се убедите, че амплитудата на движенията ви расте.

4. "Влакче". Да си представим, че сме локомотивът. Ръцете ни са спуснати по шевовете, като раменете ни са колелата. Потегляме постепенно, без да бързаме, разширяваме кръговите движения. По един оборот в секунда и без пъшкане! Дишаме равномерно, спокойно. Вниманието ни е концентрирано върху гръбнака.

5. Наклони наляво и надясно (ръце по шевовете). Упражнението се прави в изправено положение. Ръцете плътно са притиснати към тялото. Започваме да правим наклони, като не отлепяме ръце от тялото, плъзгаме ги надолу и нагоре. Свръхзадачата (естествено невъзможна) е да докоснем с пръсти стъпалата си. Разковничето е в това, че при фиксиране на ръцете в положение "по шевовете" горната част на гръбнака, която тренираме, се огъва. Правим по 10 движения във всяка посока. При наклон издишваме, при изправяне вдишваме.

6. "Пружина". Гръбнакът е изправен. В тази позиция (тазът е съвсем неподвижен):

свиваме гръбнака като пружина;

разтягаме го.

7. Усукване. Гръбнакът е съвсем неподвижен с изключение на горния гръден сегмент. Гледаме напред, китките са върху раменете, в това положение се опитваме да завъртим нефиксираната част от гръбнака вляво и вдясно, всеки път се мъчим леко да увеличим дъгата.


Долен гръден сегмент на гръбнака

1. "Голям намръщен таралеж". Правим го като упражнението "Намръщен таралеж", но си представяме, че сме с игли от врата до кръста. Тазът е неподвижен.

2. Наклони напред н назад. Сядаме на стол (или на земята). С ръце се държим за седалката и се опитваме да забием нос в пъпа си, на вдишване гърбът се изправя. Всяко движение продължава 5-6 секунди. Правим 8-10 движения без сериозни усилия. При наклона назад гръбнакът се извива напред. Опитваме се да опрем тила в задника. Два пъти по 8-10 движения.

3. "Влак". Кръгови движения на раменните стави, но движим и гръбнака, изпълняваме няколко упражнения в следния ред: "таралеж", после "стегната пружина", след това обратно движение - огъваме гръбнака напред, "разтегната пружина". Раменните стави се въртят напред. Правим същото упражнение, но въртим раменните стави назад.

4. "Лък". С юмруци подпираме гърба в областта на бъбреците. Мъчим се максимално да сближим лактите, представяме си, че юмруците ни се забиват все по-дълбоко в тялото. Гръбнакът се извива като опънат лък {стрелите са юмруците ни). С други думи, сякаш се опитваме да направим мост. В това положение се мъчим още малко да огънем гръбнака. Обратно движение. Започваме да се навеждаме, огъваме долния гръден сегмент на гръбнака в обратната посока. В крайната фаза се мъчим да го огънем още малко.

5. "Голяма везна". Лявата ръка е на тила, дясната -надолу. В това положение правим наклони надясно, после по аналогичен начин наляво, всеки път с допълнително усилие.

6. Завъртане на гръбнака по оста му. Внимателно прочетете описанието. Правим упражнението в седнало положение. Гърбът и главата са изправени и са в една плоскост. Обръщаме раменете и главата надясно. Внимавайте, тук започва основното! Извърнати докрай, правим допълнителни леки движения с усилие за още няколко сантиметра. После правим същото упражнение като се завъртваме наляво. Не задържаме дъх, дишаме свободно.

7. Усукване. Тазът е неподвижен, китките са на раменете. От тази позиция започваме усукването. Извръщаме очи в едната посока, сякаш да видим какво става отзад, после обръщаме и главата, след това и раменния пояс. Амплитудата на усукване не е голяма, но с всяко движение леко увеличаваме ъгъла на извъртане. По този начин изпълняваме три вида усукване:

а) изправени;

б) с наклон напред (около 45 градуса);

в) с наклон назад.


Поясен сегмент на гръбнака

1. "Скиор" ("Кънкьор"). Ръцете са отзад на кръста. Гърбът е изправен, гледаме напред. От тази позиция започваме навеждане напред, все повече разтягаме поясните мускули.

2. "Мост". Първо навеждаме напред главата, после шията, после гърба (целият гръбнак е изправен). Накланяме се все по-ниско. В обратен ред се връщаме в изходно положение: разгъваме първо поясния сегмент и т.н.

3. Огъваме в изправено положение. Разкрачен стоеж, юмруците подпират бъбречната област, лактите са максимално сближени. Щом опрем юмруци в кръста, започваме постепенно да се огъваме назад. Първо движим главата, после поетапно гърба. Тялото е като везна, окачена на оста "лакът - юмрук". Главата и гърбът са едното рамо на вечната, долната част на тялото и краката - другото. Огъвате цялото тяло, не задържате дишането, тилът се движи към петите. Щом усетим, че по-нататъшен наклон е невъзможен, пристъпваме към основния процес - правим 8-10 постъпателни движения с цел да спечелим още няколко сантиметра. Изпълняваме упражнението два пъти, не сгъваме колената.

4. фронтален наклон в седнало положение. Задачата ни е да докоснем с нос коленете си. Ръцете са на бедрата, започваме наклона. Щом стигнем докрай, както винаги, полагаме усилие да спечелим още няколко сантиметра. Правим три наклона - към дясното коляно. към пода между коленете, към лявото коляно, всичко това -- 8-10 пъти. Не се притеснявайте, ако първоначално целта ви се стори непостижима. Когато с лекота започнем да стигаме до коленете, ще опитаме "да клъвнем" пода.

5. Наклони назад с вдигнати ръце. Работим изправени. Разкрачен стоеж, ръцете са захванати над главата. Дишаме свободно. Тренираме целия гръбнак. Без да сгъваме колене, започваме да се отмятаме назад. Щом стигнем докрай, правим допълнително усилие. Вниманието е концентрирано върху гръбнака. Правим 8-10 движения. Изпълняваме упражнението два пъти.

6. Странични наклони. Едната ръка се опъва нагоре като продължение на гръбнака, другата се спуска надолу с цел да хване петата. Накланяме се на една страна все по-ниско и по-ниско. С допълнително усилие разтегляме гръбнака в поясната част. Правим същото упражнение в обратната посока.

7. "Оглед на петите". Обръщаме се през лявото рамо и леко огънати назад, правим постъпателни движения с цел да огледаме дясната пета от външната страна. Краката са неподвижни. По съшия начин правим "оглед" на лявата пета. Вниманието е концентрирано върху гръбнака! Във всяка посока се обръщаме по 15 пъти. Дишаме свободно.

8. Наклони с обръщане на раменете. Седим с леко разкрачени крака и длани на гърдите. Накланяме се напред с усилие да достигнем с дясното рамо дясното коляно (10 пъти), после - с лявото рамо лявото коляно. Следва прав наклон - двете рамена към пода. Опитвайте максимално да извъртате раменете. След време опитайте с гръб "да докоснете" коляното. Не се напрягайте твърде много. По същия начин изпълняваме упражнението за вариант: раменете се опитват да стигнат до пръстите на краката.

9. Усукване. Изпълнява се като предходното, но участва целият гръбнак. Правим го и по часовниковата стрелка, и обратно. Вертикално просто усукване. Поглеждаме встрани, следва движение на главата, на шията, на раменете, на целия гръбнак в същата посока. Тазът, краката и стъпалата са неподвижни. Китките са върху раменете. Коленете леко пружинират. С наклон напред. Гърбът е прав, главата е по оста на гръбнака. По-разкрачен стоеж, плешките леко са събрани, лактите - малко назад. С наклон назад. Изходно положение - "мост". Следва усукване в едната и в другата посока. Странично просто усукване. Накланяме се надясно и се усукваме надясно. Аналогично правим ляво усукване. Погледът се движи надолу и назад. Странично обратно. Наклон надясно, а усукване наляво. Погледът се плъзга по тавана и назад.

След упражненията с всяка част от гръбнака разпускаме с дихателни упражнения. На вдишване (раз-два) опъваме ръце нагоре, отпускаме ги (три-четири) -задържаме дишането; пак ги вдигаме (раз- два) -издишваме, спускаме (три-четири) - край на издишването. Правим го 3-5 пъти.

Полезно напомняне: тренираме с удоволствие, наслаждаваме се на себе си.
Упражнения за ставите на ръцете и на краката


Ръце

1. Китки:

а) свиване - отпускане (няколко пъти бързо);

б) завъртат се в двете посоки в лъчево-китковата става;

в) китките (вдигнати и с изправени пръсти) се огъват надясно-наляво, напред-назад.

2. Лакътни стави ("Арлекино"). Раменете и раменните стави са неподвижни, ръцете висят. Лактите свободно правят колебателни движения.

3. Раменни стави ("Самолетна перка"). Ръката свободно е отпусната, после започваме да я въртим във фронталната плоскост пред себе си (вие сте самолетът, ръката ви е перката). Ускоряваме темпото до появата на чувство за тежест (особено в китката). Тялото е леко изнесено, за да не засегнем гърдите. Въртим всяка ръка по часовниковата стрелка, после обратно.

Крака

1. Стъпала.

а) изтегляме предната част на стъпалото към себе си, и обратно, с леки постъпателни движения;

б) тъпчем, пристъпваме от крак на крак:

- на външните страни на стъпалата;

- на вътрешните страни на стъпалата;

- на пръсти;

- на пети;

в) с всяко стъпало последователно правим кръгови движения (в двете посоки).

2. Коленни стави (изправен стоеж, изпънати рамене):

а) коленете правят кръгови движения първо навътре. после навън (дланите са на коленете и сякаш подпомагат движенията);

б) краката се сгъват и разгъват (сякаш пружинират).

3. Тазобедрени стави:

а) вдигаме странично крака (на около 90 градуса) и правим леко колебателно движение с усилие да увеличим ъгъла;

б) вървим с изправени крака, стъпваме на цяло ходило, упражняваме таза.

Дихателна медитативна гимнастика

След като усвоихме основите на физическата подготовка на тялото, за възприемане на методиката трябва да овладеем навлизането в специална душевна нагласа, необходима за по-нататъшната ни успешна работа.

С думата медитация (от лат. - размисъл, съзерцание) днес се означава състояние на вглъбена съсредоточеност. То може да се постигне чрез отпускане на тялото, успокояване на емоциите и изолация от външни въздействия.

Според мен това определение е малко сухо. По-голяма образност откривам в следната сентенция.

Какво е молитвата? Състояние, в което ние говорим, а Господ ни слуша.

Какво е медитацията? Състояние, в което ние слушаме, а Господ ни говори.

Словата на Господ трябва да се слушат в тишина и спокойствие, с умиротворена, тоест с щастлива, душа. Какво се изисква? "Родил съм се. И това ми стига, за да съм щастлив!" - казва Алберт Айнщайн. Нека тази мисъл ни послужи за фар, осветяващ правилния път.

Сега да преминем към упражненията.

Седнете удобно, най добре на стол. Очите са затворени, гърбът е изправен, краката са полусвити, ръцете - на коленете (никакви "крак връз крак", това пречи). Тялото трябва да е приятно отпуснато. За целта последователно напрягаме и отпускаме всички групи мускули (на бедрата, на прасците, на предмишниците, на раменете, на гърба). Особено внимание обръщаме на лицевата мускулатура, която отговоря за мимиката, и на мускулите на очните ябълки - да се убедим, че миглите ни не трепкат. Основният признак за недостатъчно отпускане е напрежението в клепачите и лекото намръщване (напрежение на челните мускули).

Езикът не трябва да докосва устната кухина.

Сега се помъчете да насочите всичките си мисли към свободното равномерно дишане. Не бива да го забавяте умишлено или да се опитвате да постигнете равномерност по някакъв друг начин. Просто трябва добре да въздъхнете, да изпуснете въздуха и после да дишате спокойно, бавно, без да мислите за нищо. Примерно 6 секунди вдишване и 6 издишване с 2 секунди пауза между тях - това е нормата, до която рано или късно ще стигнете, но засега просто дишайте, без да броите секундите. След като успокоите дишането, вслушайте се в сърцебиенето си. То също е равномерно. Това става рефлекторно благодарение на вътрешната автокорекция, не зависи от волята ни.

Щом отпуснете тялото и успокоите дишането, обърнете внимание на мозъка. Ако в него се въртят ненужни мисли, незабавно ги изхвърлете - да се махат. Представете си кръг или квадрат и всяка ненужна мисъл отпращайте натам, в боклука, една след друга, докато територията не се разчисти.

Ако чувствате, че все пак не успявате да се съсредоточите, контролирайте дишането. Очите са затворени, тялото е отпуснато, при вдишването мислено произнасяйте "вди-и-ишване", при издишването - "изди-и-ишване". Насочете цялото си внимание към това, което правите в момента, следете движението на въздуха вътре във вас.

Ако тялото е отпуснато, дишането - спокойно, а мозъкът - освободен от мисли, съсредоточете вниманието си върху начина, по който въздухът преминава през носа ви. При всяко вдишване усещате прохлада, при всяко издишване - топлина. Толкова сме свикнали с тези усещания, че във всекидневието не ги забелязваме. Вашата задача е да ги възстановите и да ги направите по-силни.

После се опитайте да усетите как прохладата се спуска по надолу - до нивото на щитовидната жлеза, а топлината се вдига нагоре. Мислено наслагвате носоглътката върху щитовидната жлеза и си представяте, че дишането се осъществява там. Прохлада - топлина, прохлада - топлина... Усетете полагаемата ви се доза чисто удоволствие от факта, как прекрасно диша щитовидната ви жлеза. А сега пренесете дишането към диаграмата. Нека и тя подиша спокойно и безметежно.

Следващ етап. Ръцете са върху коленете, обърнете ги с дланите нагоре. Дишайте през дланите. На всяко вдишване чувствайте прохладата, на всяко издишване -топлината. След това се опитайте да дишате през ходилата.

После по избор насочете дишането към някой свой немного здрав орган (но не в областта на сърцето или на главата). Огледайте го с мислена грижовност, вдъхнете му настроението си.

Занапред ви предстои (не веднага, а постепенно, малко по малко) дълбоко в себе си да формирате радостния образ на младостта и никога повече да не се разделяте с него.

Спомнете си мириса на морския вятър, на горска поляна или на градина след дъжд (или си представете нещо, което лично при вас преборва умората и буди надежда). Не оставяйте това усещане да угасне и то след кратко време ще укрепне и озари целия ви живот.

А засега "се поразходете" из тялото си, с уважение и с обич огледайте сложното му устройство. Вие сте съвършени природни творения, вие сте млади и здрави и също тъй съвършени и млади са всичките ви органи. Разходете се бавно, без напрежение - тук не сте гости, а стопани. Вие ще решите какво трябва да се пооправи и къде да се лъсне.

Не се ядосвайте на себе си, не се упреквайте, ако отначало нещо не върви, и най-вече (повтарям) не се напрягайте. Което не стане днес, ще се получи утре, всичко е прекрасно, вие сте на прав път. Дори за малък плавателен съд е необходимо време да смени посоката, да се пребори с инерцията, а вие не сте някаква си лодчица, вие сте голям параход.


Сега да изброим наученото (приблизително, разбира се).

1. Автомануален комплекс (масаж на биологично активните точки на главата).

2. Упражнения за гръбнака.

3. Упражнения за ставите на ръцете и на краката.

4. Дихателна медитативна гимнастика.

Ако усвоите тази програма за един ден, нямате равни. Ако ви отнеме 2-3 дни, пак е много, много добре.Трети урок
1. Загрявка:

автомануален комплекс (масаж на биологично активните точки на главата);

упражнения за гръбнака;

упражнения за ставите на ръцете и на краката.

2. Дихателна медитативна гимнастика.

3. Тренировка на образното мислене.

4. Работа с Т-, Б- и С-усещанията (топлина, бодежи, студ).

5. Работа с емоциите (начален етап).


Заедно с останалите интересни неща, с които ще се

заемем в този урок, пред нас стои задачата да се научим да предизвикваме у себе си ключови усещания - за топлина, за бодежи, за студ, - което е невъзможно, без да имаме генералното усещане за вяра в себе си.

Започваме урока с автомануалния комплекс, после тренираме гръбнака, ставите и преминаваме към дихателната медитативна гимнастика. Всички следващи упражнения непременно се предшестват от тази загрявка.

Тренировка на образното мислене*

Трябва детайлно и колкото може по-ярко да си представим изброените по-долу образи. Правим го с удоволствие, затворили очи. съсредоточени и без да се разсейваме с нищо странично.

Зрителни образи

химикалка бавно пише името ви върху лист хартия;

химикалка рисува окръжност, триъгълник, квадрат;

отново окръжност, кръг, който се превръща в балон -отначало светлосив, после става бял. порозовява, става оранжев, сияен, прилича на слънце;

пред вас е любимото ви цвете, разгледайте го добре;

представете си хора, които обичате.

Сетивни образи

галите котка или куче - усетете козината;

ръкувате се с някого - усетете ръкостискането;

докосвате: първия сняг,

любимото си цвете, като внимавате да не го смачкате, дървесна кора, водна струя.

Опитайте се не само мислено да усетите докосването, но и да видите онова, което докосвате. Повторете упражнението.

Обонятелни образи

вдъхвате аромата на: любим парфюм, бензин,

любимо цвете, въздуха в борова гора, пушек от накладен огън, море.

Динамични образи (мислено си представяте движе­нията на тялото си)

карате кола;

упражнявате любим вид спорт (плуване, футбол и т.н,);

вървите, после тичате по плажа покрай линията на прибоя (мислено си представяте всяко движение на мускулите си).

Вкусови образи

ядете банан;

пиете айран;

наслаждавате се на любима храна и пиете любимо вино (усетете мислено не само вкуса, но и структурата на храната или на виното).

Слухови образи (очите ви непременно са затворени)

чувате:

шума на превозни средства,

шума на дъжда,

гласовете на играещи деца,

шума на вълна, която се плисва в брега,

камбанен звън, който бавно заглъхва в безмълвието.

Правим тренировката без напрежение. Всичко, с което работим, ни е приятно и познато. Фокусираме вниманието си само върху "обекта" на упражнението, без да се разсейваме. Щом свършим, анализираме в кое сме успели, в кое - не. Допълнително упражняваме онова, в което не сме успели от първия път.

Важното е да разберем, че в организма се тренира всичко онова, което рядко или неумело ползваме, което функционира пол възможностите си. Този принцип важи за всички звена, органи и системи в тялото ни.

Работа с Т-, Б- и С-усещания (топлина, бодежи, студ)

Правим упражнението поетапно, както се провежда в курса. Помъчете се да следвате установения ред, не пропускайте и не променяйте нищо по свое усмотрение, Не започвайте следващо упражнение, преди да усвоите предходното. Не бързайте. Ако не успеете за един ден. посветете на тренировките още един. но не повече.

Когато курсистът след проявено усърдие се оплаква, че нищо не става, причините може да са две. Той или прекалено вдига летвата и очаква много по-силни усещания, или прекалено се напряга, насилва организма си. Работете с чувство за вътрешна лекота, все едно е игра н помнете: ако правилно се упражнявате, ще почувствате подобрение. Дори на пръв поглед да не го забелязвате.

Най-важното: не налагайте своето, а искайте помощ от организма си, когато трябва да се появи нужният ви образ, плавно въртете копчето за настройка, сякаш търсите някаква радиостанция.

1. Топлина (Т)

Затваряме очи, напълно се отпускаме. Избираме произволно някоя слаба област в тялото (с изключение на сърцето и на главния мозък). Представяме си, че мястото започва да се затопля. Сякаш сме под чадър на плажа и сме оставили на силното слънце само това място от тялото си или сме се доближили до печката в зимна хижа, или пък топлим мястото пред камината.

Всеки си представя онова, което му е най-приятно и познато. Направете упражнението няколко пъти. Не бързайте. Не се насилвайте, а безкрайно деликатно помолете организма си да ви помогне.

Щом се появи усещането, опитайте да прецените за колко време сте постигнали успеха. Ако това ви отвлича и ви разсейва, се откажете, съсредоточете се да направите по-ярък образа на топлината.

2. Бодежи (Б)

Упражнението е аналогично с постигането на Т-усещане. Затваряме очи, отпускаме се, представяме си, че се е схванала някоя част от тялото ни и сега усещаме бодежи, като че ли се забиват хиляди иглички или чувстваме лек студ. Намерете образа на бодежите, който ви е най-близък.

Повторете упражнението няколко пъти. Работете бавно, с удоволствие, не забравяйте да се хвалите. Дори усещането за съвсем леки бодежи е успех. А за вас може би и норма.

3. Студ (С)

Действаме пак така, както в предишните случаи. Очите са затворени, тялото е отпуснато, избираме кое да е място (без главата и сърцето). Може същото, върху което се упражнявахте за Т или Б.

Повява хладен вятър, а това място не е защитено или е мокро след къпане, или сте допрели до него бучка лед.

Освежаващо усещане, нали? Намерете образ на студа, който ви е най-приятен.

Има още един ефективен начин да предизвикате достатъчно силни усещания за студ и топлина - чрез методите на медитативната дихателна гимнастика. Представете си, че прохладата на вдишвания въздух минава през мястото, което искате да охладите, или че издишаният въздух го стопля.

Понякога курсистите успяват да предизвикат у себе си комплексно чувство за топлина и бодежи (Т+Б) или за студ и бодежи (С+Б). Много добре, не се мъчете да ги разделяте. Този навик ще ви е от полза.

Работа с емоциите (начален етап)

Емоциите, както вече споменахме, влияят силно върху вътрешното ни състояние и като последица - върху външния ни вид. Следователно трябва да се научим да управляваме емоциите си. Как? На сегашния етап - чрез обратна връзка.

Ако емоциите повлияват външния ни вид, значи и външният ни вид трябва да повлиява емоциите. Актьорите прекрасно знаят това. Съвсем простички неща им помагат да навлязат в ролята.

Нека се превърнем в актьори. Да се помъчим да изиграем образа на нещастен човек. Играем честно, без превземки. отпуснали сме се и сме освободили мозъка си.

Прегърбете се, така че ръцете ви да увиснат. Сега си сложете маската на мъката. Краищата на устата са обърнати надолу, челото е сбърчено от скръб. Останете известно време така, заслушани в себе си. Какви мисли ви хрумват? Сигурно за нещо неприятно: спомени за стари обиди, загуби и грешки. А само допреди малко изобщо не бяхте мислили за подобни неща. Позата и мимиката ви подтикнаха към тях. В подсъзнанието ви протича негативен процес.

А сега се изправете, вдигнете глава, изпънете рамене. Дълбоко, с облекчение си поемете дъх, сякаш току-що сте отхвърлили тежко бреме. После? Виждам, че вече се усмихвате. Сигурно си спомняте нещо приятно, радостно и на душата ви е леко. Сигурен съм, че стойката и позата са ви подтикнали към тази радостна лекота.

Да усложним упражнението. Пак се превърнете в препатил нещастник. Прегърбете се, отпуснете глава, въздъхнете няколко пъти конвулсивно. Май изхлипахте, а очите ви неволно се насълзиха? Поплачете си. Спомнете си най-тежките разочарования и мъки. Отприщете онова, което се опитвахте да скриете дълбоко в съзнанието си. Плачете, плачете, няма нищо срамно, сълзите отмиват горчилките. Отпуснете се напълно! Спомнете си детските години! Опитайте се да заплачете безутешно като дете!

И стига толкова. Спрете. Спомнете си колко бързо пресъхват детските сълзи. Изправете се, изпънете рамене. Кажете сбогом на миналото - завинаги се разделяте с него. Поемете си дълбоко въздух. Усмихнете се на бъдещето. Вие сте спокойни, всичко е наред.

А сега опитайте да се засмеете. Смехът ви първо­начално е малко изкуствен. Няма значение. Смейте се, смейте се. Спомнете си някой забавен случай. И втори! И трети! Няма нужда да ровите в паметта си. тя сама ще ви ги предложи. Смейте се гласно, не се сдържайте, това също не е срамно. Смейте се като дете - безгрижно и от все сърце!

И пак внезапно се успокойте.

Тези резки преминавания от едно силно чувство към противоположното наричам принцип на махалото. Занапред ще се сблъсквате много пъти с това понятие.

За днес достатъчно. Оставете книгата, не поглеждайте по-нататъшните страници. Починете си, настройте се за утрешния ден. И той обещава много нови и интересни неща, а очакването на него хубаво само по себе си е много благотворно.

Четвърти урок

1. Загрявка:

автомануален комплекс (масаж на биологично активните точки на главата);

- упражнения за гръбнака;

- упражнения за ставите на ръцете и на краката.

2. Дихателна медитативна гимнастика.

3. Тренировка на емоциите (принцип на махалото). Създаване образа на младостта.

4. Работа с Т-, Б- и С-усещания. Постигане на приемлива сила (прегряването и преохлаждането са забранени).

5. Предизвикване на комплексни усещания (Т+Б, С+Б) в определени области и органи на тялото:

а) в долната част на тялото (до пъпа);

б) в гръбнака;

в) в ръцете и в раменния пояс;

г) в черния дроб и в бъбреците (включване на очистващия механизъм).Основната ни задача е да възстановим биологичната младост на нашия организъм. Лекуването на стари болежки е попътна задача, но не по-малко важна и осъществяването й трябва да се раздели на етапи. Нека се опитаме да разберем защо.

Страдалецът мечтае за изцеление, но болестта неспирно го мъчи. Какво му пречи да се избави от нея? Да изброим някои от причините.

Първо, целият натрупан опит от предишни разочарования, горчивите спомени за напразни усилия да изкорени болестта.

Второ, желанието да премахне страданията с един замах, тоест "да превземе крепостта с щурм".

Трето, неправилният начин на живот.

Този списък, както разбирате, е твърде кратък. Той може да заеме цялата книга и дори да се допише.

Но няма да се посвещаваме на такава неблагодарна задача. Да видим по-добре каква стратегия за борба с болестта ни предлагат лечителите от Изтока. Да вземем например заболяването на черния дроб. Защо ни боли черният дроб? Защото е задръстен от отровни шлаки. Той някак се справя с тях, но вече няма сили и време за себе си. Освен това болните ви черва никак не го подкрепят, отровите пътешестват из организма, поразяват и други органи, например бъбреците, и бъбреците също отказват да помагат. Болестта нараства като снежна топка, поразява нови и нови органи, все повече потиска способността на организма да се съпротивлява.

Какво ни казва източната медицина? Тя ни казва: започни от малкото, движи се постепенно към далечната цел. Не: лекувай черния дроб, не успокоявай с цярове болките, а премахни онова, което му пречи. Първо, "свали бремето", изхвърли вредните шлаки от организма, остави го поне малко да си почине. Второ, "умири бунтовния съсед". Оправи червата, нека сами си решават проблемите, а не да ги пробутват на други. Трето... Ще поговорим и за третото, но... малко по-късно.

Сигурно не съществува човек на земята, който да не е бил в планина. Ала малцина могат да се похвалят, че са изкатерили планински връх.

Пътят към върховете плаши мнозина, особено новаците - всяка скала им се вижда непристъпна. Обаче опитният знае как да победи страха. Той си казва: първо, ще стигна до онзи камък. Тихо-кротко, без да хабя много усилия, после ще се огледам и ще реша какво да правя нататък. Пътят "до онзи камък" не е дълъг и никак не е страшен. Човек се изкатерва до него и казва: "Добре, вече съм тук.И нищо ужасно не ми се случи. Я да се изкача до онзи еделвайс." Речено - сторено. Изкатерва склона, еделвайсът е красив. Човекът си почива, наслаждава се и на цветето, и на панорамната гледка. Краката му са посвикнали вече с катеренето, сега е добре да докуцука до онази примамлива зелена полянка. Леко му е на сърцето, страхът се е изпарил нанякъде. Той си казва: "Ако стигна - добре, ако не стигна - нищо лошо." Но дълбоко в душата си той вече знае, че ще стигне. И не само ще стигне, ами непременно ще продължи нататък и нататък, докато не се изкатери до върха на планината. А там - кой знае какви нови хоризонти ще му се разкрият!

Болестта е като планината. Излекуването е пътят към върха от тъмните пропасти, изпълнени със страх. Пътят непременно е разделен на етапи, та човек по-лесно да напредва и целта да не му изглежда недостижима. За да се движи от място до място в добро състояние на духа, запазил олимпийско спокойствие, а междувременно в дълбините на душата му да се разгаря сигурността в непременния успех. За внезапната поява на тази увереност, която изведнъж изпълва с вътрешната си светлина цялото същество на оздравяващия, говорят практически всичките ни курсисти. И казват, че именно това вътрешно сияние им е помогнало да се спасят от тегобата.

Но... да се върнем към болния черен дроб и да помислим как да му помогнем. Да се опитаме да стигнем до върха на същата онази планина, където в кристално ковчеже е скрит цярът. Първо, да си представим "километража" и без да ни смути разстоянието, нека да разделим уж невъзможната дистанция на лесно достъпни участъци.

1. Преди всичко да си припомним основните тези в нашата методика. Вече се уверихте, че за усвояването й не се изисква нищо свръхестествено. И дете ще се справи. Всъщност, когато започвате общия комплекс упражнения, наистина трябва да станете като детето -- с любознателни очи, с добро сърце и с чиста душа.

2. Сега да се заемем с шлаките, които мъчат не само черния дроб, но и целия организъм. Пускаме очистващия механизъм (още не знаем как, но скоро ще научим).

Пъх-пъх-пъх, механизмът заработва, конвейерната лента помъква боклука към сметището, а в организма ни потича чиста кръв. Всичките ни органи се освежават и казват в хор: "Благодаря!" Вече дишат с много по-голяма лекота. Самочувствието ни веднага се подобрява, ето ни вече при еделвайса, ние също можем спокойно да се порадваме на планинското цвете.

3. Щом посвикнем с новото състояние, нека погледнем с кой орган да се заемем, за да не ни отнеме много време и без кой знае какви усилия да покорим нова височина. Ето го, тук е, вечно кисел, мрачен, но много отзивчив, ако се погрижим за него. Досетихте ли се за какво говоря? За червата, разбира се. Разполагаме с цял куп много лесни и ефективни упражнения (скоро ще ги научим), които бързичко ще ги вкарат в добра спортна форма. Да започваме, без да губим време. И ето че нещата потръгват. Неприятностите отшумяват, червата функционират като часовник и подвикват на съседите зад плета: "Да ви помогнем ли?" Естествено че помощта се приема с готовност. Покорена е поредната кота.

4. Следващият проблем е да се нахранят гладните. Тоест да се пуснат в действие нови канали за захранване на органите с кръв. Това са капилярите (второто ни сърце). Притежаваме ги в огромни количества, но действащи са само 10 процента. Правим специални упражнения с Т-, Б- и С-усещанията и ето че цялата армада от малки корабчета се размърдва, събужда се и потегля с храна към всички точки на организма, а компютърът в главата ни започва по-добре да работи с информацията, която пристига от периферията. И съответно заповедите на главнокомандващия са къде — къде по-ясни. Мозъкът ни вече има възможност по­точно да координира работата на подчинените си.

5. Ситуацията "орел, рак и щука" лека полека отпада. Органите ни вече са заздравели и задружно теглят колата, помагайки си взаимно. С какво друго да се заемем? Ето с какво. Времето върви, човек живее и в процеса на дейността си невинаги успява да избегне сблъсъка с остри и твърди предмети. По тялото ни остават белези и петна, а и по вътрешните органи имаме следи от рани, които не виждаме. Белезите не са много красиви, а и ни състаряват. Да се опитаме да ги премахнем. Имаме прекрасна програма за целта (по-късно подробно ще се спрем на нея). Избираме най-досадния белег и работим върху него. След броени дни белегът изчезва, а с него и други -външни и вътрешни, и това много ще ни освежи. Впрочем какво става с черния ни дроб? Май се увлякохме и го забравихме. Черният ни дроб си трае. Чувства се добре, функционира и трупа резервна здравина, така че какво да го мислим?

6. Набирането на резервна здравина е последният отрязък от пътя ни към биологическата младост. Вече сме я имали в 8-10-кратни размери, но сме я пропилели. Замислете се колко вреда сме нанесли на организма си, та да пробием такава зашита! Постоянните упражнения и тренировки започват да ни се отразяват все по-добре. Тялото ни е все по-готово да откликва на желанията и стремежите ни. То всъщност само си знае какво да прави, само трябва да го настроим на нужната вълна. Процесът на оздравяване прилича също и на основен домашен ремонт. Отначало преценяваме обема работа, после си подготвяме нужните материали, след това махаме старата мазилка, старата боя, циклим пода, почистваме боклука, шпакловаме пукнатините и накрая боядисваме, лепим тапети. Нещата вървят едно след друго и не може да се смени редът на работата, защото няма да успеем нищо да ремонтираме, само ще увеличим хаоса. Ето защо е толкова важно етапното движение към успеха.

На първия урок се разбрахме да разделим работата на три етапа. Да поговорим за тях.

I етап - усвояване на методиката, включване на очистващия механизъм.

Както отбелязахме, това е подготвителен етап, но за нас е най-важният. Полагаме основите на бъдещия успех. Откъде да започнем?

Най напред забравете за диагнозата, която някога ви е поставяна. Не, не ви боли определен орган, а се руши целият дом. Защо? Защото сте се отнасяли като квартирант и не сте го стопанисвали както трябва. Запомнете, всяка болежка е приспособяване на организма към условията, в които сте го поставили. Не сменяйте един лек с друг - за да излекувате тялото, променете отношението си към него.

Ние знаем, че организмът е прекрасен работяга, но той е и много разбран работяга. Физически се подчинява на разума, физиологически - на подсъзнанието. Какви да ги дъвчи, ако разумът е затлачен с неверни представи, а подсъзнанието тъне в униние и в бъркотия? Ситуацията има само едно решение - трябва да проявим воля, тоест да подхванем съзнателно и методично разчистване на всичко, което пречи на душата и на тялото да постигнат естественото си единство. Трябва да се отървем от неверните представи, чрез физически и чрез медитативни упражнения да върнем на тялото някогашната му способност за самовъзстановяване и да пробудим заспалите сили на душата.

"Запази зеленото дърво в сърцето си и някой ден пойна птица ще свие в него гнездо" - гласи китайска пословица.

Зеленото дърво е образът на здравето, който трябва прилежно и усърдно да формираме дълбоко в себе си. Тогава птицата на неповяхващата младост ще се засели в короната му. Ще си помогнем с тренировки на емоциите и с работа с най-важните усещания (Т, Б, С). Планирайте заниманията в зависимост от реалните си възможности, но леко вдигнете летвата. Преодолявайте малки дистанции една подир друга.

По какви признаци ще разберем, че първият етап е приключен?


Можем да смятаме, че е напълно приключен, когато започнат да изчезват белезите. Понякога това става от само себе си - сигурен знак, че сте избрали верния път.

II етап - усвояване на основните упражнения.

Начало на оздравяването с последваш лавинообразен процес на подобряване на самочувствието и практическо изцеляване на всички органи.

Тук е важно да поддържате правилния курс на лодката си и да помните, че организмът ви послушно изпълнява програмата, която сте му дали. Всяка промяна в тази програма води до нарушения, след които ще трябва отново да започвате отначало. Внимателно проследявайте своето емоционално и вътрешно състояние, не давайте на организма си погрешни команди.

Таблицата, съставена въз основа на статистически данни, ще ви помогне да се ориентирате как вървят нещата. Ако програмата е правилно зададена, процесите на подобряване на зрението и на слуха заедно с процеса на изчезване на белезите трябва да протичат приблизително, както е посочено в таблица I.


Уроци

Подобряване на зрението и на слуха (в % към изходните данни)

Изчезване на белези (в % към изходните данни)

Трети

10- 15

пробни занимания

Четвърти

10-20

начало на изчезване

Пети

20-30

10-20

Шести

30-50

20-40

Седми

40-60

30-60

Осми

50-70

60-80-100

Девети

60-80

70-100

Десети

50-70

70-100 (остава само чертичка)Вторият етап плавно преминава в трети.

III етап - закрепване на постигнатото и начало на биологическото подмладяване.

Колелото е задвижено и се върти. Сега може дълго да продължи без наша помощ (колкото по-добре са смазани и напаснати детайлите, толкова повече). Но... няма вечни двигатели. Не забравяйте да "добавяте обороти" в механиката на здравето си.

Редовно правете профилактични загревки, работете при необходимост с ключовите усещания, най-важното -не губете бодрост на духа и желание да останете в ново придобитото състояние на неповяхваща младост. Това състояние не зависи нито от възрастта, нито от някакви външни условия, то зависи само от вас.

Сега, след тъй пространния, но необходим преамбюл, да преминем към самия урок. Днес имаме натоварена програма.

Първо, с присъщото ни прилежание да направим загрявката и дихателната медитативна гимнастика. Вече би трябвало да сте л запомнили, така че няма да се спираме на нея.

После да повторим упражненията за тренировка на емоциите, които научихме в предишния урок, и да пристъпим към усвояване на основните упражнения.

После тези, които имат нужда, ще пристъпят към подобряване на зрението си (слуха), а на дамите предстои запознанство с медитативния автомасаж на матката. Поясненията към тези занимания се намират във втората част на книгата.

Основни упражнения

(работа с Т-, Б-, С-усещанията)

В миналия урок се научихте да създавате ключовите усещания за топлина, за бодежи, за студ (Т, Б и С). Това определено ви направи по-уверени, нали? Освен това подобни занимания са чисто удоволствие. Нека се настроим на тази вълна и сега.

Нека се научим да предизвикваме тези усещания в набелязани области на тялото (рис. 6).

Рис. 6 Създаване на усещания за Т, Б и С в определени части на тялото

Долната част на тялото (до пъпа)

Създаваме образа на топлината. Намираме се на слънчев плаж, но тялото ни е скрито под голям чадър, или се наслаждаваме на спокойствие, отпуснати в топла вана... Намерете своя предметен образ на топлината, от който ви е най-лесно да извадите чисто Т-усещане. Не се насилвайте, не се напрягайте. Работете малко мързеливо, сякаш това е ваш мимолетен каприз или прищявка.

Задържаме усещането 30 секунди, повтаряме упражнението три пъти.

По същия начин си създаваме и задържаме по 30 секунди Б- и после С-усещане в съответната област на тялото. Работим с удоволствие. Влезли сте до кръста в хладна вода, после решавате да не продължавате по­ навътре. Излизате на брега и ви лъхва вятър... Ако създавате у себе си комплексни усещания Т+Б или С+Б, се поздравете, справяте се в рекордно кратки срокове.

Гръбнак

Започваме с топлина. Представете си, че гръбначният ви стълб се стопля отвътре, все едно топлината се спуска прешлен по прешлен до опашната кост - и се вдига обратно. Ширината на загряване е 10-15 сантиметра. Задържането на усещането е за 30 секунди.

Аналогично работим с бодежите, после със студа. Не забравяйте, че Б-усещането се предизвиква само между Т и С или се добавя към тях.

Ръце и раменен пояс

Първо, естествено започваме със затоплянето. Равномерно изпълваме с топлина тази област от тялото, но в никакъв случай и сърцето - мислено го заобикаляме. Задържаме усещането Т 30 секунди. После аналогично работим с Б и С-

Напомняне. Правим всички упражнения със затворени очи, съвсем отпуснати. Изхвърляме страничните мисли във въображаемия кръг или квадрат като в боклукчийско кошче.

Поработихме добре и честно сме заслужили малка почивка (10-15 минути).
Черен дроб и бъбреци (включване на очистващия механизъм)

Най-напред ясно си представете къде са разположени тези органи (рис. 7 и 8). В първия ден само ще ги затопляме.

Да започнем от черния дроб. Мислено затопляме областта на десния хълбок под ребрата, така че към дълбините му да заструи приятна лековита топлина. Задържаме усещането 30-40 секунди, после го спираме. Повтаряме упражнението 2-3 пъти..

По същия начин затопляме бъбреците. Мислено си представяме къде са разположени и насочваме цялото си внимание, обич и нежност натам. Сякаш се грижим за малко дете. Никой не може по-нежно от нас да се грижи за детето.

Задържаме топлината 30-40 секунди, после я спираме. Повтаряме упражнението 2-3 пъти.

Този урок е най-трудният в програмата ни. Затова не бързайте, когато работите по него. По-добре да го минете за два-три дни, а не наведнъж (и как да е). Упражнявайте се с цялата си душа бавно, спокойно, не се напрягайте, да не говорим за пренапрягане и преумора.

В края на всеки ден от заниманията на курсистите се дават напътствия и домашни упражнения. За вас целият курс е едно голямо домашно и все пак ми позволете да не отстъпвам от създадените традиции.

И така, напътствия или кратък обзор на нещата, които трябва винаги да помните.

Първо, не трябва да мислите за нищо странично по време на упражненията и не бива да анализирате грешките си. Анализът по време на тренировките винаги е спирачка и причина за нови грешки. Не прибягвайте до него. Търсете вярното решение интуитивно.

Второ, нюансите на усещанията ви може да са най-различни в зависимост от вашите природни особености, характерни черти и пр. Не очаквайте прекалено ярки "картинки". Понякога и най-бледата "скица" е съвсем приемлив вариант. Важното е да сте в добро настроение и да вярвате в себе си. Понякога усещанията, които пробуждаме, не ни се подчиняват. Няма нищо страшно. Това означава, че организмът още не е готов за послушание. Бъдете търпеливи с него като с упорито дете. Дайте му почивка, но на другия ден пак го изпробвайте в играта. Понякога усещанията "мълчат", а има напредък в лечението (вече го споменахме). Значи програмата е правилно задвижена и няма причина за тревоги.

Трето, авторът на тези редове вярва във вас и разчита на вашето доверие. Той самият полага всякакви усилия

да ви предпази от "традиционни" грешки. Работете

максимално внимателно по текста. А сега за домашно.

1 - Оттук нататък водете дневника си много старателно, отбелязвайте в него всички промени в състоянието на организма си. Отбелязвайте и всичките си постижения (хвалете се). Ако болестта започне да се изостря, опишете как става това.

2. Измерете ръста и теглото си. Запишете получените данни за сравнение с измерванията в края на курса.

З.Измерете с линийка белезите си (ако имате) и запишете резултатите в дневника. Занапред правете измервания всеки ден и отбелязвайте в дневника промените на белезите от някогашни травми.

4. Не забравяйте да контролирате състоянието на сутрешната си урина. Записвайте всички наблюдения.

5- От днес всички, които се нуждаят от подобряване на зрението, трябва да правят упражненията до прозореца (виж акомодация на зрението в края на "Опитът на един глупак..."). Старайте се да не носите очила. Поне не вкъщи.

Още веднъж поработете с усещанията, които се
пробуждат по-трудно от другите.

Настройте се за утрешния ден.

Всичко, изброено до тук е само пролог към онова, което трябва да направите довечера.

 1. Мислено прегледайте целия си живот - от младини до
  наши дни. Помъчете се да определите причината за
  неразположението си.

 2. Поразмишлявайте за характера и за навиците си, за
  отношенията в семейството си, а и за отношенията си
  с хората (с близките и с по-далечните). Помъчете се

честно да си отговорите на следните въпроси. Какво ме радва у близките и най-любимите ми хора? Какво ме огорчава? Защо?

 1. Избройте в дневника навиците и основните черти в
  характера си. Отбележете от кое бихте искали да се
  избавите и какво да придобиете. Мислено
  нарисувайте идеалния си образ.

 2. Намерете снимката, на която най-много се харесвате
  (няма значение, че там сте много по-млади).
  Разгледайте я добре и после я дръжте в полезрението
  си. Занапред винаги и навсякъде мислено си
  представяйте външността си точно по този начин.

 3. Поразмишлявайте за хората с подобно на вашето
  заболяване. Помислете защо някои са се излекували, а
  вие - не.

 4. Ако ваши приятели ползват същата методика и в нещо
  са по-успешни, непременно ги разпитайте как са
  постигнали напредъка. Използвайте опита им, ако
  решите, че ви е полезен.

Всички, изброени дотук, точки са еднакво важни.

Сега за най-важното.

Точно днес непременно си направете реален план за измъкване от заболяването.

Не пришпорвайте събитията, но и не губете време. Преценете възможностите си и в зависимост от тях разделете процеса на лечение на приемливи етапи. Между тях (за всеки случай) оставете паузи по 1-2 дни.

Преди да заспите, прегледайте началото на книгата. Препрочетете забраните и повелите и... лека нощ!

Последно напомняне. Не минавайте към следващото занимание, докато не усвоите изцяло програмата на четвърти урок.Пети урок

1. Загрявка:

 • автомануален комплекс (масаж на биологично
  активните точки на главата);

 • упражнения за гръбнака;

 • упражнения за ставите на ръцете и на краката.


 1. Дихателна медитативна гимнастика (медита­
  ция върху образа на здравето и младостта,
  отстраняване на пречките, дишане през щито
  видната жлеза, през диафрагмата, през дланите,
  през стъпалата, през нездравия орган).

 2. Тренировка на емоциите.

 3. Предизвикване на ключови усещания (Т, Е и С)
  в определени области на тялото (крака, гръбнак,
  ръце и раменен пояс).

 4. Преместване на усещанията (Т, Б, С, Т+Б и
  С+Б) в определени области на тялото (крака,
  гръбнак, ръце и раменен пояс).

 5. Събиране на Т-, Б- и С-усещанията от
  цялото тяло към болния орган, концентрация и
  разпръскване.

 6. Премахване на белезите (пробни процедури).Поздравете се. Четвъртият - най-трудният урок от програмата, успешно е усвоен. Не че по-нататък е съвсем фасулско, но все пак взехме стръмнината и смело продължаваме към нови върхове.

"Което не разбира човек, не го владее." - казва Гьоте. Да видим какво се случва, когато работим с усещанията.

Усещанията Т и С тренират съдовете. Образът на топлината ги разширява, образът на студа ги кара да се свиват. Разширявайки съдовете на някой орган, ние му осигуряване по-голямо кръвооросяване и в него по-интензивно се извършва обмен на веществата. Когато съдовете се свият, излишъкът от кръв отива в други канали и там променя режима на кръвоснабдяване.

Усещането Б (бодежи) активира нервните окончания. Изпращайки някъде образа на Б, вие проверявате "телефонната връзка" на мозъка си с периферните области на тялото и същевременно осъществявате текущия му ремонт, защото тялото ни, както вече знаем, притежава способността да се самовъзстановява. Освен това знаем, че каналите, които дълго време не се използват, лека-полека излизат от строя.

Образите Т, Б и С, така да се каже. инспектират организма и му пращат знаци, че някакви клетки са неизправни, та организмът с пъшкане и със сумтене се хваща да възстановява рухналото поради неподдържане. Капилярите растат и се разклоняват, нервните окончания се изпъват и всичко това, не ще и дума, е от полза за организма ви. Мозъкът учудено се почесва по темето и казва по телефона, да речем, на далака: "Вече си мислех, че заповедите ми никога няма да стигнат до теб! Но щом са стигнали, направи следното, драги!" "Тъй вярно, ваше величество!" - радостно козирува далакът и търчи презглава да изпълнява заповедта.

Кръвоносните съдове и нервните влакна пронизват целия ни организъм. При това винаги се движат "рамо до рамо" и следователно изпращането на комплексни сигнали (Т+Б или С+Б) убива наведнъж два заека -активизира нервната тъкан и регулира Кръвоснабдяването, с други думи, прави вътрешен медитативен автомасаж.

Защо масаж? Защото въздействието е много сходно с физическия масаж. Защо авто-? Защото сами си го правите. Защо медитативен? Защото се прави в състояние на медитация, на вътрешно съсредоточаване и цялостно настройване на вълната на младостта и здравето, чийто генератор вече започва да работи в съкровените глъбини на душата ви.

Внимателно прочетете програмата на този урок, за да си разпределите правилно времето. Не всеки може да я усвои за един ден. Самостоятелно се работи по-трудно, отколкото в група, затова не бързайте, не препускайте напред. Ще действаме по уговорения принцип: предлагат ви се подробни инструкции по всяка точка от програмата, а вие се ангажирате добросъвестно и прилежно да ги изпълнявате.

Днес освен всичко друго ни чакат интересни упражнения по задвижване на комплексните усещания, а освен това трябва да пристъпим към премахване на белезите. Нали помните, първите признаци за изчезване на белезите ознаменуват началото на втория етап от работата ни, защото именно от това място започва резкият ни старт към младостта и здравето. Така че с вас сме в навечерието на големия ден. Радостното предвкусване само по себе си е радост. На тази радостна нота започваме упражненията.

1. Загрявка

Правим я с удоволствие, доволни от себе си, най-добре в съпровод на музика, която ви харесва и която ще ви помогне за необходимата нагласа. В избора на музика помнете, че тя трябва да ви е любима, че от нея ще зависи много - както усещането от тренировките, така и крайният им резултат.

2. Медитативна дихателна гимнастика

Изпълняваме я прави (днес това е по-целесъобразно, отколкото да сме седнали). Затваряме очи, отпускаме се. Помитаме ненужните мисли на боклука. Настроени сме за приятна работа. Дишаме равномерно, спокойно - през носа, през щитовидната жлеза, после през диафрагмата, през дланите, през ходилата, после през мястото, което често ни наболява...

Изключваме всичко странично, всичко е някъде там... Семейство, деца, родители, котки, кучета - ако се разболеем, на кого сме притрябвали?... Няма да боледуваме... Всяко вдишване носи прохлада, бодрост. лекота, усещане за полет, безтегловност... Прохладата облъхва цялото ни тяло, а с всяко издишване изтласкваме топлината... С нея си отива всичко ненужно - болки. съмнения, грижи, разочарования, огорчения, страх... И пак прохлада... Тя промива целия ни организъм... а топлината отнася всичко ненужно, мъртво... И пак живототворяща прохлада... пак разчистваща топлина...

Ние сме млади, ние сме щастливи, ние сме безгрижни, ние сме влюбени... ние сме в цъфнала градина, в борова гора, край планински водопад... вдъхваме кристалния целебен въздух...

Какво правим по време на тези тренировки? Обучаваме неукия си организъм, както ловецът обучава ловното си куче. Налагаме му образа на младостта и здравето. Ще мине време, и глупавото пале ще се научи само да предизвиква това състояние у себе си, докато не стигне до пълно сливане с него. Това време наближава.

Мъчим се още по-ясно да си представим как лековитата прохлада прочиства всеки орган в тялото ни, а топлината отнася нечистотата. Обръщаме особено внимание на нездравия си орган. Отделяме 15 минути за цялото упражнение и без да намаляваме набраните обороти (без прекъсване), преминаваме към тренировка на емоциите.

3. Тренировка на емоциите

Очите пак са затворени, но дишането е променено. То е учестено и пресекливо: вие се прегърбвате, увесили глава - нещастни сте, току-що са ви засегнали несправедливо, искате нещо да кажете, да се оправдаете, но спазъм на ридание прекъсва думите ви. Устните ви треперят, по бучите ви се стичат сълзи... сълзи!... Господи, неудържимо! Днес го правите много по-лесно, нали? Образът вече е отработен, вие сте жалък, изоставен от всички, несретннк, неудържимо се самосъжаляватс, жалко и за онзи, който е така груб с вас!

А сега стоп! Изкуствено преобразуваме състоянието си в спокойствие.

Главата е вдигната, раменете са изпънати, светът е в краката ви. Вие сте Цезар в миг на почивка. Вие сте пръв сред първите и няма повече какво да пожелаете.

Махалото трепва и спира. Да го тласнем в обратната посока.

Предизвикваме у себе си състояние на неудържимо веселие. Вече сте го опитвали, сега то лесно ще ви споходи. Нашият живот е същински виц, какъв смях пада! Смеем се искрено, неспирно, припадаме от смях - смеем се до истерия, както в детството, както по време на час, когато в никакъв случай не бива да се смеем.

Отваряме очи. Какво беше това? Защо се смяхме? Защо плакахме? Няма реални причини. Просто решихме да поплачем, и се натъжихме. После решихме да се развеселим, и се посмяхме до наслада. Проявихме волята си, и нашият организъм ни се подчини. Така ще ни се подчинява (и занапред все повече) винаги и за всичко.

Обърнете внимание колко великолепно е чувството за спокойствие, което ни обзема след тези пристъпи. Запомнете го. Учим се да властваме над себе си, за да придобием в крайна сметка усещането за несъкрушимо вътрешно спокойствие, което е мощна опора за чувството на увереност в себе си.

Да продължим тренировката на емоциите.

Изкуствено изпадаме в отчаяние. Грози ни смъртна опасност... Не, не е опасност. Опасност означава, че нещо може да се направи! Вие сте на ръба на бездната, вие падате по стръмния хлъзгав покрив и няма за какво да се хванете, а долу матово лъщи далечният асфалт... Надникнете в тази пропаст, усетете целия ужас на необратимо наближаващата смърт. Може би този кошмар ви е познат, може би вече сте го изживявали и наяве, и в мъчителни сънища!...

Болест, операция... какво ви чака после? Легло, приют -кому е нужен безнадеждно болният човек? Децата, близките ви имат собствени проблеми и грижи. Животът върви, продължава и ще продължи без вас. Помъчете се колкото може по-цялостно, с всяка своя клетка да осъзнаете несправедливостта на тази присъда... Търсете, търсете сламката, която може да ви спаси.

Боже, какъв е този мрак? Та нали още сте живи! Значи има надежда, щом още ви има, щом още не сте в бездните на небитието. Значи животът ви дава още един шанс и сте длъжни непременно да го използвате! Трябва само да съберете цялата си сила и да тръгнете подир едва забележимия, но весело ромолящ в краката ви, поток. Потокът ще ви отведе до реката, реката до океана. Това е океанът на бъдещия живот, който е безсмислен без вас. Вие сте нужни на децата, на любимите, на близките си, вие имате свои цели, мечти, задачи - загубата ще е голяма. Усетете с цялото си същество зараждащата се надежда, после седнете на стол (той трябва да е до вас), но не отваряйте очи.

Седнете в поза на спокоен, уверен в себе си, човек. Това. което ви се привидя току-що, е вашето минало и то не може да се промени. Но и в никакъв случай не бива да го допускате в бъдещето си, иначе всичко ще се повтори, и пак, и пак ще се повтаря. Помислите за това спокойно, без ненужни емоции, просто констатирайте факта.

После все така спокойно преценете какво трябва да промените в себе си, от какво да се избавите, какво да подобрите. Направете образа контрастен, представете си конкретно бъдещия си облик, кажете си: това ще направя до месец, а това още утре.

Помъчете се да усилите чувството за увереност в себе си и в своето бъдеще. Вие не сте тресчица в бурния поток на живота. Вие сте властелин на съдбата си, пред вас се плиска океанът.

Измийте тялото си във водите му. Всичко отминало -в миналото, няма връщане назад, вие живеете тук и сега! Почувствайте ценността на всеки миг живот, нека ви обземе радостта на съществуването. Това е много лесно, понякога е достатъчно само да се усмихнете и да си представите нечии обични очи.

Тренирайки емоциите, не забравяйте, че ви се дава само схемата, която трябва строго да спазвате. А образите може да са всякакви, стига да помагат за успешното ви излекуване.

4. Създаване на ключови представи (Т, Б, С) в
определени части на тялото

Повтаряме наученото (същевременно правим загрявка). Създаваме усещанията Т, Б и С в долната част на тялото (до пъпа), в областта на гръбнака, в ръцете и в областта на раменния пояс (без сърцето).

Опитваме се (без напрежение) да постигнем макси­мален контраст на всяко усещане. С всяко усещане във всяка определена област работим по 3 пъти. Не се пренапрягаме! Тренировката ни доставя удоволствие! За всеки правилно усвоен номер кученцето получава захарче, нашият организъм (във вид на премия) има нужда само от похвала. Не го забравяйте. Работим без камшик, но захарчетата нека са много. По време на тренировката поддържаме у себе си образа на здравето и младостта! Той трябва да е у нас и занапред.

5. Преместваме на усещанията в определени области
на тялото

1) Долна част на тялото (до пъпа).

Започваме от Т-усещането. Мислено го поместваме в дясното стъпало и го правим на топчица, която излъчва приятна топлина във всички посоки. Задържаме Т-топката 3-5 секунди на същото място, после нежно и грижовно я повдигаме нагоре по крака (отвътре), без да бързаме, сантиметър след сантиметър, представяме си ясно местата (кости, мускули), през които минава. Прекарваме я през колянната става, нагоре през бедрото, после през тазобедрената става (мислено си я представяме) към пикочния мехур - към опашната кост -продължаваме и през тазобедрената става влизаме в левия крак. Не пропускаме нито сантиметър, спускаме се през бедрото в колянната става и през прасеца - в лявото стъпало. Стигаме до стъпалото, задържаме, стопляме го и потегляме обратно в същата последователност през опашната кост и пикочния мехур към дясното стъпало. (Това е един цикъл.) Затопляме стъпалото, и пак потегляме (рис. 9).

Аналогично работим с усещането Б, а после и със С. После можем да направим същите цикли за комплексните усещания Т+Б и С+Б.

Понякога, както вече споменахме, курсистът трудно създава "чисти" Т- или С-усещания, защото те по естествен начин се обединяват у него с Б-усещането. Ако и във вашия случай е така, не се притеснявайте, това положение може само да ви радва - усещанията наистина трябва да се обединяват.Рис. 9. Придвижване на Т-, Б- и С-усещанията
Следва забележка, обща и за тази, и за следващите точки. Ако забележите, че някое усещане (Т, Б или С, без значение) гледа да прескочи определено място в тялото ви, причините може да са две.

Първо, организмът ви се инати и още не се подчинява изцяло на волята ви.

Второ, на това определено място вече има или се набелязва някакъв дисбаланс.

И в двата случая трябва да настоявате на своето и да задържите (за 2-3 секунди) усещането там, където има проблем. Но помнете - никакво насилие. Вие не налагате волята си, а нежно поучавате упоритото глупаче (дете или коте). Можете дори леко да го посрамите.

По същия начин действайте и на други "трудни" места и бъдете сигурни -- скоро нещата ще тръгнат абсолютно гладко.

2) Гръбнак

В областта на опашната кост правим Т-топчнца (с приятно лековито лъчение, което затопля областта на гръбнака на 12-15 сантиметра ширина), без напрежение постигаме максималната му яркост (6-10 секунди). Започваме мислено да я движим бавно нагоре по гръбнака, ясно си представяме местата, където минава. През поясната област, нагоре, нагоре, сантиметър след сантиметър вдигаме топката, грижовно оглеждаме всеки прешлен. Особено внимание отделяме на местата с болежки (сега или в миналото), сякаш леко ги масажираме, понамачкваме. Вдигаме се до гръдния сегмент, после до шийния, стигаме до основата на черепа. За миг задържаме и започваме спускане, грижовно масажираме местата с болежки, стигаме до опашната кост. Това е един цикъл. Правим 3-5 такива разходки.

Аналогично процедираме с Б-усещането, после със С (по 3-5 цикъла за всяко усещане). После можем да направим упражнението с комплексни усещания - Т+Б, С+Б.

Похвалете се, нали забелязвате как правите упражненията все по-добре.

3) Ръце н раменен пояс

Събираме топчица топлина в дясната длан, усещаме в цялата китка приятното й излъчване, постигаме максимална яркост (не като интензивност, а като ясно възприятие).

След 6-10 секунди започваме мислено да движим топката вътре в ръката, мъчим се ясно да си представим местата, през които минава. Предмишница, лакътна става, рамо, раменна става... Задържаме топката на линията на раменете и я преместваме от дясната раменна става в лявата, без да мислим през какви органи минава. По време на преместването се мъчете да не губите топлина и в никакъв случай не се спускайте под посочената линия, най-вече не се доближавайте до областта на сърцето (виж рис. 9). През раменната става влизаме в рамото, спускаме топката надолу през лакътната става, през предмишницата и надолу - в лявата длан. За миг задържаме, затопляме до върховете на пръстите лявата китка и тръгваме обратно по същия маршрут към дясната длан. Това е един цикъл. Трябва да направим 3-5 цикъла. Специално внимание обръщаме на ставите, задържаме се в тях за 1-2 секунди, ако имаме проблем (или сме имали).

Аналогично действаме с Б- и С-усещанията (по 3-5 цикъла за всяко усещане). После упражнението може да се направи с комплексните усещания - Т+Б, С+Б.

Ако упражнението не става, трябва да се пробва пак.

Хора с проблемни кръвни анализи трябва да обърнат специално внимание на костите и на ставите (и местата малко над и малко под ставите). Всъщност за ставите винаги се изисква специално внимание, както и за гръбнака по цялата му дължина.

Работете в добро, радостно настроение. Както винаги, но в дадения случай имате и допълнителен повод. Помислете само: най после сте намерили възможност да отделите време за себе си. Откога чакате такъв случай? А откога го чака безмълвният ви нещастен и клет организъм? Той се радва и на капка внимание - като кученце, което ви се умилква, за да го почешете.

И ето, вие го почесвате, но по специален начин -вътрешно. Правите на организма си най-ефективния вътрешен безконтактен масаж! Нали разбирате, че никой на този свят не може да създаде по-голям празник за тялото ви! Никой освен вас.

Похвалете се. Вие несъмнено го заслужавате и можете да си позволите малка почивка.

6. Събиране на Т-, Б- и С-усещанията от целия организъм към заболелия орган, концентриране и после разпръскване

Всеки работи с органа, който най-често му създава проблем.

Да изберем за по-нагледно черния дроб. Първо, вече имаме този навик, второ, той винаги най-много си пати.

Затваряме очи, отпускаме се. Започваме от топлината. Мислено събуждаме Т-усещане в областта на черния дроб. Представяме си, че там имаме малка електрическа грейка или печица. После започваме да събираме топлината от всички участъци на тялото. Придърпваме топлината до черния дроб и я оставяме там, придърпваме и я оставяме, пак, и пак... Топлината е приятна, лековита. Тя се трупа в черния ни дроб и хубаво затопля болния орган. Щом приключим събирането, задържаме топлината 3-5 секунди, после започваме мислено да я разпръскваме на всички страни, докато от нея нищо не остане (рис. 10).

И започваме ново събиране. Процесът на разпръ­скване също продължава 3-5 секунди. Ако и някой друг орган- не само черният ви дроб. но, да речем, бъбреците ви не са наред, можем да работим едновременно за двата органа (рис. 11). Повтаряме упражнението 3 пъти.

Аналогично работим с усещането Б. после със С. После можем да поработим с Т+Б и С+Б.

Упражнявайте се в добра форма, с желание да помо­гнете на "позакъсалите " си подопечни в най-скоро време да се възстановят. Ако имате проблем с двойка органи, например с белите дробове или с бъбреците, добре е да ги "масажирате" последователно, като започнете от органа, който повече се нуждае от помощ.


Рис. 10. Концентрация и разпръскване на усещанията в областта на черния дроб


Например лекуваме десния бъбрек, ако там ни наболява повече, после левия, след това можем пак да се върнем към десния. Ако имате проблем не с един, а с няколко органа, вътрешният глас ще ви подскаже реда. Вслушвайте се в него.

Рис. 11. Концентрация и разпръскване на усещанията при работа с два болни органа

Напомням ви, че след (а понякога и по време на) такова въздействие болките в областта на нездравия орган може да се усилят. Не се тревожете, това е нормално. Началото на оздравяването почти винаги е съпроводено от леко изостряне на заболяването. Организмът ви дава знак, че нещата тръгват, вече не са в "мъртва точка".

7. Премахване на белези (пробни процедури)

И така, пристъпваме към ликвидиране на белезите. Това звучи като фантазия, но източната медицина от хилядолетия практикува отстраняването им. Не се съмнявайте, и вие ще успеете. Досега нямам курсист, който да е подходил сериозно към упражненията и да не се е справил с проблема. Освен това знайте, че от този момент пред вас се отварят вратите за вълшебната страна на неувяхващата младост, защото в тялото ви най-сетне ще се случат реални промени, които водят до обновяване на целия организъм.

Първо, не издребнявайте. Смело изберете най-големия, най-грозния си белег ("възрастта" му е без значение). Ако нямате такива, потърсете някогашни следи - от стрий при жените след раждане, шевове и пр. Разгледайте "съкровището" си добре, опишете го в дневника си, измерете го с линийка (с точност до мили метъра) и запишете в дневника си размерите му.

Следва непосредствената ни работа.

Затваряме очи, отпускаме се. колкото може по-ясно си представяме обекта, с който ни предстои да работим. Мислено започваме да затопляме мястото на белега -отстрани, отгоре и отдолу по цялата дължина и най-вече отвътре. Щом получим по този начин устойчиво Т-усещане, започваме да увеличаваме интензивността му. Не се въздържаме, работим с пълна сила, Представяме си. че там (при белега) пламти пещ, в която се топи и изгаря всичко ненужно, уродливо, добавяме Б-усещане към Т. усилваме общото усещане колкото е възможно.

Представяме си пещта, в която безвъзвратно са изчезнали мъртвите клетки, представяме си как освободените места се заемат от току-що родени млади, нежни и симпатични клетчици и още веднъж усилваме усещането Т+Б. Чувстваме, почти виждаме вече, как кожата ни става гладка, приятно розова, еластична и същевременно докарваме усещането ТБ до максимум. Задържаме известно време получения образ на това ниво интензивност, не щадим сили.

Във вид на формула този процес може да се запише така:

Т+Т+2Т+2ТБ+2ТБ+ТБ макс

Топлина плюс топлина, плюс удвоена топлина, плюс удвоена топлина с бодежи, плюс още веднъж удвоена топлина с бодежи, плюс максимално силна концентрация на топлина и бодежи. Ако усетите потрепване, парене или силен сърбеж в областта на белега - прекрасно! Това означава, че тъканите ви вече се преизграждат.

Формулата на "охлаждащото" въздействие изглежда така:

С+С+2С+2СБ+2СБ+СБ макс

Сякаш минавате шест стадия на прогресираща настройка на образа: от нормалното усещане С до максималната му концентрация, събрана с максимално Б-усещане.

Да повторим още веднъж: колкото по-силно е усещането - толкова по-добре. Най — добре е Т-образът в последния стадий да е като разжарен, С-образът да вледенява кожата почти до безчувственост, а Б-образът да предизвиква силен сърбеж и неудържимо желание да се почешете. Това комай е единственото упражнение, в което имате пълната свобода на действие, в което методиката ви позволява да сте безогледни. Помъчете се да се възползвате, не се възпирайте.

Сега няколко думи за самите белези. Кога се появяват те? Когато по един или друг начин (механично, термически или поради заболяване) се уврежда тялото или се нарушава цялостта на някакви вътрешни органи.

Без способността на организма "да кърпи" дупките човек надали би могъл да си извоюва местенце под слънцето, защото и от най-незначителната рана щеше да умира.

Функционално белегът има задачата набързо да предпази поразеното място, затова той е удебелен спрямо околните участъци, по-груб и грозен. Но щом организмът умее да създава такава защита, той трябва да умее и да маха "грубата кръпка", когато отпадне необходимостта от нея. Да, трябва, но не го прави, защото не получава такива заповеди. Казва си: "Не е болка за умиране. Може да се позачисти, но щом господарят си мълчи, значи няма нужда от повече усилия." И организмът се захваща с други задачи, поддържа ред и дисциплина в повереното му стопанство в завареното след произшествието положение.

Да се махне белегът, означава да накараме организма да си спомни как е изглеждало нараненото място (орган) преди произшествието, за да възстанови всичко в предишния му вид.

С други думи, когато принуждавате организма си да премахне един или друг белег, вие същевременно му давате заповед да си върне вида, който е имал на по-млад етап. тоест включвате му програмата за подмладяване. Физически това се изразява в изчезването на всички останали следи от травмата, във възстановяване еластичността на кожата, в премахване на бръчките и т.н.

Биологичните процеси на подмладяването протичат по-деликатно и на по-дълбоко ниво. Както вече много пъти споменахме, организмът ни е идеален работяга.

Веднъж казаното няма нужда да му се повтаря. Нататък нещата вървят сами. Най-важното, което се иска от нас, е да не променяме собствените си нагласи, тоест да продължим да отглеждаме в сърцето си зеленото дръвче, на което май е започнала вече да вие гнездото си пойна птичка.

Сега две думи за болезнените усещания, които често ни тормозят.

Какво е болката? Тя е преди всичко информация, която идва в мозъка ни от увредена област в тялото (или заболял орган). Болката казва на мозъка: еди-къде си нещо не е наред. Нека му казва, но не може ли да се направи така, че да говори тихичко, без да ни измъчва, ще попитате вие. Може, стига да глътнем един-два обезболяващи хапа, но в този случай сигналът остава като глас в пустиня. Вместо да вземем мерки и да отстраним причините за увреждането, просто ще загърбим неприятностите. Плачело детето - нека си плаче. Ще сложим слушалките, ще си пуснем приятна музика, то все някога ще млъкне от само себе си. Но то не млъква, а заболяването се превръща в хронично - ето какво ще постигнем по този начин.

Бъдете внимателни към болките сигнали, които ни праща организмът. Преди всичко се питайте какво ви качват и след като си направите изводите, вземете мерки за ликвидиране на авариите.

В дадения случай изострянето на болките може да говори само за едно - а именно, че в организма ви са започнали благотворни промени. Кажете на болката "Благодаря, знам какво става" - и тя скоро ще отшуми. Без хапчета, без цярове, без мазила. Глупачето ще изхлипа още веднъж-дваж, после ще се успокои. Защото вече сте му помогнали, погрижили сте се.

Да минем към преглед на самостоятелното ви

"домашно".

 1. Изправно попълвайте дневника, не забравяйте да
  контролирате състоянието на сутрешната си урина
  (количество, цвят, прозрачност, има ли утайка),
  Измерете белега, върху който работите, с точност до
  милиметър и запишете размерите в дневника си.

 2. Поработете самостоятелно с "непослушните"
  усещания. Помнете: основният критерий за
  качествена работа не е "яркостта" на създаваните
  образи, а подобренията в организма ви.

 3. Вечерта Поразмишлявайте как е минал денят ви,
  помислете какво ви се иска да промените. Набележете
  си план за утре.

 4. Настройте се вътрешно за утрешните упражнения. Те
  трябва да са една идея по-успешни от днешните.
  Общо напомняне. Не започвайте програмата на

следващия урок. преди да сте усвоили всичко от днешния! Дори курсистите от редовното обучение невинаги успяват да се вместят в определеното време, отпуска им се още ден-два. Ако нещо не ви спори, не бързайте, не се самонавивайте. За усвояване на учебния материал си отпуснете ден от резервния фонд (такъв фонд трябва да имате в съставения план). Ако не ви стигне, отпуснете си още един ден. Не надничайте напред в учебника. Разделителят трябва да е между страниците, по които работите.

Образ на здравето и младостта, или

Защо трябва да отглеждате зелено дръвче в

сърцето си

Няма болен, който да не иска да се излекува. Но не всички успяват да се излекуват - особено от тежки болести. Значи само желание не стига. Значи за оздравяването трябва още нещо.

Какво е то? Отговорът на този въпрос е в основата на предлаганата методика.

Ако искаш да си щастлив - бъди. Тази всеизвестна и на пръв поглед малко иронична формулировка, колкото и да е странно, е вярна. Само думата "бъди" в началния етап на пътешествието ни в страната на вечната младост трябва да се смени с думата "стани".

С други думи, дай на тялото си верни ориентири. Пожелай си не облекчаване на съдбата, не излекуване от болестта - пожелай си младост и здраве, смени "искам да оцелея" с "искам да живея". Изпитай това желание с цялото си същество, посади зелено дръвче в сърцето си. Радвай се на всеки ден, който ти е подарен от вселената и природата, и се помъчи да внушиш тази радост и на другите. Според изследвания на американски учени 30 процента от хората с тежки онкологични заболявания се преборват с тази напаст.

Психологическите изследвания на излекуваните сочат, че те са по природа оптимисти и по време на заболяването не само не са оплаквали клетата си орис, а дори не са и помисляли за смъртта. Те не са се борили за живота, а са живели всеки ден, всеки час, всяка минута с радост от малките успехи и без отчаяние от загубените битки. Те са вярвали, че облаците на хоризонта непременно ще се разпръснат.

"Оптимистите - да, но аз в никакъв случай не съм оптимист - може да си каже някой. - Откъде да го взема този оптимизъм, щом едно ме боли, друго ми тежи, гърдите ме стягат, ставите не ме слушат? По-добре ме излекувайте час по-скоро, пък после така ще се възрадвам на живота, че дръж се, земьо! И аз ще съм щастлив, и на други ще раздам радост. Но засега извинете, не ми е до веселие, мъча се поне до тоалетната да допълзя..."

Не правете тази грешка! Не се забивайте в глуха линия!

Спомнете си какво обсъждахме в началото на книгата. Ако радостта не идва от само себе си, трябва да я създадем по изкуствен начин. Вече го правихме, когато упражнявахме емоциите. Знаем, че организмът се поддава на настройване. Знаем, че между вътрешното състояние и външния облик съществува и права, и обратна връзка.

Практически е невъзможно да накарате себе си внезапно да изпитате щастие. Но може. и то без особени усилия, да се влезе в образа на щастливия човек. Трябва само да използвате един лесен актьорски трик - вдигате глава, изпъвате рамене и се усмихвате. В тази поза постойте пет минути.

И непременно ще ви споходи добро настроение дори само заради това. че вие - човек сериозен и зрял. внезапно сте се включили в някаква лекомислена игра.

Усмихнете се. Още веднъж и още веднъж. Лекомислието и игрите са присъщи на младостта. Те органично присъстват в ролята, която ще играете. Играйте щастлив човек, играйте себе си - такъв, какъвто искате да станете. Няма дори да забележите как тази роля по някое време ще се превърне във ваша същност, а доброто настроение ще стане характерно за обновената ви душа.

Помнете, за да постигнете целта, трябва ясно да си я представяте. Именно образът на младостта и здравето е представата ви за целта. Без него всички упражнения и тренировки са безполезни, защото губят смисъл.Шести урок

1. Загрявка:

 • автомануален комплекс (масаж на биологично
  активните точки на главата);

 • упражнения за гръбнака;

 • упражнения за ставите на ръцете и на краката.


 1. Дихателна медитативна гимнастика (най-вече
  свързана с болния орган).

 2. Тренировка на емоциите.

 3. Преместване на усещанията (Т, Б, С, Т+Б и
  ОБ) в определени места на тялото (крака,
  гръбнак, ръце и раменен пояс).

 4. Преместване на усещанията в крайниците
  (през гръбнака).

 5. Първи комплекс медитативни упражнения:

а) събиране и разпръскване на усещанията;

б) триизмерна обработка на болния орган
("забърсване", "спирала");

в) работа с белезите.С вървене ще изминеш пътя

Преди началото на урока да си побъбрим дружески. Вече имаме какво да обсъдим, струва ми се.

Как започва непринуденият разговор? С въпрос към събеседника.

Как сте днес? Малко по-добре? Това е плюс. Как спахте? Виж ти!... Не сте чули будилника и дори сте закъснели за работа?... А как сте с апетита? Можете да изядете и слон? Чудесно и наздраве, стига да знаете откъде да намерите слон и как се готви. Какво ви плаши? А, теглото ви. Плюйте на теглото. То ще се натамани, то непременно ще се установи на физиологичната си норма, а вашият организъм сега има въпиюща нужда от строителни материали. Затова яжте каквото ви се яде и когато ви се яде, а не само сутрин, на обяд и вечер. Но гледайте храната ви да е възможно най-разнообразна и пълноценна.

Методиката не се занимава с въпросите на храненето, но курсистите много се интересуват от тази тема и се налага да отделим и на нея нужното внимание. За правилното хранене на организма според мен пречат две неща: диетите - освен специалните като например при диабет или забраната да се яде една или друга храна заради някакво заболяване, и режимът. Защо? Защото в природата няма такова нещо. Вълкът, мечката и заекът не ядат по часовник и се засищат с това, което имат в момента, без да търсят из гората диетични храни. А когато има избор, животните действат по инстинкт за разлика от човека, който действа според инструкциите.

Човек е забравил за такъв мощен регулатор на хранителния режим, какъвто е гладът. Той чака да удари часовникът.

Пак ли усещате онова забравено чувство на "вълчи глад"? Отново ли както в детските години ви се дояжда от вида и мириса на пресен хляб? Ами яжте тогава и да ви е сладко, организмът ви най-недвусмислено намеква, че е време да се хапне.

Повечето хора могат да ядат каквото си поискат, трябва само да знаят как. Авторът на тези редове намира много разумно разделното хранене. Схемата според основните хранителни продукти изглежда така.

Белтъчини Месо, риба, яйца (рохки), бульони (изливате първата

вода), , бобови, гъби, ядки. семена


Растителни

храни Зеленчуци,

плодове, сокове


Въглехидрати Хляб (възможно най-груб), тестени изделия (колкото по-малко, толкова по-добре), зърнени, картофи захар, бонбони, мед


не може


Схема за разделно хранене

Запомнете много добре: храненето не е сред основните въпроси в тази методика. Изказвам само мнението си, а вие ще прецените да го възприемете или не.

Колкото до "наддаване" или "отслабване", тук мето­диката е твърда: зарежете тези комплекси. Не смейте да въздишате пред огледалото (особено жените): "Ах. че съм крава!" или "Колко съм кльощава!" Теглото на човек освен всичко друго зависи и от телосложението му. Хиперстеникът (нисък, набит) винаги ще тежи над средностатистическата норма, а астеннкът(длъгнест, слаб) - под нея.


Важното е теглото да отговаря на индивидуалните параметри и то ще отговаря, защото вашият обновяващ

се организъм зорко бди. Щом се погледнете в огледалото, си казвайте: "Пухкава съм като козуначе!" или "Стройна съм като кипарис!" Истинската жена е хубава и когато е пълна (спомнете си Реноар и разголените му дами), и когато е слаба (спомнете си прекрасните ни балерини).

А сега - за съня. Сънят ви вече трябва да е качествен. Това, че някога сте се "въргаляли" по 7-8 часа и хич не ви се е ставало за работа, нищо не значи. Качественият сън има способността да отпуска всички мускули на тялото и напълно да възстановява силите на уморения организъм дори за кратко време, а точно тези сили сега са твърде необходими за организма ни.

Спомнете си как заспива детето. Изведнъж и в каквато и да е поза. Отмята глава, дишането му е равномерно, детето просто натежава в ръцете ви. Така трябва да заспивате и вие. Моментално, сякаш потъвате във възглавницата. Качественият сън изключва усещането за мъчително "недоспиване", той категорично се отличава от съня. с който сте свикнали. Ако още продължавате да спите "постарому", не се тревожете: днес-утре от всичките ви "недоспивания" няма да остане и следа.

И така, наспахте се. станахте и... какво правите? Точно така, препускате към тоалетната. Там ви чака любимият буркан - проверяваме състоянието на урината. Ако в нея личат песъчинки, "парцали", чудесно -започнало е пречистване на организма. Промяната на цвета също трябва да ви зарадва. Активизирал се е черният ви дроб - прекрасен знак. Позагледайте се в пясъка: ако е светъл и жълтеникав, значи е от няколко месеца. Ако е тъмен, сте носили тази "радост" в себе си поне две-три години.

Внимание! След песъчинките с урината може да започнете да изхвърляте и ситни камъчета от бъбреците и от жлъчния мехур (диаметър до 0,5 см). "Ситнежът" като правило се изхвърля безболезнено, по-едрите камъчета създават проблеми. Хората, в чийто организъм се образуват, обикновено знаят за наличието им. Ако имате подобно заболяване, бъдете много предпазливи! Надявам се, че знаете как да постъпвате в такива случаи.

Сега да направим кратък преглед на "останалите войски".

Как сте с черния дроб? Понаболява ли ви? Как сте с бъбреците? И те ли се обаждат? Как сте със ставите? Малко са се подули? А преди упражненията не сте имали никакви оплаквания? А, от време на време сте имали? Тогава спокойно. Организмът започва активно да оздравява. Нищо чудно, че този процес "удря" в слабите звена.

Вдигнете си фланелката (запретнете ръкава, подгънете крачола)! Да проверим как изглежда "любимият" ви белег. Не намирате ли, че е намалял? Я да вземем линийката. Какво става? Пак си е същият. Няма страшно, още не сме започнали истинската работа. Вчера, дето се вика, направихме първа проба. А днес започваме сериозните занимания и той, ще-не ще, трябва да се разкара.

Ако пък белегът е намалял, значи се движите изпреварващо. Най-сърдечни поздравления, разбира се, но не си въобразявайте, че този факт ще ви позволи да се измъкнете от днешните упражнения. Не, ще работите всеотдайно като всички останали курсисти.

Е, това беше. Минахме всички точки и май не пропуснахме нищо важно. Остана само да напомня на някои, че прогресът в подобряването на зрението и на слуха днес трябва да е 10-20 процента. Стегнете се, мързеливци, по-бодро, сънливци, ако искате да виждате и да чувате!

Впрочем сега всички трябва да се стегнат и да се освежат. Минута-две - и започваме основните занима­ния, но след съответните подсещания и наставления, разбира се.

Подсещания и наставления

Преди началото на упражненията трябва да запишете в дневника си подробни сведения за промените у себе си.

Не се опитвайте да ускорите събитията и същевременно не протакайте. Във всяко начинание има "златна среда". Помъчете се интуитивно да я откриете.

Леко завишете обема на планираната работа. Известно е, че човешкият организъм е своенравен и усвоява около 80-85 процента от набелязаното за овладяване. "Вдигането на летвата" е хитринка, с която можете да стигнете до стопроцентно изпълнение там. където иначе не успявате.

Ако сте прочели внимателно програмата на шести урок, сигурно сте забелязали, че днес дихателната гимнастика е по-опростена. Просто ще подишаме през болния орган, а основното си време ще посветим на други - нови и по-усложнени - тренировки (например при медитативните упражнения трябва да направите всички от "а" до "в" без прекъсване.

Освен това предстои да закрепите (всъщност да докарате до автоматизъм) навиците от пети урок. Политайте самостоятелно през щитовидната жлеза, през дланите и през стъпалата (вечерта преди заспиване или сутринта преди ставане). Същото се отнася за останалите упражнения, които поради различни причини не са включени в програмата на урока. Те може да се изпълняват самостоятелно по всяко друго време.

1. Загрявка

Работим с удоволствие, любуваме се на себе си. На душата ни е слънчево, упражненията са ни познати. Знае се също, че са минали много суров подбор и изцяло съответстват на програмата за оздравяване. Работим внимателно, не пропускаме нито една точка.

2. Дихателна медитативна гимнастика

Работим, настроени на вълната на здравето и младостта. Дишаме през нездравия орган, пожелавайки му скорошно изцеряване.

3. Тренировка на емоциите

Люшваме махалото; сълзи - спокойствие - смях. Увеличаваме амплитудата: отчаяние - затишие - надежда. Увеличаваме още повече: обречеиост - уталожване -безгранична увереност в собствените сили (включително до степен на непоклатима самонадеяност). Какво правим? Побутваме буксуващ камион. Напред-назад, напред-назад, докато не излезе от ямата и не потегли по гладкия път към маранята на хоризонта. Или щом предпочитате, се изтегляме за косите като Мюнхаузен. Дръпваме - пускаме, дръпваме - пускаме... Ако се замислим, тази алегория не е чак толкова глупава. Как иначе - да киснем цял живот в тъпото блато?

4. Преместване на усещанията (Т, Б, С, Т+Б и
С+Б) в определени области на тялото (крака,
гръбнак, ръце и раменен пояс)

Правим всичко както в предходния урок. Започваме от усещането, което създаваме най-трудно. "Разходката" (един цикъл) на всяко усещане се повтаря 3-5 пъти (за по-трудно управляваните усещания - задължително 5 пъти).

Целта на тренировката е закрепване на усвоения

материал и подготовка за усвояване на нов материал.

5. Преместване на усещанията в крайниците (през гръбнака)

Започваме от топлината. Мислено правим Т-топчица (З-5 секунди) в дясното стъпало (може в което и да е стъпало и в която и да е длан). Топлината е нежна, лековита, искаме по-ясно да я усетим. Това занимание ни е приятно, предвкусваме удоволствието. Работим, пронизани от флуидите на здравето и младостта, стараем се никога да не се разделяме с този образ.

Преместваме топката и добре си представяме обемите, през които тя се движи, и онова, което се намира в тях, мислено масажираме тялото си отвътре, отделяме повече внимание на неблагополучните участъци. Схемата на преместване (рис. 12) е следната:

От дясното стъпало Т-топката върви нагоре по крака до тазобедрената става, после през опашната кост и пикочния мехур отива в гръбнака, върви нагоре -прешлен по прешлен (може да се стигне до горните шийни прешлени), минава през раменната става в дясната ръка, спуска се до дясната длан (задържа се за миг, затопля) и по същия път се връща нагоре към дясната раменна става.

После по линията на раменния пояс през лявата раменна става топката отива към лявата ръка. Спуска се до лявата длан (задържа се, затопля) и по обратния път се връща в раменната става.

После се спуска по гръбнака и през тазобедрената става отива по левия крак в лявото стъпало. После Т-топката тръгва нагоре, през тазобедрените стави отива в десния крак и по него се спуска в дясното стъпало, тоест
Рис. 12. Преместване на усещанията в крайниците през гръбнака

стига до изходната точка. Това е един цикъл ("разходка"). Правим три Т-"разходки" една след друга, после аналогично действаме с Б-усещането и после (пак три пъти) със С. Отделяме повече внимание на местата, където усещанията ни или "прескачат", или са недостатъчно ярки.

Усещанията по време на упражнението може да се редуват: един ден започваме мисления масаж на крайниците и на гръбнака например от усещане Т, на втория - от усещане С, на третия - пак от Т, и т.н. По същия начин можем да сменяме изходните точки на движенията. Един ден тръгваме от дясното стъпало, на другия - от лявото стъпало, на третия — от едната длан... Това внася известно разнообразие в тренировките, но няма практическо значение.

Поздравете се. Успешно сте се справили с новото упражнение и сте заслужили малка почивка (10-20 минути). После ще започнем овладяването на "първия комплекс медитативни упражнения", които освен работата с белезите включват и упражненията за корекция на зрението и на слуха. Целта на комплекса е активизация на кръвообращението в нездравия орган н подобряване на инервацията му. Тя се постига чрез мислен общ масаж (и вътрешен, и външен - всестранен) на нездравия орган.

6. Първи комплекс медитативни упражнения Необходимо напомняне. Можете да изберете всеки нездрав орган с изключение на сърцето и на главния мозък. Тези органи засега са табу за нас. И в тях по пътя ни към целта стават благотворни промени, но непряко, чрез постепенното укрепване на целия организъм.

Работим със затворени очи, абсолютно отпуснати, пропъждаме от главата си всички ненужни мисли.

1) Събиране и разпръскване на усещанията

Започваме традиционно с топлината. Тази дейност ни е позната (виж пети урок, рис. 11). Привличаме целебната, приятна, лъчиста топлина от всички точки на тялото (3-5 секунди), задържаме я, после я разпръскваме в различни посоки с желанието напълно да се освободим от нея. Повтаряме 3 пъти. После правим 3 аналогични манипулации с усещането Б, след това със С.

Можем да работим и по следната схема: 3 пъти работим с усещането Т, после 2-3 пъти с Т+Б, после З пъти с чисто Б, после 2-3 пъти с Б+С, после - 3 пъти с чисто С.

През това време си представяме какво облекчение носи този масаж на всяка клетка в болния орган. Клетките буквално потрепват, умити от притока на топла (Т-усещане) питателна кръв. Те са безкрайно щастливи, че техният стопанин (стопанка) най-сетне е благоволил(а) да си спомни за тях, те светят като току-що измити прозорци...

Рис. 13. Упражнение "забърсване" - придвижване на усещанията хоризонтално и вертикалноЩом свършим, без пауза преминаваме към следващото упражнение.


2) Триизмерна обработка на нездравия орган. "Забърсване"

Правим Т-усещането на топка колкото юмрук (или по-малка) и започваме да я движим в трите измерения около болния орган (рис. 13 и 14). Мислено минаваме през органа, забърсваме го отвътре и отвън - нежно и много грижовно, сякаш държим гъба, разгъваме сбръчканите места.

Рис. 14. Вариант за придвижване на усещанията ("забърсване") при работа с на болния орган

Вертикални (зигзагообразни - рис. 15) премествания от край до край - от горе на долу, от долу на горе - 3 пъти.

Хоризонтални (зигзагообразни) премествания от край до край - отляво надясно, от дясно на ляво - 3 пъти, от корема към гърба, от гърба към корема - 3 пъти.

Аналогично работим с Б-усещането, после и със С. Правим го весело, с удоволствие. Образът на младостта и здравето е с нас. Задачата ни е да минем през целия обем на болния орган, без да пропуснем и най-малката точица. Затова задействаният обем на тялото трябва да е малко по-голям от обема на избрания обект.

Рис. 15. Схема за придвижване на усещанията при изпълнение на упражнението "забърсване"

"Спирала". Без да спираме, работим с усещането, с което завършихме предното упражнение. Преместваме го в същите посоки и измерения, както и при "забърсването", но вече не линейно, а по спирала тип "охлюв" (рис. 16). Ако обектът на упражнението е гръбнакът (рис, I 7 и 18), се движим по спирала от горе на долу, и обратно (при "забърсването" посоката е същата, но движенията са строго линейни). Намотките може да са по-широки и раздалечени, после по-стегнати. Ширината им е 10-15 сантиметра.

Още веднъж ви напомням: основното — и в това, както и в другите упражнения, е изпълненото с любов отношение към работата. Дейността ви е уникална, никой няма да я извърши вместо вас. Мислено - много нежно и предпазливо - се мъчим да разгънем, да разгладим всички гьнчици вътре и по повърхността на нездравия орган, навлизаме с "гъбата" все по-навътре, масажираме труднодостъпните места.

Рис. 16 Схема на придвижване на усещанията при изпълнение на упражнението "спирала"

З) Работа с белезите

Упражненията са само за тези, които имат нужда от тях. Който няма белези, може малко да поработи с болен орган - същия или друг.

Рис. 17 Схема на придвижване на усещанията при изпълнение на упражнението "спирала" около гръбнака

Усещането, с което минаваме последната намотка по спиралата, мислено пренасяме в областта на белега и по-нататък продължаваме точно както и в предния урок. Всеки образ усилваме по 3 пъти. Не пестим усилия. Влагаме цялата си енергия в процеса, цялото си желание да се отървем от грозната структура, която някога ни е защитила, но сега разваля гладката ни, еластична и великолепна кожа. Обаче концентрацията на енергия в никакъв случай не трябва да е злобна и агресивна. Вие се стремите да подобрите, да облагородите, да насочите, а не да отскубнете, да унищожите, да съсипете.

Препрочетете внимателно съответната глава в

Рис. 18. Придвижване на усещанията при изпълняване на упражненията "забърсване" и "спирала" на гръбнака

учебника. Вечерта с линийка в ръка проверете положението. Много е вероятно да ви чака приятна изненада. Внесете в дневника си резултатите от измерването.

Пак ви подсещам, че всички гореописани упражнения от първия комплекс трябва да се правят на един дъх, без прекъсване. Затова, преди да пристъпите към работа, изучете внимателно учебния материал, та после да не бъркате, да не спирате и да не започвате всичко отначало. За упражнението имате максимум 20 минути. После можете да си позволите не много дълга, но заслужена почивка.

Следва обръщение към всички прилежни н усърдни курсисти. Днес е прекрасен ден. Той ознаменува началото на лавинообразния процес на оздравяване на организма ви. Затова трябва да мобилизираме цялата си устременост, цялата си добра воля, за да движим процеса в нужното русло и без забавяне в темповете той да ни изведе до нужните резултати. Нека сме весели, доброжелателни, невъзмутими, настойчиви и упорити!

Домашно за следващия урок

 1. Тренирайте тези места от урока, по които не се
  чувствате много уверени. Но не прекалявайте. Помнете,
  че задочниците имат 2-3 дни за усвояване на всеки урок.

 2. Добросъвестно водете дневник. В него отбелязвайте
  всички промени в състоянието си.

 3. Настройте се за утрешния ден. Вече сте добили
  опитност в работата по програмата. Преценете какво
  можете да направите за повишаване на успеха с оглед на
  индивидуалните си качества и особености на организма.
  Може би ще е добре да промените нещо в дневния
  режим.

 4. Останете постоянно в добро настроение, с нагласа
  към образа на здравето и младостта. Ако трябва,
  поддържайте я изкуствено. Работете върху емоциите.
  Тренирайте моментите, които са ви трудни.

 5. Не прелиствайте напред, докато не усвоите цялата
  програма на урока.

Успех и сполука!


Седми урок

1. Загрявка:

 • автомануален комплекс (масаж на биологично
  активните точки на главата);

 • упражнения за гръбнака;

 • упражнения за ставите на ръцете и на краката.


 1. Дихателна медитативна гимнастика
  (медитация за младост).

 2. Тренировка на емоциите.

 3. Преместване на усещанията в крайниците
  (през гръбнака).

 4. Първи комплекс медитативни упражнения:

а) събиране и разпръскване на усещанията:

б) триизмерна обработка на болния орган
("забърсване", "спирала");

в) работа с белезите.

 1. Трилистници (втори комплекс медитативни
  упражнения).

 2. Голям кръг (или "шумен град").
Началото на седми урок при редовните курсисти обикновено е посветено на зачотите. Тази акция не се провежда само за стимулиране на изоставащите. Основната й цел е ла стимулира всички, включително и отличниците. Не се радвайте, скъпи задочници, няма да ви отмине общата участ. Вадете дневниците и се подгответе за здраво препитване.

"Е, мен не ме засяга - ще си каже някой. - Аз навсякъде съм тип-топ. Изпълнявам си програмата и изпреварвам графика, с лекота правя упражненията. Белегът ми намалява, пясъкът се сипе, черният дроб не се обажда. Ювелирна работа! Никакво препитване не ме плаши."

Да проверим състоянието ви до момента. Прочетете списъка и отбележете всяка точка с плюс или с минус. Това ще е зачотът ви.

 1. Сън - качествен.

 2. Апетит - добър или направо великолепен.

 3. Настроение, самочувствие - от ден на ден все по­
  добри.

 4. Дейност на червата - нормализира се или е на път да
  се нормализира. Тук може да се наблюдава ефектът
  на махалото. Например по-рано да сте били склонни
  към запек, а сега да ви мъчи разстройство. Махалото.
  толкова време ръждясвало в едно положение, се е
  раздвижило и се е люшнало в обратната посока. Не се
  безпокойте, скоро ще намери златната среда.

 5. Функции на болния орган - възстановяват се (след
  кратка криза).

 6. Белег - полека-лека изчезва.

И така, какви са резултатите? Ако успешно сте усвоявали всичко в учебната програма и сте работили правилно, те са лесно предвидими. Трябва да имате 6 плюса.

Става точно каквото трябва да стане. Механизмът на самовъзстановяването на организма ви (отначало с леко скърцане) се е задвижил. Подобренията в състоянието ви са толкова несъмнени, че няма накъде, би казал човек. Прави загрявка, дихателна гимнастика, тренирай емоциите, премествай усещанията - и неусетно ще стигнеш до онзи храм, към който водят хиляди пътища. Настъпва най-опасният (дори преломен) момент в процеса на самообразоването ни (връхната му точка се пада на 5-8 урок). Къде е опасността? Ето къде.

"...Когато първия път белегът взе да се губи, когато намаляха вариците*. когато започна да се подобрява зрението ми, аз се успокоих и зачаках. Правех упражненията механично и процесът на оздравяване спря. Сега отново тръгна..."

"Варици - мед., варикозно разширение на вените - бел. ред.


Това е цитат от писмо на наша "повтарачка" - жена. която не успя от първия път да постигне здраве и младост, но намери у себе си сили да направи нов (и този път сполучлив) опит.

Самоуспокоението - ето капана, ето паяжината, към която ни тласка чувството за измамно благополучие. Паднете ли в мрежите му, край. Колелото, което с такива усилия сте задвижили в себе си, ще спре и всичко ще се върне на мъртвата точка. Затова на този етап е много важно да не се отпускаме, затова е толкова важно да си кажем Р нужния момент: "Ей, приятел, май си решил да се опънеш на шарена сянка? Я ставай, не мързелувай, мърдай - още сме далече от целта!"

Точно сега трябва да концентрирате цялата си воля, целия си стремеж към желаната цел, защото освен всичко друго новите упражнения, които предстои да овладеете, са по-сложни и по-ефективни. Предназна­чението им е да завъртят маховика на самолечението, който едва-що се е задвижил, а за тази дейност ще ви трябват допълнителни волеви импулси.

Действието им (доста условно, разбира се) може да се сравни с действието на силни (особено хормонални) лекарства, които също помагат на организма да е на ниво. Но тези лекарствени препарати идват отвън, те провокират деградацията (отмирането) на естествената способност за самолечение. Организмът се покварява, той започва да разчита само на външното датиране и престава да се бори с болестта. Освен това предозирането на лекарствата е не по-малко вредно от недостига им.

Лекарят само предполага какво и колко е необходимо за пациента, а мозъкът (на подсъзнателно ниво) знае точно каква помощ, кога и в какви количества ни е нужна. Трябва само да подтикнем към действие съответните структури в дълбините му и те самите ще пратят заповедта на една или друга задрямала жлеза.

Въпросната програма за самовъзстановяване можете да включите само вие и никой друг освен вас. Основните и определящи фактори по този път са желанието и вярата в себе си, тоест, ако щете, вашият дух, който се родее с душата ви. Всичко останало е материя и биохимия (материални движения на веществата в организма), което без съответното (духовно) наглеждане се разрушава, остарява и се разпада.

Младостта е качество на организма, което не зависи от възрастта. Тя ни напуска едва когато ние (е немарата си) я оставяме да си отиде. Целеустремените хора, които живеят в естествено единение на душата и тялото, я запазват до края на дните си. Човек може да живее 120 и повече години, в човешката история има много такива примери. Тук е уместно да си спомним нашия съвременник Пол Брег (познат на читателите ни с книгата си "Чудото на гладуването"), прочутия американски учен, жизнен, енергичен и деен и на 95-годишна възраст, когато загива при нещастен случай, докато кара сърф в океана.

И така, какво следва от казаното дотук? Това. че трябва постоянно да контролирате степента на устремеността си към целта. Отпускайте се физически, но никога не си позволявайте духовно отпускане, защото никакви упражнения и тренировки няма да ви помогнат.

Някои курсисти на този стадий от обучението започват доста често да задават един традиционен въпрос: "Кога най-сетне ще започнем програмата за подмладяване? Вие ни обещахте, времето минава, а ние всъщност точно заради нея се стараем, само нея чакаме!" Ако този въпрос измъчва и вас. огледайте изминатия път и ще разберете, че отдавна сме я започнали.

А сега да пристъпим към овладяване на конкретната програма на урока ни, но след кратки наставления. разбира се.

Наставления. С всичка сила трябва да се стремим да намаляваме времето за тренировки благодарение на придобитите навици. Запомнете, че "природната мудност" не е оправдание. Сами си дайте малко зор, но нежно и търпеливо, естествено, както постъпваме с упоритите деца. Напомням ви, че цялата тренировка от този урок. когато напълно я усвоите, трябва да протече за 20 минути. Затова от днес ще се мъчим да работим не само добре, но и бързо. При това в никакъв случай не бива да пострада качеството.

1. Загрявка

Правим я в съпровод на музика и в присъщото ни добро настроение. Ние сме весели, здрави, доволни от света и от себе си.

2. Дихателна медитативна гимнастика

Цялото ви същество е пронизано от флуидите на младостта. Нарочно не ви предлагам конкретна картина. Всеки има своя и досега тя трябва да се е оформила съвсем ясно. Представяйте си нещо хубаво, нежно, неописуемо приятно, тоест нещо, което ще ви вдъхнови. Вече трябва да се сродите вътрешно с този образ. Следващата тренировка на емоциите ще ви помогне.

3. Тренировка на емоциите

Днешните ни усилия ще бъдат насочени главно към създаване на душевно равновесие, тоест към решаване на конфликтите от миналото и настоящето ви и предотвратяването им за в бъдеще.

Но това е невъзможно, ще кажете. Животът никога не върви гладко. Хората се карат, помиряват, разделят, събират, обиждат се. нараняват се, унизяват се помежду си.

Освен това конфликтите понякога са неразрешими. Те не се уреждат по никакъв начин. Още по-малко в миналото, което не може да се върне. Има ли начин да се помирят непримирими врагове или човек да се пренесе в миналото, да опита поне там да промени нещо?

Да. наистина, почти сте прави. В материалния свят няма такъв начин. Но той съществува в друг свят, който ни е познат и понятен още от най-крехка възраст - в дълбините на нашата душа. Името му е прошка.

Да простиш, означава веднъж завинаги да туриш кръст на нещо неправилно, несправедливо, лошо и така да облекчиш душата си. Както човешкият организъм се нуждае от изчистване на вредните шлаки, така се нуждае и човешката душа.

Прошката е акт на подобно очистване, което влияе благотворно върху здравето на душата. Правилността на тази мисъл блестящо доказва личният опит на Луиз Хей.

"Всяка болест се дължи на непрощаване" - казва тя веднъж и успява самостоятелно да се излекува от недъг, пред който е била безсилна официалната медицина.

Сега да минем непосредствено към тренировката. Чака ни пътешествие във времето. Първо ще посетим миналото си, после ще се опитаме да надзърнем в бъдещето.

Затворете очи, влезте в ролята на тъжен несретник. Вие сте в празен киносалон. Наоколо е тъмно. Екранът засега е празен, но вие знаете, че филмът ще е за вас.

Как е направен, за какво се разказва - не знаете. Тревогата ви нараства, прорязва ви болка. Всичко скъпо, което сте имали, си е отишло безвъзвратно, сякаш не е било: в миналото си виждате само неприятности, разочарования, унижения, обиди... Паметта ви връща към тях, продължава нататък, към младостта, към детството... първите горчивини... празна обвивка вместо бонбон... съседчето ви взима играчката... и още нещо, и още, и още...

Екранът светва, там се движат някакви силуети, сенки, лица... Вглеждате се без напрежение, образите стават все по-контрасти и, започвате да разпознавате някои лица.

Вижте, това са хора, с които животът ви е срещал. Мнозина са ви карали да страдате, на други вие сте вгорчавали дните... Никого от тях не сте викали тук специално, но те са дошли, те са тук, следователно и те, и вие имате нужда от това. Значи трябва да поговорите с всеки.

Мислено влезте през екрана, станете участник в действието, кажете на всеки, който ви е обидил, нещо от рода на: "Да, ти навремето направи така, че ми беше много криво. Много ме заболя, но всичко вече е минало. вече го няма - аз ти прощавам!..."

Не се задържайте при никого за по-дълго, вървете от човек към човек, но говорете с всеки, дори с хора, които не познавате, изслушайте всеки и му простете. И поискайте прошка от тези, на които вие сте причинили болка.

Дръжте се нежно с всички, особено с близките. Близките ни причиняват най-големи страдания, но те често не знаят какво правят... простете им всичко.

Ако сълзите ви бликнат, не ги сдържайте... Плачете, плачете, сълзите носят облекчение, с тях изчезва всичко, което ви е мъчило и потискало, всичко, което повече няма да се върне.

Стоп!

Мислено си кажете: достатъчно, бях в миналото, но само защото аз го поисках. Вече не съм това, което бях по-рано, животът ми е истински. Лошото, което е било, няма нищо общо с мен, в мен няма място за него. Да. в живота ми имаше много грешки, обиди, огорчения и разочарования, но аз живея, значи съм имал силата да надмогна лошото, следователно ще имам силата да продължа напред, правя всичко по силите си, за да не стана както едно време, искам да съм нов, друг човек... Вече съм друг. Мисля, чувствам, дишам и това само по себе си е щастие, а по-рано не го разбирах и не го ценях.

Всичко, необходимо за щастието, е с мен и в мен, имам цел в живота и нищо не ми пречи да се движа към нея. Млад съм, уверен съм в силите си, ще направя всичко възможно животът ми да е пълноценен и щастлив. Знам. че ще успея.

Ясно формулирайте конкретната си цел, движението към която ще изпълни живота ви с радост, със смисъл. Деца. семейство, работа... Всеки с приоритетите си.

Сега да се пренесем в бъдещето.

Ясно си представете какво ще стане с вас след месец, след месец и половина, след два (но не повече). Усетете се вътрешно и външно такъв, какъвто искате да станете. Нарочно не ви предлагам нищо от конкретните ни образи. Градете ги самостоятелно. Вие най-добре знаете вътрешните си и външните си ориентири. Това усещане трябва органично да се обедини с личния ви образ на младостта и здравето, на чиято вълна напоследък се настройвате все по-лесно.

Ако успеете правилно да направите тази тренировка, ако успеете искрено и от все сърце да простите на оскърбителите си отдавнашни и скорошни обиди, ще почувствате неимоверно облекчение, нещо като блаженство. Душата се освобождава от тежкия гнет, а "непослушният" образ на младостта ще се настани на освободеното място и ще стане част от вашата същност.

Как да действаме по-нататък, за да не подплашим по невнимание пойната птица? И ако тя отлети, как да я примамим отново?

Ето конкретния ми съвет, по-точно подсещане: неуморно възпитавайте у себе си чувство за самоуважение. Ако не се обичате, не можете достойно да оцените и ближния си, следователно не можете да го разберете и да му простите. Никога не мислете лошо за себе си. Никога дори мислено не унижавайте себе си, не си отправяйте нападки.

Повтаряйте си възможно най-често и наум, и гласно: "Аз съм млад, щастлив, здрав..." и т.н. Това упражнение умишлено присъства в заповедите, с които се запознахте още в първия урок и които сега трябва да знаете наизуст.

Поразмишлявайте какво става с вас сега. Вгледайте се в хората, които ви заобикалят (роднини, близки, приятели, колеги). Помъчете се да откриете онези, които имат лошо мнение за вас. и по възможност избягвайте общуването, а най-добре е да прекратите всякакви отношения с тях.

На работа, в обществения транспорт, по време на разходка, на приятелска вечеринка, с една дума - винаги, навсякъде, особено вкъщи, се учете изкуствено да създавате у себе си образа на младостта и колкото може по-дълго да оставате в него.

Когато този образ се слее с вас, от само себе сн ще ви споходи удивителното чувство за душевно равновесие, а след него също от само себе си ще се развие още едно чувство, което се нарича интуиция. То ще ви помогне правилно да се ориентирате в нашата учебна програма, която освен всичко друго трябва да ви научи самостоятелно да намирате причините за бележките и да откривате основните пътища за избавяне от тях. И вече винаги ще имате свободата да избирате най-резултатните действия за постигане на душевна и телесна хармония.

Тренировката на емоциите не е лесна. Понякога човек трудно може да се настрои на нужната вълна. От изключителна полза е да се запознаете с прекрасната книга на Георгий Ситин "Животворна сила" (Животворящая сила, М., 1991). Авторът й е разработил метод за словесно-образно емоционално въздействие върху състоянието на човека, който помага за излекуване на много заболявания. По-долу е дадена една от целевите нагласи от книгата {нагласа за жизнена устойчивост), която идеално отговаря на темата на днешния ни урок.

"Настройвам се за весел, енергичен, млад живот и сега, и след трийсет години, и след сто години. Настройвам се за постоянно и непрекъснато развитие на способностите си и сега, и след трийсет години, и след сто години. Целият дългогодишен весел, енергичен, млад живот е пред мен. Всички промени, станали в тялото ми след 17-20 - годишна възраст, изчезват завинаги от организма ми. отлитат във вселенските пространства.

Аз се раждам енергично развиващ се, несъкрушимо здрав, прекрасен юноша. Свежестта на младостта се ражда на лицето ми, цялото ми лице грее в розово, свежа червенина изпълва устните ми. Прекрасно чувствам как ставам все по-здрав. В психиката ми, във всичките ми нерви се влива здрава стоманена здравина, стоманена здравина, стоманена здравина се влива в психиката ми, във всичките ми нерви. Всеки изживян ден увеличава продължителността на бъдещия ми живот. И в този смисъл аз живея по закона; колкото по-стар, толкова по-млад.

Постоянно поддържам пълна бойна готовност за надмогване на вредните влияния, които разрушават нагласата ми за ведър дългогодишен млад живот. Постоянно потискам влиянието на хорските приказки за краткостта на живота, за болести и смърт, знам. че това няма нищо общо с мен като човек, който живее по закона: колкото по-стар - толкова по-млад.

Постоянно потискам всички влияния, които противодействат на нравственото ми поведение и на здравия ми начин на живот.

Постоянно си създавам мощна защита от всички вредни влияния.

Постоянно най-непреклонно поддържам нагласата за дългогодишен весел, енергичен млад живот, за смело поведение и така сам си създавам постоянна мощна подкрепа.

Аз съм смел човек, твърдо уверен в себе си, всичко знам. всичко мога и от нищо не ме е страх.

Твърдо знам. че дори всички трудности наведнъж и неочаквано да се стоварят върху мен, не могат да съкрушат мощната ми воля. И затова гледам света в лицето, от нищо не ме е страх и сред всички житейски бури и урагани се извисявам непоклатимо като скала на пътя на стихиите.

Пред мен се откриват всички пътища към дълголетия млад живот и това ме изпълва с радост от живота.

Цял съм изпълнен със слънчева радост от живота, в мен винаги цъфти пролет. Неугасим весел огън винаги гори в очите ми, на лицето ми свети ведра усмивка.

В цялото ми тяло кипи грамадна сила, всичките ми вътрешни органи работят енергично, весело. Походката ми днес е весела, весела и бърза, аз крача - аз летя с крила на птица.

От ден на ден ставам все по-весел и жизнерадостен. Все по-непоклатимо е жизнерадостното ми ведро настроение.

Непобедима стоманена воля свети в очите ми и всички хора, които общуват с мен, чувстват тази стоманена воля.

Тържествуващата сила на младостта, възторгът на победата свети в очите ми, ликуването на несъкрушимото здраве свети в очите ми. Сияйни млади очи.

Сега съм роден дълголетник, енергично развиваш се юноша. Имам нагласата да развия всичките си способности и сега, н след трийсет години, и след сто години.

Мисленето ми става все по-енергично. Имам енергична, много енергична, бърза, мълниеносна мисъл, имам силна млада памет. Всичките ми способности се развиват енергично.

Безгрижна, безоблачна младост свети в очите ми, неугасимо весело пламъче винаги гори в очите ми."

4. Преместване на усещанията в крайниците (през гръбнака)

Повтаряме точка пета от шести урок. Започваме от усещането, което си създаваме по-трудно. С всяко усещане работим по 3 пъти.

5. Първи комплекс медитативни упражнения

Повтаряме точка шеста от шести урок. Работим по З пъти всяко упражнение от комплекса. Стараем се всяко упражнение плавно да преминава в следващото.

6. Трилистници (втори комплекс медитативни
упражнения)

Това са много важни упражнения. Те идват от вековете и ни позволяват мислено максимално добре да масажираме фактически всички вътрешни органи на човешкото тяло.

Древните лечители са разделяли човешкото тяло на участъци с вид на листа от лотосов цвят - прекрасно цвете, на което легендите приписват невероятни свойства и което се смята за символ на благородството и красотата. Тези участъци, съчетани три по три, правят трилистници - от много големи до съвсем мънички. Между листата на трилистниците според древните лечители има определена взаимовръзка. Ние с вас ще работим с най-големите трилистници, които са три на брой (рис. 19).
Рис. 19. Трилистници


Първи трилистник. Предната му проекция разделя гръдния кош на три приблизително равни части с основа в долната част на гръдната кост (листата са обърнати нагоре). Горната част на страничните листа изцяло обхваща съответното рамо (може да се включи и ръката). Горната част на средния лист минава малко над веждите - в друг вариант минава през шията, като включва щитовидната жлеза. С проекцията на трилистника върху гърба получаваме още три листа - задни. Обемите на тялото между двойките листа (например ляво предно и ляво задно) са работните ни участъци. В тях ще движим усещанията.

Втори трилистник. Листата сочат надолу - от долния край на гръдната кост (за мъжете - от зърната на гърдите) до областта на пъпа, и делят тялото на три равни части. Проекцията им върху гърба дава задния трилистник. И тук съответните двойки листа образуват областите, в които ще работим.

Трети трилистник. Листата сочат нагоре и са до областта на пъпа, долната им част стига до слабините (отзад - до опашната кост). Обемите, в които ще работим, се образуват по същия начин.

Листата може леко да се застъпват, аналогично застъпване можем да допуснем и в работата си. Не акцентираме вниманието си върху отделни органи - те може да принадлежат към няколко листа.

За удобство разделяме торса на 9 приблизително равни части (листа) и ги номерираме (рис. 20 и 21). Започваме традиционно от Т-усещането.

Рис. 20. Лотосови листа (отпред)

Отпускаме се, затваряме очи. Събираме достатъчно голяма (колкото юмрук) топка приятна, лековита, животворна топлина в областта на първото листо (3-5 секунди), добре затопляме мястото (3-5 секунди), без да мислим за органите, разположени тук. После преместваме Т-усещането наляво във второто листо, задържаме го там (3-5 секунди). Добре затопляме този обем, изпращаме повече топлина в проблемните зони (зад гръдната кост, ако сте с бронхит; към шията, ако сте закъсали с щитовидната жлеза; по-нагоре, към лицето, ако имате възпаление на носоглътката - затопляме я,

Рис. 21. Лотосови листа (отзад)

както при работата за подобряване на слуха). После минаваме още по-наляво - към третото листо, работим там както в първото, но с една много важна забележка.

Внимание! В никакъв случай не навлизаме в сърдечната област, заобикаляме я.

После се спускаме надолу към втория трилистник, затопляме последователно четвъртия, петия и шестия лист. спускаме се в седмия лист от третия трилистник, затопляме дясната част на корема (може и тазобедрената става) и се движим наляво към осмия лист. Тук работим много старателно - това е важна част от тялото

Затопляме я много добре особено ако имаме проблеми с пикочния мехур или с дебелото черво.

Продължаваме още по-наляво (деветия лист), затопляме левия край на корема (може и тазобедрената става) и по същия път потегляме обратно към първия лист. Това е един цикъл (рис. 22 а и рис. 22 б).

Повтаряме го още 2 пъти с Т-усещането, после работим с всяко от останалите усещания (Б, С). Преходите от едно към друго усещане трябва да са плавни, най-добре да съединяваме крайните усещания със средните. Например по схемата

I. и 2. цикъл - Т

Рис. 22а. Придвижване на усещанията Т, Б и С по листата на лотоса 1. цикъл - Т+Б (или 3. и 4. цикъл)

 2. и 5. - Б (или 5. и 6. цикъл)

 1. цикъл - Б+С (или 6. и 7. цикъл)

 2. и 8. цикъл (може 9.) - С (или 8. и 9. цикъл).
  Можете да работите и само с двойките усещания Т+Б и
  С+Б, ако са ви по-лесни.

Работим без напрежение, с обич, сякаш разглеждаме и оправяме всеки лист отвътре (и цялото съдържание). Завършваме работата си с увереността, че нито един участък в набелязаните области не е останал необработен.


7. Голям кръг (или "шумният град")

Упражнението цели подобряване работата на червата. Усещанията се движат в кръг (по спирала).

Най-добре е да започнете преместването на усещанията от дясната хълбочна част (там, където започва дебелото черво). Ако повече ви безпокоят тънките черва, започнете от пъпа, тоест от центъра на корема. Така или иначе движението е само по часовниковата стрелка (рис. 23). Единственото място. където се допуска въртене, обратно на часовниковата стрелка, е областта около пъпа (то е особено ефективно при намалена чревна активност).

И така, отпускаме се, затваряме очи. Събираме усеща­нето Т на топка, колкото юмрук, в дясната хълбочна област - намерете най-издадената част от тазовата кост, после натиснете с пръсти някъде към средата на корема -и ще попаднете в хълбочната ямка - това е нужното ни място. Топлината е много приятна, лековита, добре загряваща.

Задържаме я няколко секунди тук, после започваме да я местим в кръг (в посоката на дебелото черво) - нагоре, после вляво, после надолу (рис. 24), после надясно. Така минаваме 3-5 кръга, след което постепенно по спирала стесняваме кръговете на движение на Т-усещането все по-близо до пъпа.

Рис. 23 Упражнение "шумният град". Придвижване на трите усещания с начало хълбочната обпаст

След това от центъра на корема (пак по часовниковата стрелка) започваме да разширяваме радиуса на Т-движението. докато не стигнем до изходната окръжност.

Без да прекратяваме движението, от усещането Т постепенно минаваме към усещане Б, аналогично правим с него 3-5 кръга, после точно така работим с усещането С.

Изпълняваме упражнението, с вътрешен поглед следим движението на топката, мислено разглаждаме всяка гънка, всяка бримчица на червата, не пропускаме нищо, сантиметър след сантиметър. Направете го с любов като добър стопанин, проверявайте как стоят нещата.

Рис. 24. Упражнение "шумният град". Придвижване на трите усещания според разположението на дебелото черво

Помнете, червата са отзивчиви и в отговор на грижите може веднага да изкъркорят нещо като: "Всичко е нар-р-ред, напр-р-ред, благодар-р-ря!"

Правете безконтактния масаж много внимателно, защото в сравнително неголемия обем на коремната кухина имаме 8-10 м черва {тънки и дебели), лигавицата им може да съдържа към 4 хиляди израстъчета с микровласинки (100 милиона власинки на квадратен милиметър!).

Ако разгърнем всички тези малки площи върху равна повърхност, те ще покрият квадрат над 2 на 2 метра! Това е цяло производствено предприятие, създадено от майката природа! Как да не обикнете това чудо, как да не му помогнете!

С червата се работи така: единия ден започваме от Т-усещане, на втория - от С (и накрая също единия ден - с Т-усещане, другия - със С). Проверете кой вариант е по-благотворен за вас и занапред наблегнете или на С, или на Т.

При хипертонус (повишен тонус) на червата обикновено е по-добре да се работи с топлина. При намален тонус обикновено е по-полезен студът. При склонност към запек обработвайте по-усилено левия лист на третия трилистник - лявата хълбочна област). Не се смущавайте, ако след такива обработки ви нападнат разстройства (или ако постоянно сте имали разстройство, ви стегне запек). Това, както вече говорихме, е ефект на махалото. То се е люшнало в обратната посока, но скоро ще се успокои.

Бихме могли, разбира се, да разгледаме темата по-подробно и конкретно да посочим с какво въздействие се премахва един или друг чревен проблем, но умишлено няма да го направим. Нали се разбрахме да забравим за диагнозите. Трябва да свикнем в по-нататъшната си работа повече да се вслушваме в организма си. Той ще ни подскаже кой път да изберем.

Комплексът "трилистници" и упражнението "шумният град" трябва да се слеят в едно цяло: щом свършите с лотосовите листа, веднага минавате на червата. Имате обшо 15 минути. Но това е в деня на обучението. В по­нататъшната практика ще ви се наложи да намалите времето горе-долу наполовина. А сега - почивка! Продължителна или кратка - кой каквато избере.

Задачи за следващия урок

 1. Потренирайте упражненията или усещанията, които
  засега не вървят много добре. Постарайте се да
  усвоите програмата на този урок не за три, а за два
  дни.

 2. Не изоставяйте образа на младостта, той трябва да
  стане ваша същност.

 3. Прилежно записвайте в дневника всички промени в
  състоянието си.

 4. Настройте се за предстоящата работа.

 5. Не четете следващата страница, преди да усвоите
  изцяло програмата на седми урок. Проявете воля -
  чака ви приятна вест, но сюрпризът е дваж по-
  приятен, когато не знаеш за него.Осми урок

1. Загрявка:

 • автомануален комплекс (масаж на биологично
  активните точки на главата):

 • упражнения за гръбнака;

 • упражнения за ставите на ръцете и на краката.


 1. Дихателна медитативна гимнастика
  (наблягаме на изчезването на белезите и на
  бръчките, както и на връщането на младостта и
  на окончателното оздравяване).

 2. Тренировка на емоциите (формиране на
  собствения ни идеален образ).

 3. Преместване на усещанията р крайниците
  (през гръбнака).

 4. Първи комплекс медитативни упражнения:

а) събиране и разпръскване на усещанията;

б) "забърсване";

в) "спирала");

[') работа с белезите.

 1. Трилистници и голям кръг (може да се започне
  с големия кръг).

 2. Подмладяване на лицето.
Поздравете се! Основните - най-трудните упражнения от учебната програма са усвоени. Но не това е сюрпризът.

А кое?

От днес започваме все по-често и смело да говорим за неща, които досега не че сме избягвали, но от заетост и от здравни проблеми сме предпочели да не засягаме директно. А тази тема от памтивека неспирно вълнува човечеството и се нарича любов.

На редовните упражнения предлагам да вдигнат ръце тези, които не се интересуват от въпроса. Не се вдига нито една ръка. Сигурен съм, че и вие, скъпи задочници, сте неравнодушни към посочената тема, щом тъй усърдно усвоявате настоящата методика. Дебелокожите инертни хора не се нуждаят от никакви методики.

За пасивните любовта е нещо, което е досадно и създава само грижи. Успехите им в интимната сфера обикновено са крайно оскъдни. И обратно: активните, енергичните хора най-често имат големи любовни завоевания. Извода си направете сами. никак не е трудно.

Какво правим сега? От ден на ден постепенно повишаваме енергетичния си потенциал, активността ни расте непрекъснато. По-просто казано, малко по малко се подмладяваме и дойде време да си припомним, че външността има много голямо значение в любовните отношения.

Днешните упражнения (който иска, нека извика тихичко "ура!") са посветени най-вече на грижите за скъпоценната ни външност. Имате картбланш за упражненията, тоест практически пълна самостоятелност, но все пак следват някои ориентировъчни указания.

Напомняне: не забравяме да поглеждаме часовника.1. Загрявка

Работим в обичайното си ведро настроение. Гледаме да внесем в движенията елемент на елегантност (10-15 минути).

2. Дихателна медитативна гимнастика

Наблягаме на премахването на белезите и бръчките, както и на връщането на младостта и окончателното оздравяване (5 минути).

3. Тренировка на емоциите

Най-важното е да доминира положителното начало. Търсим в себе си (в детството си, в младостта) само най-хубавото и чрез създаване на положителни емоции формираме идеалния си образ. Изглеждаме както на най-сполучливата си снимка: лицето е свежо, очите блестят, страните руменеят, кожата е гладка, еластична. Усмихваме се, душата ни предвкусва празник. Без повод - просто животът е хубав.

Без да излизаме от ролята, плавно преминаваме към следващото упражнение.

4. Преместване на усещанията в крайниците (през
гръбнака)

Работим както обикновено.

5. Първи комплекс медитативни упражнения

Работим с болния орган по досегашната схема ("събиране - разпръскване" - 5Т, 5Б. 5С; "забърсване", "спирала" - ЗТ, ЗБ, ЗС във всяка посока; работа с белезите по обичайния начин). Накрая тези, на които им е необходимо, добавят упражнения за корекция на зрението и на слуха. Всичко продължава максимум 20 минути.

Можем леко да променим схемата. Например минаваме всички упражнения с Т-усещания (със или без Б), после с Б, после със С (или С+Б).

Тук е уместно да кажем няколко думи за щитовидната жлеза. Много курсисти се интересуват защо се нарушава дейността й и как да се преборим с този проблем. Особено жените - при 90 процента от тях дейността на щитовидната жлеза явно или неявно е нарушена.

Официално приетата причина е недостигът на йод, оттук и профилактиката, и лечението на заболяването.

Изтокът (с думите на Авицена, да речем) казва, че увеличението на щитовидната жлеза е болест на добрите (тоест много чувствителни и раними хора). То обикновено се появява след силен стрес. Анкета сред курсистите потвърди, че преди болестта най-често са имали неприятен случай (нещастие, травма, страх за съдбата на близки хора, за собствената съдба).

Затова на Изток тази жлеза обикновено не се оперира, а се правят опити да се отстрани причината за заболяването. Ако това се направи, функциите на щитовидната жлеза се нормализират за 10-15 дни.

Върху това (тоест отстраняването на причините за заболяванията) ние с вас работим още от първия урок, по вие можете поне малко да подпомогнете щитовидната си жлеза, ако се погрижите за нея както за другите органи. Има случаи, когато пациенти са успявали да избягнат насрочени вече операции (с диагноза: гуша III-IV степен). Ето още едно доказателство, че резервните сили на организма ни са неимоверни.

Следва кратка почивка.

6. "Трилистници" и "шумният град"

Работим в произволна последователност. Ако имаме повече проблеми с червата, можем да започнем с "шумния град", да поработим с деветте листа, и пак да повторим "шумния град".

За тренировката имате около 15 минути. Най-важното е качеството. По-добре да направите по-малко упражнения, но от сърце. Само тогава ще можете да разчитате на позитивни резултати.

7. Подмладяване на лицето

Някои най-накрая дочакаха своя час!

Ако усещате тежест или болка в главата, не бързайте с упражнението. Починете си малко, масажирайте съответните точки на главата.

Сега седнете, затворете очи, отпуснете се и се настройте на радостна вълна.

Вие сте скулптор, сега ще започнете да ваете външността си. Има ли нещо по-приятно от това увлекателно занимание? Мислено опънете лицето си, докоснете бузите, разгладете бръчиците. Скоро те съвсем ще изчезнат. Разбира се, че ще изчезнат, както изчезват белезите. Бръчката в сравнение с белега е нищо работа! Е, сбогом, милички, сбогом!

Леко се усмихваме, тялото блаженства, душата сякаш се рее. Само в такова състояние ви е позволено да пристъпите към чудодейния процес.

Накратко за това, което ще стане.

Мисленият самомасаж на лицето по въздействие е много сходен с козметичния масаж, но е с огромен брой пъти по-ефективен. Такъв самомасаж активно подобрява и възстановява функциите на периферните рецептори и на нервните влакна, които усилват рефлекторните връзки на кората на главния мозък с мускулите, със съдовете и с нервите на лицето и подобряват обратната връзка.

Безконтактният самомасаж предизвиква разширяване на функциониращите капиляри и провокира отпушване на резервните, това подобрява тъканната трофика (храненето на трофика), усилва се венозното оттичане (и циркулацията на лимфата) и се активизира секрецията на мастните и на потните жлези.

Това има положително въздействие не само върху кожата на лицето, но и върху целия организъм: намаляват признаците за дразнене на кората на главния мозък, нормализира се тонусът на съдовете - намалява артериалното налягане, успокоява се пулсът. Кожата на лицето видимо се зачервява, температурата й се повишава (с 4 градуса при младите дами и с 1,5 - при дамите над 40-50 години).

А най-прекрасното е, че този масаж може да се прави по всяко удобно за вас време и практически във всякаква обстановка.

Упражнения за подмладяване на лицето (първи ден)

В първия ден се правят само 4 упражнения, на след­ващия - още 7.

 1. Поредно задържаме усещанията Т, Б и С за 3-5
  секунди в различни участъци на лицето, като се
  придържаме строго към следната последователност:
  дясна буза, лява буза, чело, брадичка, нос. Загряването
  може да е в дълбочина. С всяко усещане работим по 3-5
  пъти.

 2. С топка топлина (Т) колкото кокоше яйце обработваме
  различни участъци от лицето (виж рис. 25).
  Последователността е същата: дясна буза, лява буза - до
  висулките на ушите, после челото, брадичката, носа.
  Работим по 3-5 секунди 3-5 пъти с всяко усещане.

Рис. 25. упражнение за подмладяване на лицето

3. По начина, показан на рис. 26, последователно движим усещанията Т, Б и С (с големина на кокоше яйце) по шията. Започваме от средата на предната повърхност на шията, спускаме се (от брадичката) до няколко сантиметра под ключицата (3-5 пъти по 3-5 секунди).

Рис. 26. Трето упражнение за подмладяване на лицето


4. Изпълняваме аналогично на предходното упражнение, но по начина, показан на рис. 27. Движим усещанията по предната повърхност на шията от горе на долу, и обратно (3-5 пъти).

Девети урок

1. Загрявка:

 • автомануален комплекс (масаж на биологично
  активните точки на главата);

 • упражнения за гръбнака;

 • упражнения за ставите на ръцете и на краката.
  2.Дихателна медитативна гимнастика.

3.Тренировка на емоциите (пълно сливане със собствения идеален образ, интуиция). 4.Първи комплекс медитативни упражнения (на фона на медитация за младост).

 1. Трилистници.

 2. Голям кръг.

 3. Работа с образа на "третата ръка".

 4. Подмладяване на лицето (с предварителна
  корекция на самочувствието - втори ден).


Продължаваме осми урок.

1. Загрявка

Работим по обичайния начин.

2. Дихателна медитативна гимнастика

Настроени сме на вълната на младостта и здравето (образ на младостта). Дишаме през органите, които са ни създавали (или още ни създават) проблеми.

3. Тренировка на емоциите

Вече говорихме за ползата от тях, но днес ще се опитаме да погледнем на нещата от друг ъгъл.

Човек има три ярко изразени нива на възприемане на околния свят:

а) емоционално;

б) физическо (телесно);

в) интелектуално.

Тези нива (които действат понякога вярно, понякога изкривено) са тясно свързани помежду си и всъщност представляват единна система. А защо ги разделяме? Защото реакциите им срещу външни дразнители са много различни и по скорост, и като качество. Интелектът има приоритет, тъй като не само ръководи действията ни, но може да осъществява и контрол над чувствата ни. Освен това влиянието му се разпростира и върху клетъчната активност, което е доказано от съвременната наука. С други думи, не бихме могли да тренираме емоциите си без интелектуално послание.

Когато основните емоции (гняв, радост, щастие, тревога, тъга, страх) са в хармония, нямаме причина за вътрешно объркване. Доминиращото усещане е удовлетворение от света и от себе си, което на свой ред предполага у нас да се възцари основополагащата емоция - всеобхватно чувство за благоразположение или обич. В това състояние човек е далеч от агресията, той е умиротворен и следователно е здрав. Дългото преобладаване на всяка от основните емоции нарушава хармонията и води до болести на тялото. Тази взаимовръзка може да се представи така:

Когато емоциите, интелектът и физиката на човека са в състояние на хармонично единство, организмът му функционира в оптимални условия и на ниво подсъзнание се стреми да запази това оптимално положение, подсказвайки на собственика си най-благоприятните начини за измъкване от неблагоприятни ситуации. С други думи, този стремеж на организма към оптимално положение (когато е достатъчно развит) е прословутият вътрешен глас, който ни подсказва правилните решения в трудни моменти. Това е прословутата интуиция, наричана също шесто чувство като продължение на основните ни органични сетивни възприятия.

Смята се, че шестото чувство е присъщо по-скоро на жените (така се и казва: женска интуиция), но то е необходимо на всеки от нас. Без развита интуиция е невъзможна творческата дейност, без интуиция човек трудно се справя с житейските проблеми, несигурен е в себе си и тъй като не знае как да постъпи, става агресивен. Той е глух, не чува какво му се подсказва, ще го скъсат на всеки по-сериозен изпит. Той трябва сериозно да се заеме със себе си. Което ще рече: да тренира емоциите си. Когато се научите да хармонизирате в единство емоциите си, организмът ще свикне и няма да позволява това състояние да се губи.

Така че, тренирайки емоциите, ние подпомагаме по-скорошното включване на механизма за автоматична оптимална настройка на организма, тоест добиваме способността във всяка ситуация да избираме правилния път.

След като си изяснихме това, да преминем към формирането на идеалния образ. Работим самостоятелно, сверяваме упражненията по съответните точки в седми урок.

 1. Първи комплекс медитативни упражнения (на
  фона на медитация за младост)

 2. Трилистници

 3. Голям кръг

Движим се по отработените схеми. В случай на необходимост

сменяме "трилистниците" с "големия кръг", и обратно.

7. Работа с образа на третата ръка

Почти всички курсисти харесват това упражнение. Поне първия етап от усвояването му. В него, както отбелязват мнозина, има повече екзотика, отколкото в обичайните вече премествания на усещанията.

И така, затваряме очи, седим удобно. Всички мускули са приятно отпуснати, ръцете свободно лежат на коленете. Цялото ни внимание е съсредоточено върху китките. Усещаме леко пулсиране във върховете на пръстите. Сега пренасяме вниманието си само върху дясната китка. Усещаме, че в нея струи приятна пулсираща топлина с леки бодежи. Мислено започваме да свиваме и да отпускаме китката. Сякаш мачкаме тесто или пластилин - без да бързаме, но с активно усилие. Представете си задрямала котка как конвулсивно свива лапа, забила нокти в одеялото, и пак я отпуска.

Мислено пренасяме китката в областта на нездравия орган (с изключение на сърцето и на главния мозък), после я. преместваме в трите измерения, както при "забърсване". Гальовно намачкваме, масажираме и опипваме болния орган: махаме шлаките, ненужните тъкани, активизираме Кръвоснабдяването.

После по същия начин обработваме и други обекти. Следим "третата ръка" да излъчва лековита енергия, способна идеално да излекува заболелия орган.

Упражненията с "третата ръка" са много добри за премахване на чувството на умора и за подобряване на лимфообращението. То е много полезно за дейността на червата и на жлъчния мехур. Провежда се по определена схема, която е дадена по-долу.

Работа с прасеца

Събираме топлина, загряваме десния прасец. Следим всички участъци да са затоплени равномерно.

Когато прасецът е достатъчно затоплен, започваме мислено да го масажираме с "третата ръка". Нежно и гальовно, но с известна настойчивост масажираме мускулите, разгъваме кожата (отвън и отвътре), дори леко я "драскаме" (така котенцата драскат с нокти майка си).

Сега да си представим как се надува детски балон. Да си представим, че притокът на свежа кръв по същия начин разпъва кожата на прасеца, после започваме да "изпускаме въздуха". Кожата се сбръчква. увисва, нагъва се.

Масажираме гънките, разтягаме кожата. Мислено махаме излишната кожа, хвърляме я. Тя е все по-малко.

После охлаждаме прасеца, одухваме с прохладен въздух. Още, още... От студа кожата става копринена, матова, чиста... Усещаме мускулите еластични и свежи, сякаш сме излезли на разходка в мразовит ден.

Ставаме от стола, сравняваме как се чувстват десният и левият прасец. Разликата е забележима, нали? Да се погрижим и за другия (левия) прасец.

Етапи на работата:

 1. Т;

 2. Т + масаж;

 3. разширяване на обема;

 4. "изпускане на въздуха";

 5. прохлада;

 6. фиксиране със студ.

Добре се потрудихме. Достатъчно за днес. Ще продължим упражненията с "третата ръка" в следващия урок. а сега да започнем друго упражнение, също забеле­жително отвсякъде.

8. Подмладяване на лицето (втори ден)

Пристъпваме към упражнението едва след корекцията на самочувствието, за която говорихме в миналия урок. ]) Последователно създаваме усещанията Т, Б, С в

определени участъци от лицето и шията ("сбирка на

хубавици"):

а)чело;

б) дясна буза;

в) лява буза;

г) брадичка (до щитовидната жлеза);
Д) нос;

е) предна част на шията (мислено делим тази област на 4 участъка и работим последователно с всяка четвъртина. Започваме с Т. Всяко усещане във всеки набелязан участък задържаме 3-5 секунди, повтаряме упражнението З пъти. Десет-петнадесет минути след изпълнение на упражнението във всеки от обработените участъци трябва да се появи усещане Т + Б.

 1. Последователно повтаряме упражнения 2, 3 и 4 от
  предишния урок (пълен цикъл).

 2. Създаваме ясно Т+Б усещане, задържаме го няколко
  секунди, после рязко го сменяме със С+Б (при това се
  стараем двойно да увеличим силата на Т).

 3. Мислено свиваме и разтягаме кожата в определените
  участъци на лицето в следния ред: чело, бузи, до
  хрущялите при отворите на ушните канали, брадичка,
  област на носа, област на клепачите (до веждите и 2-2,5
  сантиметра под долните клепачи), шия (последователно
  всяка четвъртина). Повтаряме 4-5 пъти.

 4. Леко стягане и разтягане на кожата в движение ("миша
  разходка"). Стягането правим леко. а разтягането -
  грубо, силно. Желателно е да добавим Б-усещане,
  сходно с бяг на миши лапички (виж последователността
  в упражнение 4). Повтаряме 3-5 пъти.

 5. Мислено разглаждаме, разтягаме, уплътняваме кожата.
  Движенията са странично и перпендикулярно от
  бръчките:


7} Медитираме върху образа на младостта. Представяме си, че сме млади и красиви. С други думи -укрепваме успеха.

Ще мине съвсем малко време, и цветът на лицето ви видимо ще се подобри, бръчките ще изчезнат, а процесът на подмладяване на кожата ще обхване целия организъм.

Мили дами! Замисляли ли сте се каква роля играят интимните отношения в живота на хората? Ако не, позволете малко да ви просветя. Да започнем оттам, че от качеството им директно зависи здравето ни. Да-да, не се учудвайте, точно така е. При това тъкмо у жените се проявява най-тясно връзката на "деня" и "нощта". Нещастничките с неуреден личен живот много по-често от щастливките страдат от хронични заболявания и от болести на сърдечно-съдовата система.

Възпалителните процеси също ги спохождат много по-често, да не говорим, че 60 процента от женските неврози се развиват именно поради сексуална дисхармония.

Мъжете не зависят толкова от този фактор, но и те си патят. Забелязано е, че сексуалният неуспех развива у мъжете комплекс за непълноценност, свързан с неврози, с язвени и със сърдечни заболявания, със сериозни проблеми като инфаркт на миокарда, инсулт.

Кое съсипва интимните отношения на влюбената двойка?

Европа казва: семейните проблеми, битовите.

Изтокът казва: вие.

"О, жено, ако мъжът ти е възкачен на трона на хорското уважение, този трон е творение на твоите ръце; ако е низвергнат в тинята на хорското презрение, това блато е само твое дело."

Този цитат от книгата "Канон на семейното щастие" най-нагледно показва, че източните мъдреци от древността виждат в жената огромна сила, способна както да възнесе мъжа до зенита на световната слава, така и да го низвергне в калта.

И така, мили дами, имате силата, само трябва да я употребите разумно, за да вкарате семейните отношения в нужното русло. Как да стане това?

Първо, стига сте се безпокоили за конструкцията си. Когато се гледате в огледалото, не смейте да въздишате: "Ах, че съм урод (тлъста, крава, кощрамба, скелет и т.н.)!" За сексуалната привлекателност на жената красотата не е непременно най-важна и статистиката го доказва недвусмислено.

Безброй анкети, направени сред представителите на "силния" пол, показват, че мъжът се чувства привлечен най-често от нещо своеобразно у жената (дори дефекти), а не от съвършените черти. Така че да не сте посмели дори наум да ругаете телесната форма, с която ви е наградила майката природа.

Той (вашият любим, вашият единствен, вашият мъж) нямаше да е с вас, ако не му харесвахте. Нещо повече, той щеше да се е разделил с вас, ако нещо не го привличаше. Какво? На този въпрос няма еднозначен отговор. Колкото мъже, толкова "примамки". Всяка жена трябва да знае своя "магнит". И умело да го използва. В това няма нищо нередно, защото крайната цел е да се постигне хармония в семейството.

Второ, без да сте угрижени за даденостите си, вие трябва неуморно да се грижите за своята външност, Мъжът е рационален, той по природа е аптекар, Постоянно мери и претегля, види ли нагласена и поддържана жена, слага вас на другото блюдо на везната. Не както изглеждате, когато отивате на официална вечеря или на театър, а каквато сте вкъши - несресана, с разкривени чехли и с мърляв пеньоар.

Как мислите, накъде ще натежи везната? Мъжът е глуповат той не мисли, че онази хубавица също е чорлава вкъщи. Той вярва на картинката, която вижда в момента, и се ядосва, че се е прецакал, защото сте измамили очакванията му.

Знае се, че детето иска да има най-страхотните родители на света. Мъжът, който е едно голямо дете, иска да има най-страхотната жена. Изводите оставям на вас, мили дами.

Да продължим по заветите и повелите на "Канона на семейното щастие". Добре поддържаната, хубаво ухаещата и елегантна съпруга е нещо прекрасно, но и най-вкусната гозба накрая омръзва. "Канонът" го знае и гласи, че външността, мили дами, трябва да се сменя на всеки 40 дни!

Защо?

За да овладеете донякъде вътрешния подсъзнателен стремеж на мъжа към полигамия (многоженство). Човекът не е роднина на лебеда, който генетично е програмиран да избере една-единствена женска за целия си пернат живот. Науката, уви, ни обявява за сродници на маймуната. А маймунските общности са съставени от хареми, в които властват мъжки многоженци.

Мъжът съвсем не е маймуна, той е повече или по-малко цивилизовано същество, но физиологията току го подтиква да търси нови "остри усещания", които носят неприятен риск (например венерически болести).

Древните мъдреци добре са знаели за тези подводни камъни и за да предпазят от тях семейната лодка, са подтиквали жените към по-чести промени. Не е лошо и вие, мили дами, да се възползвате от съвета им. Както и от друг, не по-малко разумен, съвет - да не спите повече от 40 дни на едно и също легло.

Това не значи всеки месец да хвърляте на боклук, старата си спалня. Но трябва кардинално да променят! вида на семейното ложе, ако искате да опресните интимните отношения с мъжа си.

Добре е също да размествате мебелите или за да преобразите всичко наведнъж, да заминете на околосветско пътешествие. Защо пък да не направих балдахин в спалнята... С една дума, какво ли не може д; се измисли, стига да имате желание. Позамислете се мили дами, използвайте фантазията си - за вас няма невъзможни неща.

"О. жено! Ако искаш да задържиш съпруга си край семейното огнище, поддържай огъня и му създай всички условия, за да изпита блаженство, каквото иикьде другаде няма да намери!" Така казва великият Фирдоуси

В тези думи освен дълбок философски смисъл явно се долавя и нещо много полезно. Мили дами, по-честс хвалете мъжете си, гледайте ги с обожание в очите, не им противоречете, мъчете се да отгатвате всяко тяхно желание! Мъжете много се нуждаят от такова отно­шение, те здравата си патят в околния свят, където отвсякъде ги дебнат удари.

Нека горкият поне вкъщи да се почувства господар всесилен владетел, нека се накомандва и ще видите • след малко ще се разтопи. Скоро ще се укроти и той самият с обожание ще ви гледа в очите! Ще ви носи т ръце, ако пък искате, ще ви остави да му се качите на главата и ще го изтърпи с превелика радост.

Защо? Защото ще си мисли, че е пълновластния! господар у дома.

А всъщност кой е господарят у дома?

Естествено вие!
Десети урок

1. Загрявка:

 • автомануален комплекс (масаж на биологично
  активните точки на главата);

 • упражнения за гръбнака;

 • упражнения за ставите на ръцете и на краката.
  2.Дихателна медитативна гимнастика {с
  наблягане върху образа на младостта).

3.Тренировка на емоциите.

 1. Преместване на усещанията в крайниците
  (през гръбнака).

 2. Първи комплекс медитативни упражнения (на
  фона на медитация за младост).

 3. Голям кръг.

 4. Трилистници.

8.Работа с образа на "третата ръка".

9. Подмладяване на лицето.Е, пак имаме повод да се самопохвалим. Успешно минахме голяма част от програмата. Нека без фалшива скромност си кажем, че сме върхът и без да губим набраното темпо, да продължим нататък.

Внимание! Само днес и само с работна цел да си спомним с какви диагнози започнахме курса и да сравним предишните и сегашните си показатели. Честно и обективно да впишем в дневника резултатите от сравнението.

 1. Загрявка

 2. Дихателна медитативна гимнастика (с
  наблягане върху образа на младостта, без да
  забравяме "любимите" си органи)

 3. Тренировка на емоциите (тренираме умението
  да ги контролираме и да ги насочваме по своя
  преценка - принцип на махалото)

 4. -7. Работа с усещанията по определена
  програма

Проявете максимум самостоятелност. Вече знаете, изхождайки от индивидуалните си особености, колко време ще ви трябва за едно или за друго упражнение и колко пъти да го направите. Действайте по интуиция.

Между упражненията са позволени прекъсвания (за 2-3 минути, не повече), за да пропъдите умората от неподвижната поза. Протегнете се, с удоволствие се прозейте - спомнете си как го правят котките, извили гръб на дъга. Дори крайчецът на опашката им трепти от удоволствие.

Работете, без да забравяте индивидуалния си образ на младостта. Вие сте млади, здрави, чисти тялом и духом. У вас няма място за нищо недостойно. Щом приключите с последното упражнение, направете кратко прекъсване.

8. Упражнения с образа на "третата ръка" (мислен масаж на крайниците, на гръбнака, на вътрешните органи, на лицето и на шията)

Можете да се упражнявате и с две въображаеми ръце, тоест мислено да масажирате дясната част на тялото с дясна, а лявата - с лява ръка.

Масажа правим едновременно с усещанията Т+Б и С+Б.

Започваме с Т. Стопляме дясната китка (или и двете), подготвяме я (ги) за масаж. Мислено свиваме и отпускаме пръсти, местим ръката там, където ще действаме, например в коремната област. Леко, бавно масажираме, ръката сякаш се уголемява. Стараем се да получим позитивен отклик от