Молекулата на радостта
Hristo Vatev
Любопитно
Понеделник, 28 Септември 2009 13:14

Молекулата на  радостта

Фенилетиламинът(ФЕА) е химическо съединение, което  естествено се  произвежда от мозъка. То се образува в състояния на радост, любов, хармония или някакъв приятен  творчески процес (например погълнати  сме от рисуване).  

Това е причината  ФЕА да носи названието „молекулата  на радостта”. 

Научните изследвания  показват, че недостигът на ФЕА може да доведе до нарушаване на концентрацията, вниманието и може да е причина  за депресивни състояния. Доказано е, че страдащите от депресия имат ниски нива на ФЕА в мозъка си.  

Фенилетиламинната хипотеза също така счита, че ФЕА е  вътрешно присъщ невромодулатор, който  отговаря за поддържане на будното  състояние и бодростта. 

ФЕА има и  друг интригуващ ефект- действа като подтискащ глада фактор.

Както бе споменато  ФЕА се отделя при приятен, поглъщащ вниманието ни творчески процес или  четене на увлекателно четиво. В  такива моменти потъваме в дейността  и забравяме за глада. ФЕА отвлича  вниманието ни от чувството за глад. 

В мозъка ФЕА действа посредством увеличаване концентрацията на допамина. Допаминът е невротрансмитер, който е свързан с усещането за удоволствие.  

Също така ФЕА  засилва трансмисията на норепинефрина  в мозъка.

Норепинефринът  също участва в преживяването  на радост.  Норепинефринът е невротрансмитер, който се образува от допамина.   

Стига толкова  тежка теория. J Повече за тези вещества можете да прочетете тук, ако желаете. 

Забелязали ли сте, че когато човек е подтиснат, напрегнат посяга към шоколада?

Това е така, защото шоколадът е един от естествените източници на ФЕА. 

Кламатското микроводорасло АФА е друг  такъв източник. Обаче концентрацията

на фенилетиламин  в АФА е много по-висока. АФА  средно съдържа 2мг ФЕА на

1 грам водорасли(изсушени). 

В един грам от водораслото съдържанието на  ФЕА е колкото в 4 килограма натурален шоколад! Ефектът върху настроението ни е все едно сме изяли 40 шоколадчета, но без увеличаване на килограмитеJ 

Може би съдържанието на ФЕА е обяснението затова, че хората, които започнат да включват в менюто си АФА съобщават за подобряване  на съня и настроението. Увеличава  се бодростта и умствената енергия.  Усеща се  намаляване на чувството за глад и желанието за употреба на сладко.  

Увеличава се концентрацията и способността да се учи – особено  важно за учащи или за хора на умствения труд, прекарващи цял ден  пред компютрите. 

И накрая една много  проста „рецепта” за хора, които желаят да употребяват известно време  по-големи количества АФА -5гр/дневно, без да им се налага да гълтат по 12-13 капсули. 

Взима се една опаковка Лайтън Ъп и една опаковка АФА прах. Съдържанието на опаковката водорасли  се изсипва в Лайтън Ъпа и се разбърква добре. От полученото съдържание се сипва по една равна мерителна лъжица(тази, която е в Лайтън Ъпа) в чаша сок, разбива се с миксер или вилица ( на мен ми е най-удобно с тези, малките миксерчета за фрапе) и се пие два пъти на ден. Примерно сутрин и вечер. Това количество стига за около половин месец и осигурява по 5 гр. АФА + ценни съставки от Лайтън Ъпа. Ефектът е страхотен! 

Поздрави!

Асен Иванов

www.superhrani.com

Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy
 

Потребители

От форума + Анкети

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава