МЕЖДУНАРОДЕН СВЕДЕНБОРГ КОНГРЕС, ЛОНДОН ,АНГЛИЯ(4-8 Юли 1910)
HristoVatev
Любопитно
Събота, 26 Февруари 2011 11:52

МЕЖДУНАРОДЕН СВЕДЕНБОРГ КОНГРЕС, ЛОНДОН ,АНГЛИЯ(4-8 Юли 1910)През 1910 г. в Лондон е бил проведен международният Сведенборг Конгрес, по случай 100 годнишнината от създаването на Сведенборгското Обществото. Офицялно то е било основано на 26 Февруари 1810г., с основна цел превеждане и публикуване на трудовете на Емануел Сведенборг. На събитието са присъствали около 400 представители от цял свят и от страни като Англия, САЩ, Канада, Австралия, Индия, Франция, Германия, Австрия, Норвегия, Белгия и Холандия. (see Swedenborg Society, Preface, Transactions of the International Swedenborg Congress, 1910).
Конгресът е открит на 4 Юли и е приключил на 8 Юли. Повечето от срещите се провеждали в King’s Hall, зала в известният Holborn restaurant ресторант. Трудовете и речите на Сведенборг били разделени в няколко категорий като наука, философия и теология. Имало и експозиция , която включвала портрети, ръкописи, книги и др любопитни факти и предмети от живота му.. Те били изложени в сградата на Сведенборгското Общество на улица 1 Bloomsbury в Лондон. На 6 Юли повече от 900 членове на Конгресът на Сведенборг, присъствали на градинско парти в Bishopswood където се намирал домът на Дейвид Уйнтер,президент на Сведенборгското Общество. (Swedenborg Society, Transactions of the International Swedenborg Congress, 1910, 209)
Шведският крал Gustaf V смятан за патрон на Конгреса всъщност не е бил един от делегатите, но на 18 Ноември 1910г. е уважил събитието с аудиенция. Тази визита е била организирана от Алфред Строх, който по времето когато са били размножени ръкопосите на Сведенборг, е живеел и работил в Швеция. Групата била придружена от Строх и се състояла от Джеймс Спеарс, секретар на Обществото, Преподобният Рендал, Преподобният Артър Уайлд, и Джеймс Уинтер, син на президента на Обществото. Спеърс първи прочел „ благодарностите“ на Сведенбургското Общество написани на свитък от пергамент, последвани от представянето на подвързано копие на Tranzactions, съдържащо специялно посвещение на Краля (”An Audience with the King of Sweden,” New Church Life 1911, 47
Редица публикаций били подготвени в чест на Конгреса, включително Opera Poetica,, която обединила стиховете на Сведенборг в едно издание, факсимиле версия на Festivus Applausus ,написана от Сведенборг през 1714г. в чест на завръщането на Charles XII в Pomerania;, както и факсимиле версия на Daedalus Hyperboreas, научно списание издавано от Сведенборг.


През 2010 е отпразнувана 200- годишнината на Сведенборгското Общество,ознаменувана с множество празнични мероприятия през цялата година. Едно от тези събития е и Международната Конференция на Издателите на Сведенборг,проведена на 3-4 юни, 2010. Вероятно това ще бъде сработващо мероприятие по случай 200 годишнината и резултат от Конгреса на издателите през 1910 г ,отбелязал първото им събиране след тържественото събитие от 11 Юли." Целта на срещата е да се осигури, доколкото е възможно, генерално сътрудничество в работата по публикуване на Writings, на място на ненужното дублиране, което е било характерно за миналото, и по-специално да се осигури по- бързото репродуциране на богословските ръкописи на Сведенборг " (”After the Congress,” New Church Life 1910, 688) " Целта на конференцията през 2010 г. е "да обедини организаций и личности,от целия свят, които в момента работят в областта на публикуването на Сведенборг.Ние не просто се надяваме на по-тясно сътрудничество между издателите и разпространителите на Сведенборг,но се надяваме, че също така ще бъдат изработени общи онлайн и други маркетингови стратегий ,както и че, това ще бъде един форум,на който ще се обсъди бъдещото издаване на трудовете му.“ (Swedenborg Society website).).Снимки: Всички снимки са от копие на Transactions  от Международният Сведенборг Конгрес, което било собственост на Джон Питкерн, понастоящем в колекцията на архивите на музея Glencairn , Bryn Athyn, Пенсилвания. Питкерн е бил делегат на Конгреса и е получил  подвързано копие, със страница съдържаща лично посвещение. Горната снимка показва трибуната на говорещия в Kings Hall. Втората снимка, също е от Kings Hall  и на нея е показано, откриването .Следващата снимка е на Крал Gustaf. (Снимката е от обратната страна на заглавната страница на книгата)и последната е от   градинското парти, в дома на Дейвид Уйнтер


22-ри Април, 2010

http://newchurchhistory.org/funfacts/?p=547

Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy
 

Потребители

От форума + Анкети

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава