ЕСЕ
adinceto
Мисли
Четвъртък, 24 Юли 2008 17:02

АКО ЖИВЕЕШ САМ ЗА СЕБЕ СИ, ТИ СИ ИЗЛИШЕН ТОВАР ЗА ЗЕМЯТА

 

                                                                                              “Човекът не е остров,

                                                                                              сам в себе си затворен...”

                                                                                                             /Джон Дън/

 

Всеки човек се ражда сам и умира сам; но трябва ли да живее сам; трябва ли животът му да е подчинен единствено на собствените му нужди и желания. Това не е ли твърде тъжно и самотно. Дали човек наистина се чувства щастлив от факта, че живее сам за себе си.

            Аз не мисля така. Ако не споделиш щастието си с някой друг, то няма да бъде пълно, и ако също така не споделиш тъгата и мъката, те ще те завладеят изцяло. Според мен най-голямото богатство на един човек не са материалните достояния, а хората, които са до него – близките, приятелите и любимият му човек. И колкото повече човек се раздава, толкова по-богат ще бъде той във всяко отношение.

            В днешното забързано време обаче, изконните човешки ценности като че ли са се позагубили. Всеки сякаш се стреми единствено към личния успех. Човекът е станал материалист. В името на охолния живот, свръхлукса и удобствата той все повече се отдалечава от щастието. За да постигне целите си, материалистът потъпква по пътя си всекиго, който по някакъв начин го възпрепятства. Човекът се озлобява – става подозрителен, губи доверието в най-близките си, остава сам. А коя е истинската причина за това. На този въпрос аз не мога да отговоря. Питам се кое е по-вярно – дали човекът живее сам за себе си, защото ежедневието е такова, или ежедневието е такова, защото човек живее сам за себе си.

            Едно обаче е сигурно – живеейки само за себе си, човекът няма абсолютно никакъв принос към общото благо. Той се превръща в паразит, който само черпи от благата на природата, без да се отблагодарява за това по никакъв начин. Възползва се от наличните ресурси, които вече са на изчерпване. Човекът смята себе си за нещо отделно от природата и забравя, че ако всеки мисли единствено само за себе си и не се стреми да увеличава и да поддържа тези ресурси, а само се възползва от тях, те ще изчезнат – в този живот всичко тече и всичко се променя, няма нищо вечно. И тук няма нужда да посочвам отделен пример – примерите в нашето ежедневие са безбройни. Всички знаем за екологичните проблеми на планетата, предизвикани от самия човек, и всеки от нас познава поне един такъв индивид, превърнал се в излишен товар за земята.

            Но ако се обединим и всеки направи нещо мъничко, не само за себе си, а и за другите, може би ще се получи ефектът на пеперудата  , защото “една птичка пролет не прави” и никой сам не може да оправи света. Народът казва “Сговорна дружина планина повдига”.Ако един човек помогне на друг човек и той помогне на трети, ще се образува една безкрайна геометрична прогресия, която води към по-добро. И това нещо се е знаело още в дълбока древност. Народната мъдрост е претворена в редица приказки и исторически повествования, в които е разказано по един или друг начин за нуждата от обединение между хората.  Мъдрият хан Кубрат дал ценен съвет на синовете си с прост пример – със снопче пръчки. Той им демонстрирал как човек не може постигне нищо и бива прекършен и смазан от всеобщата маса, когато е сам. Ако  всички се обединят обаче, те стават непобедими и могат да постигнат заедно много неща.   

            Има безброй такива примери, доказващи, че човекът не е отделна единица, а част от нещо по-голямо, и ако не вземе участие във всеобщата кауза, няма да получи нищо в замяна, ще бъде отлъчен и забравен. Нека се замислим, че не сме случайно на този свят и че всеки има определена цел и мисия в живота; да се опитаме да бъдем по-добри. Нека  спрем поне да мислим единствено за себе си, да не бъдем излишен това за земята и да постигнем нещо заедно!                                                                                                     adinceto

Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy
 

Потребители

От форума + Анкети

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава