ПРИКАЗКИ ЗА ВЪЗРАСТНИ
cerovska.desislava
Мисли
Неделя, 09 Август 2009 23:13

Приказката за малките жабчета….

Имало едно време една групичка от малки жабчета, които си организирали надбягване.

Целта била да се изкачат на върха на една много висока кула.

Долу, около кулата се събрала голяма тълпа да наблюдава състезанието и да аплодира участниците ...

Състезанието започнало ...

Истина Ви казвам:

Никой от тълпата не вярвал от сърце, че малките слабички жабчета ще достигнат върха на кулата.

Чували се изказвания, като например :

"О, пътят е толкова труден!!!

Те НИКОГА няма да достигнат върха."

Или пък:

"Няма начин да достигнат върха. Кулата е толкова висока!"

Малките слабички жабчета започнали да се скапват. Едно по едно ...

... Освен онези, които с бодра крачка се изкачвали нагоре и нагоре ...

Тълпата продължавала да крещи:

"Толкова е трудно!!! Никой няма да успее!"

Все повече жабчета се уморявали и се отказвали ...

... Но ЕДНО продължавало нагоре, и нагоре, и нагоре ...

Това няма да се предаде!

На самия край всички други вече се били отказали да изкачат кулата. С изключение на онова мъничко жабче, което след неимоверно усилие, единствено успяло да стигне до върха !

ТОГАВА всички други жабчета естествено поискали да разберат как точно това жабче е успяло да го направи?

Един от участниците попитал малкото жабче как то, което е успяло, е намерило силата, за да достигне целта?

Оказало се, че...

Победителят бил ГЛУХ!!!!

Поуката от тази история е:

Никога не слушайте негативните или песимистични изказвания на другите и ги подминавайте ...

… защото те Ви отдалечават от Вашите най-красиви мечти. Онези, които носите в сърцето си!

Винаги мислете за силата, която носят думите.

Защото всичко, което чувате или четете, повлиява на действията ви!

Следователно:

Бъдете ВИНАГИ…

ПОЗИТИВНИ!

И преди всичко:

Бъдете ГЛУХИ, когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ!

Винаги мислете:

Аз мога да го направя!

Свобода или сигурност – изборът е ваш

Повечето от нас искат да вярват, че можем да имаме както сигурност, така и свобода. Но според Богатия татко това са противоположни неща. Той казваше: “Свободата и сигурността не са едно и също. В много отношения те са противоположни едно на друго понятия. Хората с най-голяма сигурност са затворниците, но те са и хората, които разполагат с най-малко свобода. Те са напълно осигурени – не трябва да се грижат за къща, храна, забавления, здраве и образование. Всичко това им е осигурено – но за него те заплащат със свободата си".

Едно от предимствата да живееш в свободно общество е, че си свободен да избираш. Според Богатия татко има два големи избора: да избереш свободата или да избереш сигурността. И при двата избора има и плюсове, и минуси, и за двата се плаща цена. Ако избереш свободата, трябва да платиш предварително, в началото на живота си. Ако избереш сигурността, ще платиш огромна цена под формата на прекалено високи данъци и лихви. Често тази цена се плаща по-късно в живота.

Погледнете разгрома на някои от най-големите световни корпорации. Цената, която платиха лоялните, здраво работещи и търсещи сигурност служители, бе много висока: те загубиха своите работни места и своите пенсии. За жалост, много от тях платиха цената към края на трудовия си стаж, когато възможностите им са намалели поради остаряване и лошо здраве.

В наши дни много наемни работници започват да разбират, че техните работни места и техните пенсионни програми далеч не могат да им дадат сигурност. В недалечно бъдеще 75 милиона бейби-бумъри може да осъзнаят, че техните акции и взаимни фондове също не са толкова сигурни, колкото са си представяли, и че ще им се наложи да се примирят с много по-малки пенсии, отколкото са имали родителите им. Тъй като опасността от съкращения е надвиснала над тях, много хора започват да се опитват да развиват собствен бизнес. Трябва ли и вие да опитате?

Богатият татко казваше: “Някъде по пътя хората започват да търсят повече сигурност и плащат цената като продават свободата си. Както може би вече сте забелязали, днешните училища се фокусират предимно на сигурността, а не на свободата. Проблемът е в това, че повечето хора не осъзнават, че цената за тази сигурност е тяхната свобода." Освен това той казваше "Ако изберете сигурността, винаги някой друг ще ви казва кога да работите, каква заплата да получавате и даже в колко часа да обядвате. Това е цената на сигурността."

Свободата означава повече възможности да избираме, а не повече сигурност. Имате избор да бъдете бедни, средна ръка или богати. Ако изберете да бъдете богати, трябва да научите съвсем нова игра. Но това изисква различна нагласа, както и финансова интелигентност. Ще бъдете свободни да работите или не. Вашите знания ще ви дадат свободата да не работите, когато се научите да накарате парите си да работят за вас. Изборът е ваш.

ДВА ИЗБОРА

Имаш два избора!

Джери е мениджър в ресторант. Винаги е в добро настроение. Винаги, когато някой го попита как е, отговаряше: "По- добре от това не може да бъде" Голяма част от персонала напусна, когато той реши да си смени работата... и тръгнаха с него... от ресторант в ресторант.Защо? Защото Джери умееше да мотивира хората. Ако някой от колегите му имаше лош ден, Джери винаги беше до него, за да го успокои и да му покаже позитивната страна на ситуацията. Забелязвайки това, станах любопитен. Един ден отидох при него и го попитах:"Не разбирам, никой не може да бъде позитивен целия ден, как успяваш?" Джери се усмихна и ми каза:"Всяка сутрин се събуждам и си казвам, днес имаш два избора- добро или лошо настроение. Винаги избирам доброто настроение. Всеки път като се случи нещо лошо си казвам, имаш два избора- да бъдеш жертва или да учиш от ситуацията. Винаги избирам това да уча. Когато дойде някой при мен и почне да ми се оплаква, имам два избора- да слушам оплакванията му или да му изтъкна позитивната страна на живота. Винаги избирам позитивната страна". "Но това не е всеки път така лесно", казах му аз."Напротив, лесно е", каза Джери "всичко в живота се върти около избора, всеки път, когато решаваш нещо, всичко е въпрос на избор. Решаваш как ще реагираш в дадена ситуация. Решаваш как другите ще влияят на твоето настроение. Избираш добро или лошо настроение. Избираш как ще ти протече живота."
Няколко години по- късно чух, че Джери е направил нещо, което е недопустимо в неговата работа. Оставил е отворена задната врата на ресторанта. От там са влезнали няколко въоръжени мъже. Докато опитвал да отвори сейфа, ръцете му треперели и не успявал да улучи правилната комбинация. Тогава един от мъжете се паникьосал и стрелял по Джери. За щастие, бързо открили Джери и го закарали в болницата. След дълга и тежка операция, той бавно се оправил. Видях го 6 месеца след случката. На въпроса как е, той ми отговори "По- добре от това не може да бъде. Искаш ли да ми видиш белезите?" Отказах, но го попитах за какво е мислил по време на плячката."Първото, което ми дойде на ума е, че трябваше да заключа задната врата. След като ме застреляха, лежейки на земята си мислех, че имам два избора- да живея или да умра. Реших да живея."А не те ли беше страх", попитах го? "Лекарите бяха страхотни, през цялото време ми повтаряха, че всичко ще бъде наред. Но като ме вкараха в линейката и като им видях лицата се уплаших. Прочетох им в очите "той е мъртъв". Знаех, че е време за действие. Там имаше една огромна медицинаска сестра, която през цялото време говореше с мен, за да ме държи в съзнание. На въпроса към какво съм алергичен й казах "На куршуми." Всички почнаха да се смеят. Тогава им казах "Избирам да живея, моля ви, третирайте ме като жив, не като мъртъв." Джери преживя благодарение на много добри лекари, но и заради невероятния си оптимизъм. От него научих, че всеки ден имаш избор- да се наслаждаваш на живота или да го мразиш. Единственото нещо, което си е само твое и което никой не може да ти отнеме е твоето настроение. И ако малко водиш сметка каво е то, всичко в живота е по- лесно. Сега ти имаш два избора
Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy
 

Потребители

От форума + Анкети

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава