Иванка Колева
Hristo Vatev
Eдни от нас
Неделя, 10 Февруари 2008 17:48

Иванка Колева подобри личния си рекорд в собствената си категория в дисциплината тласкане на гюле на първото световно първенство на закрито за хора с увреждания в Бауман, Швеция /24-27 март/. Първа стана Стела Енева, с резултат 9,84 м. в тласкане на гюле, Колева постигна 9 метра и зае второ място. Това състезание е и квалификация за участие в олимпийските игри в Пекин.

Другите призьори на първенството станаха Радослав Златанов, който завърши с два бронзови медала в дисциплината дълъг скок - 5,82 см и висок скок - 1,62 см.

Бронз извоюва и Христо Гергански в дисциплината висок скок със 1,45 см. Четвърти места на гюле постигнаха Дечко Овчаров и Мустафа Юсеинов. На това европейско първенство записахме и 2 шести места - Христо Гергански и Радослав Златанов в дисциплината 60 м гладко бягане според увреждания. /БГНЕС/
Източник

Параолимпийската шампионка на гюле от Сидни Иванка Колева се стяга за петата си олимпиада в Китай


В спорта попаднах случайно и почнах на шега. Когато дойдох в Дома на инвалида в Стара Загора през 1985 година, рехабилитаторката Стефка Николова ме покани за традиционните състезания за хора с физически увреждания. Те включваха и управление на количката. Помня, че дори паднах на естакадата, но станах втора. Току-що бях дошла от пловдивския дом в Града на липите и бях само на 16 години. Оттук тръгнах към олимпиадите в Барселона 1992-ра, Атланта - 1996-а, Сидни - 2000, Атина - 2004-а.

Така започва своята изповед борбената Иванка Колева. Преди дни тя се завърна от Швеция като вицешампионка от европейското в зала. Ваня тласна гюлето на 9 метра, което е рекорд. Първа е Стела Енева, също възпитаничка на Георги Секеларов. С този наставник Ваня работи от 1992 г. С него е шеста на гюле на олимпиадите в Барселона и Атина, четвърта в Атланта и шампион в Австралия през 2000 година. Параолимпиадата в Сидни носи ново признание за Ваня. Тя поставя световен рекорд на гюле с постижение 7,85 метра, а през декември същата година става почетен гражданин на Стара Загора.
Участвала е и в прочутите маратони в Ню Йорк и Мадрид, записва и призови класирания в мятането на диск. Има сребърен и бронзов медал на европейското по щанги в Португалия през м.г. Освен на треньора си тя е благодарна и на шефа на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, които й осигуряват състезанията. Сега усилията й са насочени към китайския Олимп през 2008-а.
“Най-голямата ми съперничка на гюлето е бразилка, ама и тя не ме плаши толкова, колкото чиновниците, разпалва се борбената Ваня и продължава. - В отделната дисциплина трябва да има поне 5 състезатели с еднакво заболяване, защото иначе с разни точки те ощетяват. Така започна в Атина, където измислили коефициенти, които отнемат от постижението ти. Нищо обаче няма да ме откаже за Китай.”
Неотдавна Иванка Колева е сюрпризирана неприятно от ДАМС, която й “замразява” олимпийската стипендия в размер на 400 лв., защото била все още активно спортуваща.
Стипендиите се изплащат от 2001 година. Тази премия се дава само на бивши шампиони, които вече не спортуват.
“Абе, аз да не съм здрава и права, нямам крака по рождение и си е инатлък въпреки болестта и въпреки годините, че продължавам да спортувам. Това сега го измислиха хората на Весела Лечева, предишният спортен министър Васил Иванов-Лучано ги даваше”, гневи се Иванка. Според нея точно тази премия накарала треньора й Георги Секеларов да се откаже от състезания.
“По рождение не съм галеник на съдбата, свикнала съм да се боря и ще продължа така. Ей затова престанах да гласувам на избори.
Когато видя политик да си изпълни предизборните обещания, ще отида пак до урните, обяснява аполитичността си паролимпийската шампионка.
За болните и инвалидите се сещали само по Коледа и Великден и преди избори, без значение местни или национални. Дори на последния Великден (за разлика от м.г., когато предстояха парламентарните избори) никой депутат от региона не поздравил хората от Дома за възрастни с физически увреждания в Стара Загора. Преди година ги заринали с козунаци и боядисани яйца.
“Да не го правят заради мен, спортът на мен ми е дал много и буквално и преносно. Обиколила съм почти целия свят, видяла съм много. Благодарение на премиите от различни състезания смених трабантчето с опел. Моят събрат по съдба и приятел Николай Димитров ми оборудва управлението за краката в ръчни лостове и пътувам без проблеми. Не се оплаквам, защото няма кой да ме чуе. Свикнала съм.”
Не е случайно, че водещи девизи на Иванка Колева са “Помогни си сам, за да ти помогне и господ” и “Никога назад, винаги напред!”. Въпреки твърдия си характер Ваня не е оптимист за европейското бъдеще на България. С гръмките програми за интеграция на хората с увреждания скоро нямало да стигнем отношението като в другите държави към инвалидите, смята почетната гражданка на Стара Загора. Можело на достъп до разни институции да го докараме, но мисленето трудно щяло да се преобърне.
Стаята й в старозагорския дом е своеобразен музей на спортната слава. Там Ваня пази медали, купи, плакети, грамоти, сувенири от целия свят. Неотлъчно до нея е четириногият й приятел, минипинчерът Томи. Той е само на шест месеца и е заменил починалия Ричи, също декоративен пинчер.
Ваня обича всякаква музика, без джаз и оперна, обожава шоколадите и сладките лакомства, които я зареждат с енергия и добро настроение.
Почитателка е на кикбокса и гледа битките на ринга с кеф.
От огнената си зодия Стрелец носи хъс, темперамент, честност и откритост. Дума за всичко право в очите и не обича задкулисните битки, защото са непочтени. А спортното си дълголетие (родена е на 9 декември 1968 г.) обяснява така:
“Всичко на този свят са волята и духът. Те не са привилегия на здравите. Моята майка ме е родила с физически недъг и ме оставила в дом без родители, но аз доказах на всички, физиката не е най-важното. Спортът ме обсеби изцяло и как да се разделя, какво друго ще ми остане без него. Затова с воля, пък аз си му викам чист инат, продължавам напред. Към Китай засега, пък ще му мисля после.”

Елена ГЕОРГИЕВА
Снимки Личен архивээ
Източник
Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy
 

Потребители

От форума + Анкети

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава