Националната федерация на работодателите на инвалиди
Hristo Vatev
Организации
Четвъртък, 19 Февруари 2009 18:46

За нас

Националната федерация на работодателите на инвалиди (НФРИ) е учредена на 06 юли 2000 г. В резултат на приетият през 1999 г. Закон за кооперациите (ДВ, бр.113 от 1999 г.) се наложи общинските и частни фирми - специализирани предприятия за хора с увреждания да прекратят членството си в Централния съюз на кооперациите на инвалидите, въз основа на което беше учредена и регистрирана федерацията.
НФРИ е регистрирана като юридическо лице с нестопанска цел от обществена полза в съответствие със Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Във федерацията членуват 57 фирми за хора с увреждания от различни общини на територията на страната в които работят общо 1680 лица, от които 885 инвалиди - 53 на сто са хора с увреждания.
От създаването си и до сега НФРИ работи в тясно сътрудничество с Националният съюз на кооперациите на инвалидите и Съюза на военноинвалидните кооперации в България, с които организации е асоциирана за национално представителство. Федерацията работи и с другите национално-представени организации.

Какви са основните дейности на федерацията в момента?

Основната цел на федерацията е да подпомага, насърчава и координира усилията на своите членове за подобряване на условията и разширяване трудовата заетост на хората с увреждания и тяхната интеграция в обществото.
Федерацията представлява и защитава интересите на своите членове пред държавните и обществени органи и организации. Усилията на НФРИ са насочени към:

 • съдействие и координация на усилията на фирмите в системата на федерацията с оглед търсенето на по-добри позиции на пазара и възможности за трудова реализация на хората с увреждания;
 • достъпни и адекватни гъвкави социални услуги, разнообразни културни и спортни мероприятия, съобразени с възможностите на хората с увреждания;
 • повишаване конкурентноспособността на фирмите членове на федерацията;
 • създаване на предпоставки за подобряване на производствено-стопанските и икономически резултати във фирмите чрез обновяване на технологиите и машинния парк въз основа участие в бизнес-конкурси и търсене на възможности за участия в проекти и програми към предприсъединителните фондове на Европейския съюз и други източници на финансиране; подготовка и консултации по въвеждане на евростандартите за управление на качеството;
 • информационно обслужване на членовете си, организиране на курсове за обучение, квалификация и преквалификация на ръководни и изпълнителски кадри и др.

 • Национална федерация на работодателите на инвалиди
  бул."Дондуков"11
  1000 София
  тел/факс:00359 2 9865300
  e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy
 

Потребители

От форума + Анкети

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава