Цветен прашец
Hristo Vatev
Здраве
Събота, 08 Август 2009 15:33

Цветния прашец е удивителен продукт, предоставян ни щедро от природата и събиран за нас от пчеличките. Той съдържа в себе си всичко необходимо за живота - богатство от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още много други.

* съдържа всичките незаменими аминокиселини, по протеиново съдържание превъзхожда всички животински продукти (месо, млечни, яйца), както по количество така и по качество (съдържа от 5 до 7 пъти повече аминокиселини от колкото в кое да е месо или животински продукт на база едно и също количество, и протеините в цветния прашец са много по-лесно усвоими от организма ни, отколкото животинските протеини. Така например 2 супени лъжици цветен прашец се равняват по протеиново съдържание на 140 грамова свинска пържолка, но без всички съпътстващи я лоши мазнини, химикали и животински хормони.

* богат е на следните витамини - C, B1, B2, B3, B5, B6, Е, Фолиева киселина, H (Биотин)
* един от малкото растителни източници на витамин В12
* съдържа редица микроелементи - фосфор, калий, калций, натрий, магнезий, мед, желязо

* богат е на лецитин, който нормализира обмяната на веществата и така регулира по естествен начин теглото

* съдържа селен, който се бори със свободните радикали, подмладява организма, повишава имунитета, оказва благотворно въздействие върху сърдечно-съдови проблеми и инфекциозни заболявания

* богат е на ферменти, необходими за нормалното протичане на дейността в клетките (ферментите са биологични катализатори, участващи в обмяната на веществата и регулират най-важните биохимични процеси в организма)
* богат източник на ензими и коензими, необходими за добрата работа на нашата храносмилателна система
* активира процеса на отделяне на инсулин, затова се препоръчва да се приема от хора болни от
диабет
* изключително полезен за атлети, спортисти, хора, възстановяващи се след прекарана болест
* високо съдържание на желязо, затова е подходящо да се приема от хора, болни от
анемия
* понижава нивото на
холестерола в кръвта
* стимулира имунната и ендокринната система
* усилва половата активност и мъжката
потентност
* намалява увеличената
простата
* грижи се за редовността на менструалния цикъл и намалява менструалните болки
* подмладява и удължава живота - биоактивизира развитието на всички клетки, предотвратява преждевременното стареене на клетките, подобрява притока на кръв към клетките на кожата и така я подмладява и бръчките са изгладени

Как да приемаме:
Взимаме 1 супена лъжица цветен прашец и разтваряме в 1/3 чаша вода. Може да приготвим от вечерта разтвора или да смесим на сутринта като го изчакаме 15-20 мин да се разтвори добре. Ако така ни е трудно да го приемаме може да го разтворим в малко прясно изстискан сок /от грейпфрут например/ или някои предпочитат така - в кисело мляко от вечерта с малко мед.

Кога:
Най-добре е сутрин на гладно. Или през деня, но на гладно. Така организма ни най-добре извлича полезните вещества.

Как да избираме и да съхраняваме:
След изваждането на цветния прашец от кошера той трябва да бъде поставен на тъмно място. Слънчевата светлина бързо понижава полезните му свойства. За съжаление цветния прашец навсякъде се продава в прозрачни опаковки, изложени на сергии на пряка слънчева светлина. Трябва да избираме такъв прашец, който да е изсушаван в специални фурни на не повече от 42 градуса, защото всички ферменти и ензими умират на по-висока температура. Много от продавачите на цветен прашец не съобразяват това. Също така най-добре е да купуваме такъв прашец, който е изкаран скоро от кошерите. С течение на времето той бързо губи качествата си, а след 1 година полезните му свойства намаляват значително. След като веднъж сме закупили, добре е да го съхраняваме в хладилника на 4-5 градуса или на тъмно прохладно място в стъклен буркан.
Цветния прашец изключително добре се съхранява в мед. Към 1 кг мед добавяме 100 грама цветен прашец. Разбъркваме с неметална лъжица и оставяме така за около 2 седмици. Добре е или да обръщаме буркана всеки ден /ако е добре затворен/ или през ден-два да го разбъркваме, докато цветния прашец напълно се разтвори. Медът е най-добрия консерватор и така най-добре се запазват полезните качества на цветния прашец. Ако към това добавим 10 гр пчелно млечице се получава супер стимулатор за целия организъм. Но не прекалявайте с дозата. От такава смес си взимайте по 1-2 лъжици на ден, но не повече. На деца може да давате по 1 чаена лъжичка на ден.

Източник
Общо Коментари (0)Add Comment

Оставете коментар
Трябва да влезете в сайта като потребител, за да коментирате. Моля регистрирайте се, ако все още нямате профил.

busy
 

Потребители

От форума + Анкети

Търсене

Търся
Години между
до
Населено място :
Град
Провинция
Държава